8 jednostavnih pripravka uz koje će tvoj dom mirisati ugodno i svježe

shutterstock
Ako nisi znala, mnogo prirodnih namirnica i pripravaka koje vjerojatno imaš u svojem kućanstvu mogu poslužiti i za otklanjanje neugodnih mirisa, a ovo su neki od njih.
Vidi originalni članak

Zob

Ako ti se čini da tvoj dom neugodno miriše, prvo mjesto koje bi trebala provjeriti je hladnjak ili kanta za smeće. Stavi malo zobi u zdjelu i zatim ju stavi u hladnjak ili usipaj malo zobenih pahuljica izravno u kantu za smeće da upiju miris. Ovaj način odličan je ne samo jer pomaže u otklanjanju mirisa, već i zato jer je prirodan, odnosno ne sadrži dodatne kemikalije.

Ocat + limun/naranča

Kad moraš ukloniti loše mirise iz svog doma, cilj je ne samo pokušati ih prikriti, već i pronaći izvor i riješiti ih se, a koristeći sredstvo za čišćenje koje je ugodnog mirisa u tome će ti pomoći.  Možeš napraviti svoj 'mirisni' ocat za čišćenje uz pomoć svježeg bilja i soka i kore limuna ili naranče. Jeftin, a funkcionalan način da ti kuća miriše lijepo.

Esencijalna ulja

Korištenje esencijalnih ulja za poboljšanje mirisa doma provjerena je metoda. Možeš ga prokuhati, ubaciti na tkaninu ili koristiti u difuzoru ili ovlaživaču zraka. Najprikladnija ulja za unošenje svježine su ona od citrusa - grejpa, limete, naranče ili bilja poput mente ili eukaliptusa.

borci protiv celulita Najbolji borci protiv celulita: Biljni ekstrakti, ali i kretanje

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije nije samo za kuhanje, već i za stvaranje slatkog mirisa u tvojoj kući. Namoči maleni dio spužve u ekstrakt vanilije i stavi ju u toplu zdjelu ili u posudu pokraj radijatora. Možda ti se to ne čini vizualno učinkovitim, ali definitivno djeluje.

Jabuka i cimet

Ako ti nije do paljenja mirisnih svijeća ili korištenja esencijalnog ulja - uvijek se možeš okrenuti i prokuhavanju komadića jabuke i nekoliko štapića cimeta. Sve što ti treba je lonac i malena količina vode. No, pripazi da ona nikada ne ispari u potpunosti kako sastojci ne bi zagorjeli.

Limun

Limun je nadaleko poznat kao sjajan prirodni osvježivač i kao odlično sredstvo za čišćenje - ne samo da daje svjež miris tvojem domu, već je i sigurno i učinkovito sredstvo za čišćenje poda, kuhinjskih radnih površina i drvenog namještaja.

soda bikarbona 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna

Soda bikarbona

Soda bikarbona jedna je od najpoznatijih i svenamjenskih namirnica u domaćinstvu. Osim osnovnih karakteristika i načina korištenja, soda bikarbona neutralizira mirise i daje svježinu nazad u tepihe i prostirke. Sve što trebaš jest staviti ju na pola sata na mrlju koja daje neugodan miris i zatim ju usisati.

Pečenje kolačića

Jedan od najlakših i najugodnijih načina da tvoj dom postane ispunjen finim mirisom je i pečenje. Kao bonus, osim što će ti kuća mirisati, imat ćeš nešto slasno i za gricnuti uz šalicu popodnevnog čaja ili kave. Ako nemaš vremena onda je jednostavnija opcija za tebe staviti komadić vanilije u pećnicu na 15 minuta i 250 stupnjeva te dopustiti njoj da odradi 'svoj posao.'

Posjeti missZDRAVA.hr