Aklea Neon spaja glazbu i ekologiju te poručuje: "Sve se računa"

Mislav Mesek Aklea Neon svoju ljubav prema prirodi svakodnevno promiče kako glazbom tako i načinom života
"Još od davna pamtivijeka, njen si sin, a ja sam kćerka", samo je jedan od stihova kojima mlada glazbenica Aklea Neon budi svijest o očuvanju prirode. Za missZDRAVA dotaknula se tema zelenog načina života, aktivizma kroz glazbu, ali i poručila što možemo svaki dan učiniti da bi svijet bio bolje mjesto.
Vidi originalni članak

Glazba i ekologija usko su povezani za osječku glazbenicu Akleu Neon. Glazbeni svijet iskoristila je ne samo kako bi stvarala etno note nego i kao priliku za podizanje svijesti oko požara i klimatskih promjena

Zelenom načinu života okrenula sam se jer nisam sklona sivilu

"Kada vidim u što se naselja pretvaraju i kako moj pas sve teže nalazi mjesto za slobodno trčanje, pitam se jesmo li svjesni preko čega sve gazimo u svrhu napretka. Preko zelenih površina definitivno da! Znam kakav mi osjećaj daje priroda - mir, staloženost, širinu pogleda i uma. Znam kakvu mi vitalnu snagu daje organska hrana. Znam da želim život koji nije temeljen na nečijoj patnji, a zbog komfora, često niti ne znamo ili nemamo vremena saznati - da ono što konzumiramo često za nekog drugog ima kobne posljedice. 

"Znam da svaka promjena dolazi iz korijena" Aklea pjeva u svojoj zelenoj himni "Zovi ju mama" te smatra da je upravo sada kada je svijet na silu usporio odlično vrijeme za reset osobnih osnovnih postavki.

Požar u Amazoni pokrenuo je promjenu u meni

"Zovi ju mama" je zelena himna, nastala kao osvrt na požare diljem svijeta. Snimana je na Mosoru tijekom volonterskog projekta pošumljavanja, a na snimanju se koristio poseban uređaj Bamboo koji biljkama daje glas.

"Pjesma je nastala je prošle godine u trenutku kad je gorila Amazonska prašuma. Mene je ovaj događaj osobno pogodio, kao da sam odjednom osjećala svu patnju svijeta, ali oko sebe sam vidjela dosta pojedinaca kojima činjenica da pluća svijeta gore, nije puno značila. Umjesto da plačem u svojoj sobi, napisala sam pjesmu. S biljkama koje pjevaju sam nastupila na Dori i iskoristila ovu platformu za širenje pozitivne poruke. Puno osoba na početku mislilo je da sam čudna i nisu bili sigurni koga točno trebaju zvati "mama", ali imala sam njihovu pažnju, što je ogroman korak naprijed"

Vrijeme je za promjenu! Crveni alarm za čovječanstvo: Najopsežnije izvješće o klimatskim promjenama

 

Promjena uistinu dolazi od pojedinca 

Utjecati na bolju budućnost našeg planeta možemo malim stvarima kao što su zalijevanje kućnih biljaka, kupovanje voća i cvijeća od bakica i lokalnih proizvođača, recikliranje, odlazak u second-hand shop ili kod dizajnera... Kupovina craft pive je također hvalevrijedan korak. Sve se računa. I skupi na kraju u jednu hrpicu dobrih promjena, poručuje Aklea Neon.

Zelenijem načinu života možemo se okrenuti svi 

"Važna poruka koja se može pronaći na modernim majicama i šalicama glasi "There is no Planet-B" i baš zato, dok još to možemo, trebamo čuvati ovaj Planet kao nešto najdragocjenije što imamo. Ne treba napraviti sto promjena odjednom, nego jednu po jednu, polako.

Također ako želiš znati više Aklea preporučuje zaista dobre i edukativne dokumentarce - Seaspiracy, Before the Flood, The Gamechangers, Social Dilemma... jer to su pokretači promjena u nama.

I poruka za kraj: "Najvažnije je da nema osude. Ako se na tren vratite u stare životne obrasce - nema veze. Nitko ne vodi evidenciju osim vas samih, pa budite nježni prema sebi i našem planetu", poručuje ova svestrana umjetnica.

Naš partner HEP, mijenja se na zeleno, pa možeš i ti! HEP do 2030. godine planira dobiti 1.500 MW nove snage, od čega 350 MW  u vjetroelektranama, a jednako toliko i u sunčanim elektranama, što zajedno odgovara snazi nuklearne elektrane Krško. Saznaj više

Posjeti missZDRAVA.hr