Zašto je pametno jesti krumpir dok si na dijeti?
Dok povrće poput špinata i brokule jedemo u kuhanom obliku, krumpir pržimo i pečemo u raznim mastima, kombiniramo ga s masnim umacima te mu dodajemo maslac u slučaju pripreme pirea. Međutim, kuhani krumpir je uistinu nedužna namirnica što je i dokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition. U navedenoj je studiji otkriveno kako ispitanici koji se se pridržavali dijete koja je uključivala 5 do 7 serviranja krumpira tjedno i dalje su mršavjeli predviđenim tempom. Dakle krumpir nas sam po sebi neće udebljati, ali prženi krumpirići i ostale visoko energetske varijante krumpira mogu.
U nastavku pročitaj četiri razloga zašto je pametno jesti krumpir dok si na dijeti.
Krumpiri sprječavaju prejedanje
Krumpiri kotiraju visoko kad je u pitanju osjećaj sitosti. Naime, u ranije navedenom istraživanju zabilježeno je kako osobe koje su povećale količinu krumpira smanjile su ukupni unos kalorija. Osjećaj sitosti koji krumpiri stvaraju pripisuje se ukupnom sadržaju prehrambenih vlakana koji je u jednom krumpiru istovjetan onom u jednoj jabuci. Glavni adut krumpira je rezistentni škrob koji zauzima mjesto u našem probavnom traktu i usporava probavu što nas dulje čini sitima. Također, jedan srednje veliki krumpir sadrži oko 3 grama krumpira što svakako nije zanemarivo. A impresivan je i sadržaj vitamina C kojeg u srednje velikom krumpiru kuhanom u kori ima oko 20 mg što iznosi 25% preporučenog dnevnog unosa.
Krumpir je nisko kaloričan
Srednje veliki kuhani krumpir sadrži oko 150 kalorija. Međutim, krumpir s visokim udjelom rezistentnog škroba ima još i nižu kalorijsku vrijednost. Stajanjem krumpira raste količina rezistentnog škroba koji se teško probavlja pa u konačnici organizam ne iskoristi sve kalorije iz krumpira. Za dijetu je najbolje jesti krumpir salatu koja je 2 do 3 dana stajala u hladnjaku.
Krumpir je dobro pogonsko gorivo za tjelovježbu
Tijekom tjelovježbe visokog intenziteta ili tjelovježbe koja dugo traje, glukoza i glikogen su osnovni izvori energije. Adekvatan unos ugljikohidrata može poboljšati sportsku izvedbu, a bolja izvedba znači i veću potrošnju kalorija. Još jedna sportska prednost krumpira je i udio kalija. Jedan srednje veliki krumpir sadrži više kalija od banane i to za čak 200 mg.
Tko se boji škroba još
Škrob je u osnovi složeni ugljikohidrat, a poznato je da su složeni ugljikohidrati poželjni u prehrani. Poglavito je koristan rezistentni škrob koji se u nekim istraživanjima dovodi u vezu s kontrolom glukoze u krvi.