Sarkozy & Bruni na tvom tanjuru
Zanimalo nas je kako su uopće dva mlada financijska savjetnika iz Francuske došla na ideju da otvore salata bar u centru Zagreba.
'Moj partner Samuel Pais mi je nakon jednog godišnjeg odmora provedenog u Hrvatskoj, na otoku Visu, na povratku u Francusku predložio da zajedno otvorimo restoran u Zagrebu', priča nam Richard Matton, vlasnik La Salate.
'Kada smo stigli u Zagreb, shvatili smo da ovdje nedostaje jedno mjesto gdje će ljudi moći jesti zdravu i svježu hranu. U centru grada sve vrvi od fast fooda i hrane koja deblja', objašnjava Richard.
'Ovdje je sve 100 % domaće, napravljeno u restoranu, a sastojke za kruh naručujemo iz Francuske i onda ga sami pečemo u našoj kuhinji. U ponudi imamo i sezonske juhe, punjene palačinke, ukusne francuske deserte poput souffleta od čokolade ili creme bruleei i sjajna francuska vina', objašnjava Matton.
Posebnost La Salate je u tome što kupci mogu gledati kako se hrana priprema i sami odlučiti ako žele dodati malo više ili manje određenog sastojka ili začina. Namirnice su uvijek svježe, a kuhar svako jutro obavezno posjećuje tržnicu Dolac i kupuje svježe povrće.
Kako se je snašao u francuskoj kuhinji, upitali smo kuhara Dejana Brkića.
'U 'La Salati' sam već dvije godine, a za njih sam saznao preko prijatelja. Brzo sam se naviknuo na francusku kuhinju, i sviđa mi se jer klasičnu hranu mogu pripremiti na moderan način. Svako jutro obavezno odem na Dolac po svježe namirnice, a od začina najčešće koristim timijan, bosiljak, ružmarin i provansalske začine, priča kuhar Dejan Brkić.
Richarda smo zamolili i da nam otkrije zašto se Francuskinje ne debljaju, a poznato je koliko uživaju u hrani i vinu.
'U Francuskoj ljudi zapravo ne jedu puno, ali jedu često. Tajna je u malim porcijama, i u uživanju u hrani', kroz osmijeh priča simpatični Richard.
'U Francuskoj se kuhanje smatra umjetnošću, a dobri kuhari se cijene baš poput talentiranih slikara ili glazbenika', za kraj objašnjava vlasnik La Salate.
Sarkozy & BruniSastojci:
- tikvice
- mozzarella
- sojine klice
Jean Jacques RousseauSastojci:
- matovilac
- rikula
- radič
- menta
- peršin
- šunka
- Roquefort dressing
Salade NicoiseSastojci:
- jaja
- masline
- tuna
- inćuni
- zelena salata
- kuhani krumpir
- kapari
- rajčica
Gerard DepardieuSastojci:
- krutoni sa kozjim sirem
- mrkva
- cherry rajčica
Sastojci:
- tikvice
- mozzarella
- sojine klice
Jean Jacques RousseauSastojci:
- matovilac
- rikula
- radič
- menta
- peršin
- šunka
- Roquefort dressing
Salade NicoiseSastojci:
- jaja
- masline
- tuna
- inćuni
- zelena salata
- kuhani krumpir
- kapari
- rajčica
Gerard DepardieuSastojci:
- krutoni sa kozjim sirem
- mrkva
- cherry rajčica
Sastojci:
- matovilac
- rikula
- radič
- menta
- peršin
- šunka
- Roquefort dressing
Salade NicoiseSastojci:
- jaja
- masline
- tuna
- inćuni
- zelena salata
- kuhani krumpir
- kapari
- rajčica
Gerard DepardieuSastojci:
- krutoni sa kozjim sirem
- mrkva
- cherry rajčica
Sastojci:
- jaja
- masline
- tuna
- inćuni
- zelena salata
- kuhani krumpir
- kapari
- rajčica
Gerard DepardieuSastojci:
- krutoni sa kozjim sirem
- mrkva
- cherry rajčica
Sastojci:
- krutoni sa kozjim sirem
- mrkva
- cherry rajčica