Moj veganski Uskrs
Tončika Cukrov dugogodišnja je Makronovina učiteljica kuhanja koja je za tebe, povodom nadolazećeg Uskrsa pripremila nekoliko zdravih i jednostavnih recepata.
Umjesto uobičajene šunke i jaja, predlažemo ti da na uskrsni stol izneseš punjene palačinke s proljetnom salatom i čokoladne tortice dekorirane cvijetom ljubičice, koji također može biti jestiv.
Prije nego kreneš na pripremu samih jela, pročitaj Tončikine zdrave savjete za proljetnu kuhinju.
'Moje omiljene proljetne namirnice, koje uvijek koristim su mladi luk i rotkvice. Smatram kako treba iskoristiti najbolje od svake sezone, a isto preporučujem i tebi - svježe, lisnate i zelene namirnice u kuhinji.
Također, u proljetnoj sezoni volim kuhati i pripremati jela s klicama. Klice su po svojem sastavu prava vitaminsko-mineralna bomba. Ujedno su i simbol Uskrsa jer označavaju početak i život. Ono što je jaje kod namirnica životinjskog porijekla, klice su u namirnicama biljnog porijekla', kaže Tončika Cukrov.
Čokoladne košarice od rogača
Sve što je ili podsjeća na čokoladu uvijek je dobrodošlo!
Sastojci
Za košarice
- pola čokolade od rogača (čokolada sa 72 posto kaka)
- 1 žličica margarina
Za punjenje
- 2 dcl sojinog vanilija deserta
- pola šalica mlijeka (zobeno/sojino)
- 1 i pol žlice agar agara
- pola žlice bio margarina (Vitaquelle)
- trećina žličice vanilije
- pola žlice aru praha
Dekoracija
- jestivo cvijeće (ljubičica)
Priprema
- U vodenoj kupelji rastopi čokoladu i margarine. Tekućom smjesom namaži papirnate košarice (male). Stavi u hladnjak.
- U mlijeku kuhaj agar agar 10 minuta, na laganoj vatri. Dodaj vanilija desert, margarine, vanilija prah te (s malo vode) razmućeni aru prah.
- Poluohlađenu smjesu stavi u hladne košarice i ponovo stavi u hladnjak.
- Nakon vađenja iz hladnjaka desertu ukloni papirnatu košaricu. Ukrasi cvijećem. Čokoladne košarice čuvaj na hladnom.
Punjene palačinkePunjeni "Cannelloni" s proljetnom salatom
Punjeni "Cannelloni" s proljetnom salatom
Uz ovo jelo uskršnji doručak imat će manje kalorija!
Tijesto za 15 cannellona (ili palačinke od heljde i brašna tip 850)
- pola šalice heljdinog brašna
- pola šalice brašna tip 850
- pola žličice praška za pecivo (bez aluminija)
- pola žličice aru praha
- sol
- 1 i pol do 2 šalice vode
- suncokretovo ulje za prženje
Pomiješaj sve suhe sastojke te polako, uz miješanje, dodaj vodu. Na kraju smjesa treba biti tekuća. Radi manje palačinke.
Kuhani dio salate
- 200 g dimljenog seitana (narezano na kockice)
- 1 šalica mrkve (narezano na kockice, blanširano)
- 1 šalica kiselih krastavaca (narezano na kockice)
- 2/3 šalice graška (blanširano)
- 100 gr tofua (izmrvljeno)
- kurkuma
- kopar
- sol
- papar
- 1 dcl vrhnja (zobeno)
Pomiješaj sve sastojke i začini sa začinima. Napuni cannellone ili ispečene palačinke napravljenim kuhanim dijelom salate.
Lisnati dio salate
- 2 šalice rikule
- rotkvice (narezane na kolutiće)
- 1 žlica klica od rotkvica
Preljev za salatu
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 100 g tofua
- 1 žlica ulja (suncokretovo hladno prešano)
- 6 jušnih žlica vode
Uz punjene "Cannellone", odnosno palačinke posluži lisnati dio salate. Imaj na umu kako i listove rotkvice možeš koristit u salati.
Više informacija o Makronovinim radionicama kuhanja potraži na www.makronova.hr.