Juha od leće i koromača

U devetoj epizodi šumskog kuhara pogledaj kako pripremiti ukusnu juhu od crvene leće i koromača koji ima veliku primjenu u farmaceutskoj industriji, proizvodnji slatkiša i narodnoj medicini jer liječi visoki krvni tlak i probavne tegobe
Vidi originalni članak

'Močvare i jezera najbogatija su staništa samoniklog bilja', kaže Anton koji će nam otkriti kako prepoznati koromač.

'Koromač kod nas raste kao divlja biljka najčešće u primorskim krajevima, stabljika mu je uspravna, izbrazdana i jako razgranata, a listovi podsjećaju na sitne niti'.

Koromač sadrži vitamin C i B, kalij, magnezij, eterična ulja i dijetalna vlakna, a najčešće se može pronaći na kamenjaru. Ima vrlo veliku primjenu u farmaceutskoj industriji, proizvodnji slatkiša i narodnoj medicini, a može se pronaći na tržnicama diljem Dalmacije.

Koromač liječi:

  • povišeni kolesterol
  • probavne tegobe
  • artritis
  • visoki krvni tlak
  • bolove u grlu
  • nadutost
  • bubrege

Pogledaj video i pripremi palačinke od bazge...

Recept

Sastojci za pripremu juhe od leće i koromača

  • 500 g crvene leće
  • 2 tikvice
  • 3 mrkve
  • 200 g koromača
  • sol

Pogačice od grahama

  • 500 g graham brašna
  • 250 g bijelog brašna
  • voda
  • sol

U vodu se stavi nasjeckana mrkva i crvena leća. Koromač se opere u vodi i nareže što sitnije, te se doda u vodu da se kuha zajedno s lećom i mrkvom.

Sve se posoli i pusti da se kuha 15 minuta. Vrijeme kuhanja Anton će iskoristiti da pripremi pogačice od graham i bijelog brašna.

Juha samo što nije gotova, a pri kraju treba još dodati dvije tikvice, koje odlično idu uz koromač.

Više info: www.lovacnabilje.com

Posjeti missZDRAVA.hr