Rekorderi yo-yo efekta: Je li teže smršavjeti ili zadržati liniju i o čemu ovisi uspjeh?

Facebook/screnshoot 24 sata
Jo-jo efekt je ciklički obrazac gubljenja i dobivanja tjelesne težine, a javlja se najčešće kao rezultat ekstremnih dijeta ili strogog ograničenja unosa kalorija. Taj mučni proces nisu uspjele izbjeći ni mnoge poznate osobe poput Oprah, Mariah Caray, a sudionik TV Showa "Život na Vagi", Boris rekao je da ga je jedna životna tragedija gurnula u ponor mršavljenja i debljanja.
Vidi originalni članak

Gubitak kilograma težak je, dugotrajan i mukotrpan proces koji zahtjeva mnogo truda, odricanja, predanosti i prije svega strpljivosti. Ukoliko si puno puta pokušala brzo i naglo smršavjeti, vrlo vjerojatno si se susrela s tzv. jo-jo efektom. 

Što je jo-jo efekt?

Glavni uzrok jo-jo efekta, navodi dr. Brownell, jest taj što pojedinci nisu u stanju dugoročno održavati restriktivni režim prehrane, te se ubrzo vraćaju uobičajenim prehrambenim navikama. Osobe koje se odluče na rigoroznu dijetu, često prolaze kroz različita emocionalna stanja, poput depresije koja dovodi do konzumiranja više hrane te prejedanja, a u konačnici do debljanja i vraćanja prethodno izgubljenih kilograma te se ciklus nastavlja do ponovnog početka dijete. Navedeni, ponavljajući obrazac gubljenja i dobivanja kilograma negativno utječe na fizičko i psihičko zdravlje. Osobe izložene učestalom jo-jo efektu imaju veći postotak tjelesne masti, povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka te veću vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti.

'Vježbam tri puta tjedno i jedem pet obroka dnevno' 'Smršavjela sam 15 kg bez jo-jo efekta'

Brojna istraživanja objašnjavaju zašto tijelo reagira na taj način kada osoba ograniči kalorije i brzo izgubi na težini u kratkom vremenskom razdoblju. U osnovi, mogućnost tijela da 'sagorijeva kalorije' ovisi o brzini metabolizma. Na brzinu metabolizma utječu brojni čimbenici poput genetike, okoliša, dobi, spola, tjelesne aktivnosti, hormona te omjera mišića i masti u tijelu. No zašto se metabolizam usporava nakon gubitka kilograma? Naime, ograničenje kalorija te dugotrajna restrikcija uzrokuju da tijelo prijeđe u 'način gladovanja'. Drugim riječima, tijelo čuva energiju za održavanje osnovnih funkcija i stoga troši manje energije nego inače. Ako se takvo stanje održi kroz dulje vrijeme, ono može imati trajni negativan učinak na metabolizam.

Koji su psihološki uzroci i učinci jo-jo efekta?

Boris, kandidat nove sezone Života na vagi, mnogo se puta borio s jo-jo efektom. Pri ulasku u 'Život na vagi' otkrio je kako se počeo debljati nakon Domovinskog rata i svih stresova koje je tada proživio. Na jednom treningu je pak priznao kako je i ranije znao gubiti nekoliko desetaka kilograma, ali onda bi ih sve vratio. Boris je na vaganju ispričao da mu je djevojka poginula u prometnoj nesreći: "Djevojci sam dao auto da ode po prijateljicu jer ja u tom trenutku nisam mogao ići i nakon 15-ak minuta se dogodila tragedija. Činjenica je da sam se jako grizao zbog toga i sebe sam krivio."

Psihološke, kao i fiziološke učinke naglog i drastičnog smanjenja unosa hrane opisao je psiholog Ancel Keys u nizu eksperimenata provedenih na mladim zdravim muškarcima bez prethodnog problema s kilogramima. Ovi eksperimenti objašnjavaju psihološke učinke restriktivnih dijeta i razloge nastanka jo-jo efekta. Za vrijeme istraživanja, muškarci su normalno jeli tijekom prva tri mjeseca eksperimenta te su proučavani njihovi obrasci prehrane i osobnosti. Zatim su stavljeni na strogu dijetu gdje im je uobičajeni unos hrane prepolovljen tijekom razdoblja od tri mjeseca. Na posljetku su prošli tromjesečno razdoblje rehabilitacije, gdje su im ponovno uvedene uobičajene količine hrane. Ono što se dogodilo sugerira da su učinci dijeta dalekosežni. Hrana je postala glavna tema razgovora, čitanja i sanjarenja gotovo svih sudionika, a muškarci koje prije nisu posebno zanimali hranu i kuhanje postali su fascinirani kuhanjem i jelovnicima.

Mnogi su zbog psihološkog pritiska tijekom razdoblja dijete, jeli potajice te potom osjećali krivnju. Sudionici eksperimenta su tijekom vremena postajali sve tjeskobniji i skloniji osjećaju depresije, imali su poteškoća s koncentracijom i počeli su se povlačiti u sebe, a dvojica muškaraca doživjela su emocionalne slomove. Strašni unutarnji sukobi koji su rezultat ograničavanja hrane izvor su stalnog stresa, navodi psihologinja Jane Warble. Dijeta također mijenja način na koji tijelo, ali i um funkcioniraju. Na kraju dijetalnog razdoblja, osobnosti muškaraca vratile su se u normalu, međutim, mnogi od njih nastavili su imati problema s prehranom. iako su smjeli jesti kada i kako su htjeli, većina nije mogla prestati s neumjerenom konzumacijom hrane.

Psiholog Jan Hempstead ističe problem stresa kao uzroka emocionalnog prejedanja koje dovodi do začaranog kruga tzv. jo-jo efekta. Taj krug strogih ograničenja unosa hrane i ponovnog neobuzdanog prejedanja nagriza čovjekovo vjerovanje u vlastite sposobnosti, guši njegov osjećaj mira, dovodi do sumnje u vlastitu vrijednost i na kraju, nažalost, u potpunosti uništava samopoštovanje. Ovaj efekt uništava gotovo sva područja života: posao, obitelj, veze.

Tko su rekorderi jo-jo efekta među poznatima?

Oprah Winfrey

Kraljica talk showa Oprah zarađivala je za život od yo-yo dijeta - dijeleći svoju dugogodišnju bitku s kilograma sa svojim obožavateljima diljem svijeta. Mnogi se sjećaju pojavljivanja Oprah 1988. u njezinoj dnevnoj emisiji nakon dramatičnog gubitka 30 kilograma. Do 1992. godine Oprah se vratila na 108 kilograma, a nedavno je svoju bitku s pretilošću pripisala novootkrivenom problemu sa štitnjačom. Danas, znajući kako upravljati i liječiti svoju preaktivnu štitnjaču Oprah je uspjela svoju težinu održati stabilnom prvi put nakon više desetljeća. O svojoj borbi s kilogramima te utjecaju na njezino psihičko i fizičko zdravlje mnogo je puta otvoreno govorila.

Janet Jackson

Nitko ne poznaje jo-jo efekt raznih dijeta bolje od pop ikone Janet Jackson. Njezini problemi s promjenom težinom datiraju daleko u njezinu mladost, ali  posljednje i ujedno najvidljivije debljanje dogodilo se prije nekoliko godina kada je u relativno kratko vrijeme dobila nevjerojatnih 60 kilograma. Pop ikona tada je tvrdila da je kilograme dobila radi uloge u filmu, međutim nije bio prvi put da se udebljala u tako značajnoj količini te potom ponovno smršavila.

Svi koji se bore s viškom kilograma trebaju se zapitati čega su zapravo gladni Što nas Oprah može naučiti o mršavljenju

Tyra Banks

Nekadašnji top model i jedna od najpoznatijih manekenki diljem svijeta Tyra Banks, također je velik dio svog života provela boreći se s jo-jo efektom raznih dijeta. “Kiss my fat ass!”-  Tyra je vikala u svom dnevnom talk showu još 2007. godine. Navedene riječi bile su odgovor na medijske napade vezane uz težinu, koje je dobila nakon što je fotografirana u kupaćem kostimu. Bivša manekenka tada je priznala da je dobila 30 kilograma otkako se povukla s modne piste. Od tada, Tyra je mnogo puta ponovno gubila i dobivala na težini.

Mariah Carey

Slavna američka pjevačica još je jedna u nizu poznatih osoba koja se cijelu karijeru bori s viškom kilograma. Tijekom 90-ih Mariah Carey mogli smo vidjeti u sportskoj odjeći te veoma vitkoj figuri, no to se mijenjalo svakih nekoliko godina. Posljednjih godina, Mariah je definitivno prihvatila svoje obline te ih ponosno pokazuje na svim javnim nastupima. Mariah je 2018. godine javno obznanila i da boluje od bipolarnog poremećaja koji je također doprinio oscilacijama u njezinoj težini.

Što možeš učiniti da spriječiš pojavu jo-jo efekta?

Umjesto dijete ili strogog ograničenja unosa kalorija važan je:

  • Unos kvalitetnih proteina
  • Uravnotežena prehrana koja uključuje različito voće i povrće
  • Kvalitetni ugljikohidrati za energiju
  • Zdrave masti koje podržavaju imunološki sustav
  • Umjerena tjelesna aktivnost - uključujući kardio i vježbe snage
  • Briga o mentalnom zdravlju - dobar san i smanjenje stresa.
Posjeti missZDRAVA.hr