Zašto moja dijeta ne uspijeva?

Nakon prejedanja, često prakticiraš post i očekuješ da ćeš na taj način izgubiti višak kilograma? Važeš se nekoliko puta na dan i panično izbjegavaš ugljikohidrate? Pročitaj jesu li upravo to razlozi zbog kojih ne uspijevaš smršaviti
Vidi originalni članak

1. Pouzdaj se u vodu

Osiguraj si dnevnu porciju od osam čaša vode, jer voda pomaže odstraniti toksine. To može biti voda iz slavine, izvorska i mineralna voda, sok od svježeg voća ili zeleni čaj. Ako stavljaš šećer u napitke, budi umjerena i koristi smeđi umjesto bijelog šećera. Jedeš li juhe, voće i salate, one će ti ispuniti dio potreba za vodom pa smiješ popiti čašu-dvije manje.

2. Zadrži ugljikohidrate

Što ti je dijeta raznovrsnija, to će ti biti lakše pridržavati je se. Odrekneš li se određenog makronutrijenta kao što su ugljikohidrati ili masnoće, vjerojatno ćeš doći u napast da odustaneš od dijete i vratiš se starim navikama. Osim toga, izbacivanje ugljikohidrata i masnoća štetnije je nego par kilograma viška. Stoga se hrani složenim ugljikohidratima iz voća, povrća, mahunarki i integralnog brašna te nezasićenim masnoćama iz maslinovog i ribljeg ulja.

3. Polakše je zdravije

Želja za brzim rezultatima klasična je pogreška. Brzo mršavljenje moguće je samo uz nezdrave dijete. Istraživanja pokazuju da tko brzo izgubi na težini ima velike izglede jednako brzo ponovno vratiti kilograme. Prosječno mršavljenje između pola i tričetvrt kilograma tjedno dobar je ritam. I znaj da brzina gubljenja težine nije ujednačena iz tjedna u tjedan: vodi račune u mjesečnim razmacima.

4. Preskoči vagu

Vaganje svaki dan ili nakon svakog vježbanja ili saune sasvim je nerazumno. Moguće je da ćeš poslije intenzivnog znojenja biti lakša za izgubljenu vodu, ali ćeš taj gubitak nadoknaditi popijenom tekućinom. Mjeriš li težinu svakih par sati, oscilacije koje će pokazivati vaga samo će te zbunjivati i obeshrabrivati. Dovoljno je vagati se jednom tjedno.

5. Zaboravi na post

Mnogi vjeruju da je gladovanje najbolji način mršavljenja. Doista, ne jedeš li baš ništa, za par dana izgubit ćeš puno kilograma, ali to nije put prema vitkosti, nego prema bolesti. Ako ne jedeš dovoljno, metabolizam će ti se usporiti pa će organizam zadržavati svaku kaloriju. Taj smo mehanizam naslijedili iz davnine, kad hrana nije bila dostupna kao danas.

6. Oprosti si prijestupe

Većina cura na dijeti povremeno posrne i smaže dodatni kolač, vrećicu čipsa ili veliku porciju brze hrane. Neka te poneki prijestup ne obeshrabri i navede na odustajanje. Što znači nekoliko kalorija viška? Oprosti si i mirno se vrati dijeti.

Nadamo se da će ti ovi savjeti pomoći da izbjegneš uobičajene zamke s kojima se susreću svi koji su na dijeti. Borba za zdravo vitku liniju može biti dugotrajna i naporna, ali uz ispravnu strategiju sigurno ćeš ostvariti pobjedu!

Komentar nutricionista:

Nutricionistica Vitaminoteke, dipl.ing Mirja Jošić komentirala je:

''Jedan od razloga zašto dijete ne funkcioniraju je što osobe koje nastoje smršavjeti podcjenjuju kalorije koje su unijele tijekom dana kao i razinu tjelesne aktivnosti. Hrana koja se konzumira vani najčešće sadrži više kalorija nego što se misli pa je mudro što češće pripremati obroke kod kuće i pritom kontrolirati porcije uz pomoć mjernih instrumenata poput kuhinjske vage, šalice ili žlice.

Za dobru liniju ključan je dobar san stoga se trudi na vrijeme otići na počinak i uhvatiti više od 6 sati sna.
Mudro je imati redovite međuobroke u obliku svježeg voća i povrća te suhog voća, orašastih plodova, jogurta i rižinih krekera.''

Posjeti missZDRAVA.hr