Jesu li plastične daske za rezanje korisni kuhinjski alati ili leglo mikroplastike? Evo što trebate znati
Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je da se rezanjem na plastičnim daskama ispuštaju sitni komadiće plastike koji mogu završiti u hrani. No, prije nego što počnete postoje alternative kojima možete smanjiti izloženost mikroplastici.
Jesu li plastične daske za rezanje sigurne za korištenje?
Ukratko, da, plastične daske za rezanje općenito su sigurne za upotrebu. Međutim, mogu uzrokovati da mikroplastika (čestice promjera između 1 i 5 mm) završi u vašoj hrani. Kada oštrica noža grebe površinu plastične daske za rezanje, oslobađaju se sitni komadići plastike koji se lijepe za sastojke - premaleni su da bi se vidjeli, pa ih možete progutati, kaže za NBC News dr. Manish Shetty, docent kemijskog inženjerstva na Sveučilištu Texas A&M. Čestice koje se lijepe za oštricu noža ili dasku za rezanje završavaju u odvodu kada ih čistite, tako da treba uzeti u obzir i utjecaj na okoliš. No, koliko biste trebali biti zabrinuti?
"Prema studiji, ljudi bi mogli biti izloženi oko 50 grama mikroplastike godišnje putem plastičnih dasaka za rezanje, što se čini kao ogromna količina, ali se ne uspoređuje s drugim izvorima mikroplastike kojima ste izloženi", kaže Shetty. "U studiji također nisu pronađeni nikakvi toksični učinci, što je dobar znak."
Međutim, važno je napomenuti da su nalazi studije ograničeni - istraživači su pratili učinke na zdravlje samo oko tri dana nakon izloženosti. Osim toga, mikroplastiku je teško kvantificirati - ako bi drugi tim istraživača proveo istu studiju, njihovi nalazi mogli bi se razlikovati, kaže Hoaran Wei, docent na odjelu za građevinarstvo i inženjerstvo okoliša na Sveučilištu Wisconsin-Madison. Dodatna istraživanja omogućit će znanstvenicima da donesu konkretnije procjene, ali ova studija je dobra polazna točka. "Tjera nas da puno više razmišljamo o našim izvorima potrošnje", kaže Shetty.
Izloženi ste mikroplastici dok koristite plastične daske za rezanje, ali ne u pretjeranoj količini koja bi mogla predstavljati zdravstveni rizik, kaže Wei. Možete koristiti dasku za rezanje izrađenu od drugih materijala ako želite smanjiti izloženost mikroplastici, ali svi materijali imaju prednosti i nedostatke koje trebate razmotriti.
Najbolje alternative plastičnim daskama za rezanje
Prilikom kupnje alternative za plastičnu dasku za rezanje, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na sljedeće čimbenike:
- Materijal: Umjesto plastike, odaberite dasku za rezanje izrađenu od drveta, gume, silikona ili kompozita, koji su svi sigurni za hranu i nježni za noževe, kažu stručnjaci. Nikada ne koristite dasku za rezanje od stakla, kamena ili nehrđajućeg čelika - ovi materijali su vrlo oštri za noževe i mogu oštetiti njihove oštrice, dodaje Tracy Zimmermann, docentica menadžmenta u ugostiteljstvu na New York City College of Technology.
- Održavanje: Gumene, silikonske i kompozitne daske za rezanje lakše se čiste u usporedbi s drvenim, kaže Zimmermann. Mogu se prati u perilici posuđa i po potrebi ih možete dezinficirati. Drvo ima antibakterijska svojstva koja ne dopuštaju rast i gnojenje bakterija, ali ove vrste dasaka za rezanje ne možete stavljati u perilicu posuđa niti koristiti kemijska sredstva za dezinfekciju na njima. Umjesto toga, morate ih prati ručno sredstvom za pranje posuđa i vodom.
- Vijek trajanja: Nakon što se na površini gumene, silikonske ili kompozitne daske za rezanje pojave duboke ogrebotine i udubljenja, dugotrajni mirisi ili trajne mrlje, trebate je baciti. Međutim, možete brusiti površinu drvenih dasaka za rezanje kako se izgrebu i udube, tako da ih ne morate tako često mijenjati.