Voćna dijeta s jagodama koju su provodile i poznate pjevačice
Obilje vitamina
Jagode se ubrajaju u porodicu ruža i jedino su jestivo voće sa brojnim sjemenkama (oko 200) na vanjskoj strani ploda. Poznato je desetak različitih vrsta, a osim ugodnog okusa i cvijet jagode krasi svaki vrt. Jagoda kakvu poznajemo danas razvili su Francuzi u 18. stoljeću kao hibrid sjevernoameričke i čileanske divlje jagode.
Sočnom sezonskom voću pripisuje se povoljno djelovanje na imuni sustav, metabolizam, srce i krvožilje pa čak i pojedina anti age svojstva. Jagode su bogate kalijem, folnom kiselinom i vitaminom C, a u njihovom sastavu nalazimo i magnezij, kalcij, bakar te pojedine vitamine B skupine.
Blagotvorni učinak crvenih mirisnih plodova na organizam prepoznali su stari Rimljani pa su ih konzumirali kod pojave upalnih procesa, vrućica, infekcija grla, bubrežnih kamenaca, bolesti srca, jetre i slezene, pa čak i kod psihičkih stanja poput melankolije.
Raznolika prehrana ili post?
Prehrana temeljena na jagodama prvenstveno je usmjerena prema postizanju boljeg zdravstvenog stanja, a zatim i za smanjenje tjelesne mase. Ovakav model prehrane fokusiran je na pogodnosti koje pruža povećana konzumacija jagoda, ali u okviru načela pravilne prehrane, koji zagovaraju unos raznolikih namirnica iz svih skupina.
Povećan unos jagoda potiče detoksikaciju organizma i gubitak 2-3 kg u tjedan dana, što je za očekivati ako se dio hrane tijekom dana zamijeni niskokaloričnim voćem, poput jagoda. Prehrambena vlakna poboljšat će probavu, a mnoštvo fitokemikalija osigurat će antioksidativni učinak koji će povoljno djelovati na imunitet i svjež izgled kože.
100 grama jagoda daje tek 30-ak kalorija, stoga se preporučuje jagode uključiti u svaki obrok da bi se osigurao željeni učinak, ali i dovoljno energije tijekom dana. Preporuka je započeti dan sa 300 g jagoda za doručak, a ista količina se konzumira i za desert nakon ručka.
Međuobrok također uključuje porciju jagoda, a za večeru se preporučuje 500 g jagoda i jogurt sa smanjenim udjelom mliječne masti prije spavanja. Osim jagoda, od voća se tijekom dana može pojesti i pola banane.
Jelovnik
Detaljniji pogled na meni uključuje odabir između slijedećih namirnica:
Doručak
- kava ili čaj s žličicom šećera
- 350 g jagoda s
- čašom obranog mlijeka, jogurta ili svježi sir ili
- jedno tvrdo kuhano jaje ili
- zobena kaša
Međuobrok
- mali sendvič (kruh, sir, pileći ili pureći narezak) sa zdjelicom svježeg povrća
- kava ili čaj
Ručak
- bistra povrtna juha
- salata od povrća, s limunovim sokom i 1 žlicom biljnog ulja
- 350 g jagoda
- čaj ili kava sa žličicom šećera ili čaša bijelog vina
Međuobrok
- 350 g jagoda sa žličicom šećera ili pekmeza od jagoda
Večera
- 500 g jagoda s grilanim tofuom
Večernji zalogaj: pola šalice jogurta sa smanjenim udjelom masti
Kao dodatna opcija preporučuje se razmotriti upotreba organski uzgojenih jagoda. Obzirom da se radi o velikim količinama voća, time bi se značajno umanjio i unos štetnih pesticida.
Kao nešto drugačija opcija dijete s jagodama spominje se detoksikacijska dijeta u obliku posta, što podrazumijeva odricanje od bilo koje hrane osim jagoda.
Ovakav način prehrane opskrbit će organizam vitaminima i mineralima sadržanim u jagodama, ali će ga istovremeno osiromašiti drugim nutrijentima koji će biti uskraćeni, kao što su proteini i masti, stoga se ovakva restrikcijska dijeta ne preporučuje provoditi dulje od nekoliko dana.