Evo što te čeka na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj!

shutterstock Dođi na Bundek 11. rujna u 10 sati i uživaj u plogging utrci Ekotlon
Provedi sunčanu subotu na Ekotlonu, najvećoj hrvatskoj utrci u ploggingu. Utrka počinje u 10 sati na Bundeku, a u članku pročitaj koje su nagrade za trkače i kakva zabava te očekuje!
Vidi originalni članak

Sunčana subota pred nama idealna je za boravak u prirodi, a mi znamo kako ju najbolje iskoristiti - dođi na Bundek i uživaj u ploggingu, švedskom sportu u kojem trkači skupljaju otpad koji pronađu uz stazu. Osim što je koristan za zdravlje, plogging je sport koji ima i ekološku notu. Problem klimatskih promjena i zagađenja prirode sve je jasniji, a pomoći možemo malim koracima. Već ove subote, 11. rujna, mnogi će napraviti taj korak na najvećoj hrvatskoj plogging utrci Ekotlon

Utrka počinje u 10 sati na Bundeku, a sudionici će osim okolišu pomoći i Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će sav prihod od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu ekoopreme kako bi vrtić mogao nastaviti sa svojim ekoprogramom koji provodi već godinama. U nastavku donosimo detalje utrke. 

Utrka za sve uzraste

Najveća plogging utrka u Hrvatskoj namijenjena je svima, od iskusnih trkača do onih koji će to tek postati, ali i obiteljima s djecom. Na sjeverozapadnom dijelu Bundeka određene su tri staze različitih dužina. Najveća maxi staza duga je čak pet kilometara i proteže se na savski nasip, mjesto poznato strastvenim trkačima. Rezervirana je za one s najviše kondicije.

Midi staza duga je dva kilometra i namijenjena je svima koji otkrivaju čari trčanja. Staza starta prema jugozapadu Gradskog parka Bundek, baš kao i najkraća mini staza namijenjena obiteljima s djecom. Uz mini stazu postavljeni su edukativni paneli koji će najmlađe naučiti nešto novo o ekologiji i recikliranju. 
 


 

Što te sve čeka na utrci?

Cijela utrka za sve trkače trajat će 60 minuta. Početak prve utrke na mini stazi zakazan je za 10 sati, a preostale dvije utrke počinju 5 odnosno 10 minuta kasnije. Sudionici mogu u park Bundek doći već od 9 sati kako bi preuzeli startne pakete, ali se i zagrijali uz stručno vodstvo. Zagrijavanje počinje u 9:30 sati pod vodstvom Ane Širić i Petre Grčević, trenerice trčanja iz adidas Runnersa Zagreb, i Sanje Žuljević

Startni paketi koje su osigurali organizatori i sponzori sadrže sve što je trkačima potrebno za uspješnu plogging utrku. U paketu će dobiti bočicu vode, startni broj s čipom za mjerenje vremena, službenu majicu utrke, zaštitne rukavice, složivu vrećicu od reciklirane plastike te dezinfekcijske maramice za ruke.

Za presvlačenje su tu garderobe, a osiguran je i toalet, okrepne stanice kao i dezinficijensi za ruke.  

Utrka će biti u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, a maske niti Covid potvrde ti nisu potrebne tijekom plogginga, no na svim ostalim punktovima potrebno je koristiti masku i držati preporučeni razmak među posjetiteljima.

Zabava nakon utrke

Cilj Ekotlona je podići svijest o brizi za okoliš, kako kod odraslih tako i kod djece. Reciklirati može svatko neovisno o životnoj dobi, a važno je naučiti da smeće uvijek trebamo pospremiti u koš, bilo ono naše ili tuđe. Ekotlon je također spoj sporta, ekologije i zabave pa će tako svi prisutni moći uživati u svježe pripremljenim smoothiejima te porazgovarati o sportskoj prehrani, utjecaju sporta na psihičko zdravlje i sličnim temama s Igorom Čerenšekom, sportskim psihologom, sportskim trenerom Denisom Rajčićem, ali i s nutricionisticom Sandrom Krstev Barać.

Ako se umjesto na trčanje odlučiš za gledanje Ekotlon utrke, osigurana je i Chill zona u kojoj dobru atmosferu garantiraju DJ Stanko Bondža te voditeljica eventa Ida Prester.
 


 

Kutak za djecu

Za one najmlađe organizirane su i brojne edukativne radionice na kojima će se ne samo zabaviti nego i naučiti mnogo toga o recikliranju i očuvanju okoliša. Na Ekotlonu će nastupiti i dobro poznati dječji zbor Zagrepčanke i dečki, dok će Dječji vrtić Petrinjčica organizirati nekoliko zabavnih aktivnosti za svu djecu, poput oslikavanja ruksaka i spravljanja zdravih napitaka.

Roditelji će također djecu moći ostaviti na čuvanje stručnoj suradnici Branki Vobner i njezinom timu iz dječje igraonice Šareni balon dok sudjeluju u utrci ili ju promatraju. 

NAJ nagrade za NAJ sudionike 

Najsporiji i najbrži, najmlađi i najstariji, najkreativniji i najfotogeničniji samo su neke od kategorija za koje su osigurane vrijedne nagrade. Najbrži sudionik utrke između ostalog dobit će i najnovije adidas 4DFWD tenisice. 

Brojni pokloni i nagrade čekaju i one najmlađe posjetitelje. Osim Konzumovih Morsovaca, djecu čeka 100 komada popularne dječje igre "Nisam za bacit" koju osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Vidimo se 11. rujna na Bundeku na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj! Prijavite se ovdje. Ukupan iznos od prodaje kotizacija utrošit će se za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržavaju Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES, Jana i Genox.

Posjeti missZDRAVA.hr