10-dnevni izazov Jennifer Lopez bez šećera i ugljikohidrata, da ili ne?

Instagram/Denis Rajčić
Društvenim mrežama raširio se desetodnevni izazov Jennifer Lopez "bez šećera i bez ugljikohidrata". Iako većina ljudi voli dobre i kratkotrajne izazove, željeli smo saznati koji su prednosti i nedostaci takve prehrane.
Vidi originalni članak

Popsugar je razgovarao s Despinom Hyde Gandhi, nutricionisticom iz Programa za upravljanje težinom Lagone, o tome treba li prihvatiti takav izazov te eliminirati ugljikohidrate iz naše prehrane. 

Trotjedni fitness izazov: Danas vježbamo obrnuti plank

"Naše tijelo više voli koristiti ugljikohidrate za energiju", rekla je Gandhi, dodajući: "Kad se unos ugljikohidrata ograniči na vrlo male količine, a taj broj je obično oko 40 do 50 grama dnevno, tijelo mora pronaći drugi izvor energije." Umjesto korištenja ugljikohidrata za energiju, tvoje tijelo će početi sagorijevati masti što se naziva ketoza.

Ako pokušavaš smršavjeti, to može zvučati sjajno, ali Gandhi naglašava da se: "Ne osjećaju se svi dobro na takvoj prehrani. Možda ćeš se osjećati umorno, letargično, imati glavobolju i vrtoglavicu." 

Ugljikohidrati su važan izvor energije

Ljudi izbacuju očite izvore ugljikohidrata kao što su kruh, tjestenina i riža, ali prema Gandhi, teško je potpuno izbaciti ugljikohidrate jer ih i hrana poput povrća sadrži. Ona ne promiče uklanjanje ugljikohidrata: "Kad izbacite ugljikohidrate, govorite ne voću, mahunarkama, leći i batatu, a sve te divne namirnice nam daju vlakna. Teško je dobiti vlakna iz proteina i većine vrsta povrća, ugljikohidrati su ti koji pružaju dobar izvor vlakana, vitamina i minerala", objasnila je Gandhi dodajući: "Ljudi se mogu prejesti ugljikohidrata, ali mislim da ih ne trebamo potpuno izbaciti. Umjesto toga, preporučuje razumnu količinu za svaki obrok."

Izbacivanjem svih ugljikohidrata osjećaš se slabo jer 45 do 65 posto dnevnog unosa kalorija treba biti iz ugljikohidrata, ali izbacivanjem obrađenih šećera neće ti nauditi: "Ako izbaciš šećer iz dodatnih izvora, to će biti dobra stvar", rekla je Gandhi. Ako izbaciš složene (dobre) ugljikohidrate kao što su slatki krumpir i leća, koji su tehnički oblik šećera, propuštaš vlakna koja potiču probavu i mogu ti pomoći da izgubiš težinu. Prirodni šećeri poput fruktoze, kojeg ima u voću i laktoza, koja se nalazi u mlijeku i jogurtu, za nas će osigurati hranjive tvari u obliku minerala i proteina. "Ako se oprostiš od svih tih stvari samo zato što imaju šećer, propustit ćeš hranjive tvari koje tvoje tijelo treba", naglasila je Gandhi.

Gandhi ističe da umjesto izazova bez ugljikohidrata i šećera, izbaciš loše ugljikohidrate i rafinirane šećere. 

Odaberi izazov – odreci se nečega ili napravi nešto novo u 30 dana!

Posjeti missZDRAVA.hr