Djelomično divlje hibridne mačke sve popularnije, Velika Britanija ih želi zabraniti

instagram Savannah mačka, križanac domaće mačke i afričkog servala, postala je posebno popularne na društvenim mrežama zbog svog upečatljivog izgleda
Porast velikih, moćnih pasmina poput savannah mačaka izaziva strah od sigurnosti i ilegalne trgovine divljim životinjama.
Vidi originalni članak

Britanska vlada mogla bi zabraniti djelomično divlje hibridne mačke nakon što su društvene mreže popularizirale ovu ekstremnu pasminu mačaka. Sa svojom ogromnom veličinom, snažnim mišićima i dlakom punom pjega, neki smatraju da su hibridne mačke savršeni kućni ljubimci pogotovo u doba društvenih medija. No rastuća trgovina takvim mačkama izaziva zabrinutost zbog dobrobiti životinja i crnog tržišta divljih životinja.

Izvori iz britanske vlade rekli su da planiraju revidirati Uredbu o dobrobiti životinja iz 2018. “Tijekom ovog pregleda razmotrit ćemo postoji li potreba za uvođenjem licencni za uzgajivače mačaka, uključujući ograničenja za uzgoj određenih vrsta mačaka.” Trenutni zakon Ujedinjenog Kraljevstva ne regulira hibridizaciju egzotičnih mačaka s domaćim mačkama piše The Guardian

Neki tvrde da ovakve hibridne pasmine nisu prikladne za većinu vlasnika kućnih ljubimaca zbog svojih složenih potreba i zato što povećavaju potražnju za divljim mačkama zbog čega neki uzgajivači pribjegavaju ilegalnoj trgovini divljim životinjama kako bi ih pronašli. 

protein fel d 1 izaziva alergije, a ne krzno Hipoalergenske mačke: 8 idealnih za osobe s alergijom

Savannah mačke najpopularnije na društvenim mrežama

Savannah mačka, križanac domaće mačke i afričkog servala, postala je posebno popularna na društvenim mrežama zbog svog upečatljivog izgleda. Jedna takva mačka, Stryker, ima više od 800 000 pratitelja na Instagramu. Uzgajivačnica koja promovira ovu pasminu ima 44 000 pratitelja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Stryker 👁️⃤ (@strykerthecat)

Pasmina mačaka savannah priznata je tek 2001. godine i od tada je došlo do porasta njezine popularnosti kao trofejnog ljubimca, a te mačke poznate pod nazivom "F1 hibrid" mogu koštati i do 20 000 funti po mačiću.

Prema istraživanju Wildheart Trusta, postoji 259 malih i srednjih egzotičnih mačaka koje su registrirani kućni ljubimci u Velikoj Britaniji. Veliki broj ovih mačaka koristi se za uzgoj i proizvodnju hibrida poput savannah mačke.

Glasnogovornik dobrotvorne udruge za životinje rekao je: “Hitne zakonske mjere kako bi se ovaj oblik hibridizacije učinio nezakonitim spriječit će patnju pojedinih životinja uhvaćenih u ovoj trgovini i ublažiti buduće prijetnje divljim populacijama egzotičnih mačaka. Utočište za životinje Wildheart ima preko 40 godina iskustva u brizi za egzotične mačke. Iz prve ruke vidimo fizičku i psihičku štetu nanesenu životinjama od strane ljudi.” 

'Cat lady' Znanstvenici potvrdili da su mačke dobre za zdravlje tvog srca

Bengalske mačke nastale su uzgojem domaćih životinja s azijskom leopard mačkom. Iako je danas pasmina uspostavljena, većina se uzgaja međusobno, a ne s divljim mačkama. Mnoge bengalske mačke ostavljaju se u centrima za spašavanje jer su njihove visokoenergetske osobnosti previše za njihove vlasnike. One bengalske mačke čiji su predci divlje mačke mogle bi biti zabranjene, ali mnoge pasmine su sada toliko križane da se divlje mačke mogu naći daleko unatrag u njihovoj lozi, pa stručnjaci kažu da bi se to još uvijek moglo dopustiti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Savannah cats (@luxurypetsco)

Glasnogovornik utočišta za pse i mačke rekao je da podržava zabranu uzgoja hibridnih mačaka u Velikoj Britaniji. Rekli su: “Posljednjih godina porasla je potražnja za dizajnerskim hibridnim mačkama kao što su savannah mačke. Nije iznenađujuće da ove mačke nisu prikladne za kućno okruženje, zbog toga što nose DNK divlje mačke, njihove veličine i vrlo jakih predatorskih instinkta". Većina tih mačaka uzgaja se zbog izgleda, a ne zbog dobrobiti piše The Guardian.

RSPCA također protiv uzgoja

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) također poziva na suzbijanje uzgoja ovih mačaka, jer uključuje potražnju za opasnim divljim životinjama. Takva potražnja dovodi u opasnost sigurnost ljudi, ali i dobrobiti životinja.

Znanstvena službenica RSPCA Evie Button rekla je: “Zabrinuti smo u vezi s uzgojem, trgovinom i držanjem divljih ili ‘egzotičnih’ životinja kao kućnih ljubimaca, uključujući one klasificirane kao opasne divlje životinje, poput servala. Vjerujemo da životinje treba držati u zatočeništvu samo ako se može osigurati potrebna briga, a to može biti vrlo izazovno. Rekla je da se RSPCA zalaže za širu reviziju držanja egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca. 

imaju specifične prehrambene potrebe 2 nužne stvari za sretan život svake kućne mačke

Posjeti missZDRAVA.hr