Smanji nadutost i poboljšaj probavu uz ove namirnice
Naranče i lubenica
Budući da voda odstranjuje toksične tvari i višak tekućine iz organizma, najbolje je da svakodnevno konzumiraš namirnice s visokim udjelom vode, prije svega, lubenice i naranče. Lubenica sadrži 92 posto vode, dok je u narančama ima od 80 do 90 posto.
Jogurt
Ne samo što ovaj mliječni napitak ima visok sadržaj vode već stimulira razmnožavanje korisnih bakterija u želucu. Ova bakterijska flora odgovorna je za redukciju viška plinova koji se akumuliraju u želucu i crijevima.
Zobena kaša
Biljna vlakna sprječavaju pojavu opstipacije, koja je najčešći uzrok nadimanja trbuha. Ova vrsta žitarica je bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica također olakšava probavu, smanjuje količinu želučane kiseline i ublažava urinarne infekcije.
Krastavac
Iako ova vrsta povrća nema osobito hranjivu vrijednost, ona je sjajan prirodni diuretik, a time ubrzava i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, krastavci su bogati sumporom i tvarima koje stimuliraju bubrege na učinkovitije izbacivanje mokraćne kiseline. Budući da su niskokalorični i ne sadrže sol, često su jedna od glavnih komponenti brojnih dijeta.
Grejp i limun
I u grejpu i limunu se nalazi puno vode (90 posto), zbog čega bi ih trebalo češće uvesti u prehrani. Osim vodenog sadržaja, u grejpu ima i dosta enzima koji sagorijevaju masti. Limun pomiješan s toplom vodom, pomaže kod probavnih smetnji i simptoma loše probave kao što su mučnina, žgaravica i nadutost.
Zelena salata i špinat
Zeleno lisnato povrće, uključujući kelj i blitvu, treba redovito konzumirati zbog bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica također olakšava probavu, sprječava opstipaciju i ublažava urinarne infekcije.
Riješi kviz i saznaj uzrok svoje nadutosti!!