Moj veganski Uskrs

Makronovina učiteljica kuhanja, Tončika Cukrov za tebe je pripremila zdrav, organski i jako ukusan uskrsni ručak. Saznaj kako jednostavno i brzo možeš pripremiti punjene palačinke s proljetnom salatom, ali i čokoladne košarice od rogača sa zanimljivom dekoracijom u kojima će uživati cijela tvoja obitelj. Provedi Uskrs u zelenom stilu!
Vidi originalni članak

Tončika Cukrov dugogodišnja je Makronovina učiteljica kuhanja koja je za tebe, povodom nadolazećeg Uskrsa pripremila nekoliko zdravih i jednostavnih recepata. 

Umjesto uobičajene šunke i jaja, predlažemo ti da na uskrsni stol izneseš punjene palačinke s proljetnom salatom i čokoladne tortice dekorirane cvijetom ljubičice, koji također može biti jestiv.

Prije nego kreneš na pripremu samih jela, pročitaj Tončikine zdrave savjete za proljetnu kuhinju.

'Moje omiljene proljetne namirnice, koje uvijek koristim su mladi luk i rotkvice. Smatram kako treba iskoristiti najbolje od svake sezone, a isto preporučujem i tebi - svježe, lisnate i zelene namirnice u kuhinji.

Također, u proljetnoj sezoni volim kuhati i pripremati jela s klicama. Klice su po svojem sastavu prava vitaminsko-mineralna bomba. Ujedno su i simbol Uskrsa jer označavaju početak i život. Ono što je jaje kod namirnica životinjskog porijekla, klice su u namirnicama biljnog porijekla', kaže Tončika Cukrov.

Čokoladne košarice od rogača

Sve što je ili podsjeća na čokoladu uvijek je dobrodošlo!

Sastojci

Za košarice

  • pola čokolade od rogača (čokolada sa 72 posto kaka)
  • 1 žličica margarina

Za punjenje

  • 2 dcl sojinog vanilija deserta
  • pola šalica mlijeka (zobeno/sojino)
  • 1 i pol žlice agar agara
  • pola žlice bio margarina (Vitaquelle)
  • trećina žličice vanilije
  • pola žlice aru praha

Dekoracija

  • jestivo cvijeće (ljubičica)

Priprema

  1. U vodenoj kupelji rastopi čokoladu i margarine. Tekućom smjesom namaži papirnate košarice (male). Stavi u hladnjak.
  2. U mlijeku kuhaj agar agar 10 minuta, na laganoj vatri. Dodaj vanilija desert, margarine, vanilija prah te (s malo vode) razmućeni aru prah.
  3. Poluohlađenu smjesu stavi u hladne košarice i ponovo stavi u hladnjak.
  4. Nakon vađenja iz hladnjaka desertu ukloni papirnatu košaricu. Ukrasi cvijećem. Čokoladne košarice čuvaj na hladnom.

Punjene palačinke

Punjeni "Cannelloni" s proljetnom salatom

Uz ovo jelo uskršnji doručak imat će manje kalorija!

Tijesto za 15 cannellona (ili palačinke od heljde i brašna tip 850)

  • pola šalice heljdinog brašna
  • pola šalice brašna tip 850
  • pola žličice praška za pecivo (bez aluminija)
  • pola žličice aru praha
  • sol
  • 1 i pol do 2 šalice vode
  • suncokretovo ulje za prženje

Pomiješaj sve suhe sastojke te polako, uz miješanje, dodaj vodu. Na kraju smjesa treba biti tekuća. Radi manje palačinke.

Kuhani dio salate

  • 200 g dimljenog seitana (narezano na kockice)
  • 1 šalica mrkve (narezano na kockice, blanširano)
  • 1 šalica kiselih krastavaca (narezano na kockice)
  • 2/3 šalice graška (blanširano)
  • 100 gr tofua (izmrvljeno)
  • kurkuma
  • kopar
  • sol
  • papar
  • 1 dcl vrhnja (zobeno)

Pomiješaj sve sastojke i začini sa začinima. Napuni cannellone ili ispečene palačinke napravljenim kuhanim dijelom salate.

Lisnati dio salate

  • 2 šalice rikule
  • rotkvice (narezane na kolutiće)
  • 1 žlica klica od rotkvica

Preljev za salatu

  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 100 g tofua
  • 1 žlica ulja (suncokretovo hladno prešano)
  • 6 jušnih žlica vode

Uz punjene "Cannellone", odnosno palačinke posluži lisnati dio salate. Imaj na umu kako i listove rotkvice možeš koristit u salati.

Više informacija o Makronovinim radionicama kuhanja potraži na www.makronova.hr.

Posjeti missZDRAVA.hr