Neobična eko tržnica na tavanu
Opuštena druženja istomišljenika
U romantičnom ambijentu zagrebačkog Kaptola iznad strogog centra grada, Jelena Iva Nikolić zbog strasti prema proizvodnji hrane na sasvim prirodan i nekomercijalan način, otvorila je vrata svog radnog prostora na tavanu za druženje i okupljanje ljudi. Priče i pozitivni komentari o intimnim susretima prijatelja i neformalni razgovori o namirnicama u toploj i opuštenoj atmosferi proširili su se brzinom svjetlosti ulicama Zagreba, pa čak i puno dalje.
"Mali plac je projekt koji se razvija sam od sebe! Ljudi nam se sami javljaju, imamo liste čekanja za izlagače od kojih je samo nekoliko stalnih, a ostale rotiramo da ne bude dosadno'', tvrdi Jelena kojoj se ideja o Malom placu nametnula sasvim slučajno jednog ljetnog poslijepodneva u neformalnom razgovoru s prijateljicom i kolegicom Željkom Klemenčić.
Suradnja i razmjena zdravih namirnica
Nekoliko mjeseci kasnije upoznala je Jelenu Mikin koja se iz Zagreba preselila u Istru, tamo kupila zemlju i počela saditi raznorazne kulture poput goji bobica i artičoka. ''S obzirom na to da dijelimo strast prema hrani i njezinom prirodnom uzgoju, krenule smo u realizaciju Željkine i moje ideje pa se tako rodio - Jelena&Jelena Mali plac na tavanu'', pojašnjava.
"Mali plac na Tavanu namijenjen je svima, a posebice onima koje zanima izvor proizvoda, odnosno proizvođač koji ga donosi na Tavan i stoji iza svog štanda. Osim iznimnih ljudi i njihovih proizvoda, nudimo zanimljivo druženje s njima, nama, posjetiteljima, razmjene na svim razinama, puno smijeha, ludih životnih priča, dobre spize, korisnih informacija, dragih, otvorenih i toplih ljudi, pasa, djece'', tvrdi Jelena te dodaje kako je zanimljivost placa da su se proizvođači počeli umrežavati pa sada stvaraju sasvim nove proizvode. ''Uzimaju namirnice jedni od drugih i kreiraju nove stvari. To smo htjeli postići i u tome jest bit - umrežavanje, suradnja, razmjena.''
Veliki izbor domaćih eko proizvoda
Jedna od učestalih izlagačica svoje organske i svježe pripremljene kozmetike za njegu kože iz kućne radinosti je i Dora Vukčević koja se izradom prirodne kozmetike počela baviti prije nekoliko godina. ''Sve je počelo informativnim predavanjem o štetnosti kozmetike koju svakodnevno koristimo, a nastavilo se mojom željom da to promijenim prvenstveno u svom domu i na svojoj koži. Uslijedio je period istraživanja, učenja i pohađanja radionica koji su od pripremanja kremica za mene došli do Ekozmetike Reciklozmetike.'' Dorine reciklozmetičke kreme sastoje se isključivo od hladnoprešanih biljnih ulja, ručno izrađenih macerata, biljnih maslaca, eteričnih ulja i cvjetnih vodica bez ikakvih konzervansa, boja i inih dodataka za povećavanje mase koje se, tvrdi, nalaze u gotovo svakom proizvodu.
Iako je za Mali plac saznala sasvim slučajno, čim se javila organizatoricama odlučila je češće navraćati na Tavan. ''Mali plac je jedno zaista čarobno mjesto za sve ljubitelje zdravih i domaćih stvari, a ujedno je i mjesto neponovljive atmosfere s divnim pogledom na cijeli grad. Ekipa koja tamo izlaže je poput velike obitelji i svi smo vrlo sličnih aspiracija tako da nam je trebalo vrlo malo da se sprijateljimo. Posjetitelji su većinom redoviti i vjerujem vrlo zadovoljni jer malo je mjesta na kojima se može naići na ovako dobru atmosferu i izbor domaćih eko proizvoda'', tvrdi Dora.
Stari tavan prepun dobronamjernih savjeta
Osim kozmetike, na Malom placu možeš pronaći i hranu malih proizvođača koja nije tretirana jer je izlagačima važnija kvaliteta od kvantitete. ''Isključivo smo sezonski orijentirani i poštujemo prirodne zakone. Kod nas se tako mogu naći i sokovi bez šećera, od starih voćnih sorti poput drijenka, gloga, trnine, koprive do zelenih, mladopšeničnih napitaka, ajurvedskih čajeva, domaćih jogurta, probiotika, čajeva od konoplje, aronije, masline. Od slastica imamo veganske kolače i raw food slastice'', pojašnjava Jelena.
Specifičnost ovog intimnog i pomalo obiteljskog štiha na tavanskom prostoru jest da uz pokoju šalu ili savjet proizvođača i strastvenih zaljubljenika u ljude, hranu i životinje možeš saznati svaku pojedinost o namirnici koja te zanima te je na licu mjesta i kušati. Sljedeći plac će se održati ove subote, 1. veljače od 11 do 18 sati u Sinkovićevoj 8 i tako svake subote tijekom veljače. ''Pohodi nas iako pada snijeg! Grudat ćemo se na Tavanskoj terasi, jesti, piti i družiti se do iznemoglosti'', pozivaju te organizatorice.
Saznaj kako eterična ulja mogu biti i tvoja inspiracija u kreiranju preparata za njegu kože.