Nizozemska zadovoljna plastičnim cestama, testiranja se nastavljaju

Wavin Group/Facebook
Infrastruktura Smart City označava razvoj pametnoga grada koji napreduje brzinom kojom ljudi žive, rade i mijenjaju svoje navike u svakodnevnom životu. U Nizozemskoj ona trenutno bilježi visoku razinu i kreće se prema održivijoj budućnosti.
Vidi originalni članak

Plastični otpad predstavlja ozbiljan problem koji šteti okolišu i svim živim vrstama na ovom planetu. Globalno gledano, poznato je da više od 40 vrsta riba aktivno konzumira plastiku, a ona zatim dolazi nazad do ljudskih tanjura.

Sve veća potražnja za funkcionalnošću cesta započela je s pitanjem je li tradicionalni asfalt još uvijek dobar odgovor na sve strože zahtjeve zajednice. Inovativan i jedinstven koncept izgradnje plastičnih cesta doprinosi rješavanju golema problema plastičnoga zagađenja te je možda odgovor na to, prenosi Interesting Engineering.

Miss(ija) bez plastike Nov način recikliranja: Škole građene od plastične opeke

PlasticRoad inovativna je konceptualna inicijativa tvrtke Royal VolkerWessels, vodeće na tržištu cestogradnje i proizvodnje asfalta u Nizozemskoj. Navedena tvrtka udružila se Wavinom, tvrtkom koja posluje u sastavu Orbia i vodeća je na tržištu recikliranja plastike te su u Zwolleu izgradili prvu plastičnu cestu.

Zwolle je grad zapadno od Amsterdama u kojemu je 2016. postavljen dio plastične ceste kako bi se testirala njezina kvaliteta i dugotrajnost. Pred kraj 2018. godine u njemu je napravljena i plastična biciklistička staza koja je također služila za prikupljanje podataka za daljnji razvoj.

Izgradnja plastične ceste pokazala je brojne prednosti, uključujući jeftinije materijale od tradicionalnih materijala za izgradnju i manje vremena bilo je potrebno za njeno postavljanje.

Nakon uspjeha prve plastične ceste i u gradu Giethoornu, također u Nizozemskoj, postavljena je i druga plastična cesta. Tom je prigodom cilj bio testirati kako će ona reagirati na slabe uvjete tla. Nakon što dobiju rezultate, krenut će s daljnjom izgradnjom.

Miss(ija) bez plastike Ronioci izvadili 5 tona plastičnog otpada iz oceana

Posjeti missZDRAVA.hr