Primjer jelovnika za jedan dan prema detoks programu Dunje Gulin

Guliver/Shutterstock
Blagdani su divno vrijeme u kojem se zbližavamo s obitelji i prijateljima, no u dobrom raspoloženju lako se prepustiti neumjerenosti. Zato je važno tijekom siječnja odmoriti tijelo od unosa nezdravih masnoća i šećera te polako početi pripremati tijelo za proljeće.
Vidi originalni članak

Kakvi vas rezultati očekuju nakon tri tjedna prirodnog detoks programa s cjelovitim namirnicama te što je najvažnije, kako ih postići, detaljno otkriva Dunja Gulin, u knjizi Detoks program od A do Ž koju je napisala u suradnji s Mariom Valentićem u izdanju Planetopije.

Svaki detoks, pa tako i ovaj, podrazumijeva promjenu u prehrani: tri tjedna u kojima ćete konzumirati prirodne, cjelovite namirnice - puno povrća, voća, mahunarki, žitarica, sjemenki - a bez mliječnih i mesnih proizvoda, kave i alkohola te bijelog šećera, glutena pa čak i brašna. Jutarnji i večernji obrok su tekući, najčešće u obliku smoothieja, soka ili juhe od svježih namirnica, a ručak je 'klasičan' kuhani obrok. Ako u tom periodu u svoju svakodnevicu dodate rituale kao što su masaže, saune, kupke, skakanje na trampolinu, brzo hodanje ili ples te vježbe disanja, prvi rezultati ubrzo će se vidjeti, a gubitak kilograma čak neće biti najvažniji od njih. Promjene u izgledu samo su dio posljedica detoksa - veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, gubitak kilograma – sve su to promjene koje su osjetili brojni polaznici programa Dunje Gulin.

Za uspjeh je potrebna motivacija te dobra priprema, a onda i savjeti što radite svaki dan, korak po korak. Upravo su konkretne upute za praktičnu primjenu teorije u svakodnevnom životu ono što ovaj program čini posebnim i primjenjivim. Kako se organizirati u kuhinji, koje namirnice trebam nabaviti, što jedem koji dan, koje aktivnosti trebam dodati te iskustvo brojnih polaznika ovog programa detoksikacije pružit će vam potrebnu motivaciju i neophodni know – how.

Osnovna pravila prirodnog detoks programa:

  • Svaki dan treba započeti s ½ litre tople limunade (sok ½ ili 1 limuna + topla voda).
  • Najbolje je toplu limunadu piti na slamku da ne oštećujemo zubnu caklinu.
  • Uzimanje veće količine vode tijekom dana, onoliko koliko ide. Nemojte se siliti, ali ne zaboravite redovito uzimati tekućinu.
  • Dnevni detoks-meni sastoji se od dva sirova tekuća obroka na dan (po mogućnosti doručak i večera) i jedan kruti obrok (po mogućnosti ručak).
  • Između večernjeg i jutarnjeg obroka mora proći barem 12 sati kako bi se tijelo imalo vremena obnoviti. Npr. ako večernji obrok pijete u 19 sati, doručkujete nakon 7 sutradan ujutro.

Primjer jelovnika za jedan dan prema detoks programu Dunje Gulin:

DORUČAK - topla limunada + Smoothie protiv glavobolje

Smoothie protiv glavobolje

  •  4 dl kvalitetnog zelenog čaja, mlakog ili hladnog
  • 2 šalice sirovog špinata ili drugog zelenja
  • 2 slatke kruške (ili jabuke)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žličica djevičanskoga kokosovog ulja

Izmiksajte sve u glatki napitak.

RUČAK - jednostavna miso juha, integralna riža, 1 žlica prženih sjemenki (posutih po riži), leća sa zelenjem i češnjakom, sirova mrkva narezana na štapiće, 3 žlice kiseloga kupusa

Leća s češnjakom i zelenjem, 1-2 porcije

  • 1 šalica kuhane leće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 velike šake očišćenog zelenja (blitva, špinat, kelj, mišancija, brokula itd.)
  • 2 češnja češnjaka
  • sol ili malo tamarija
  • papar (nije nužno)
  • malo limunovog soka, po želji

U proključaloj vodi kratko prokuhajte zeleno listnato povrće. Povrće mora ostati žarko zelene boje ali se mora moći prožvakati. Ocijedite ga i nasjeckajte na trakice/komadiće. Na zagrijano ulje stavite sitno sjeckani češnjak pa čim zamiriše, dodajte leću i zelenje. Sve dobro promiješajte pa dodajte malo tamarija ili soli (leća je već lagano posoljena kod kuhanja, pa pazite). Ako želite, dodajte svježe mljevenog papra. Limunov sok osvježava ovu kombinaciju, ali ne prija svakomu. Ovo jelo mora imati bogat okus i biti najzačinjeniji dio obroka pa pazite dne bude bljutavo. Ali ne smije biti preslano!

VEČERA - frappuccino s rogačem

  • 1 ½ šalica bademovog mlijeka (ili rižino mlijeko)
  • 2 žlice rogača u prahu
  • manji komad korijena celera, oguljen
  •  ¼ žličice cimeta
  • 2 žlice namočene (ili proklijale) heljde
  • 3 datulje (ili 2 žlice grožđica)

Izmiksajte sve u glatki napitak. Ako nemate snažan blender, celer prije miksanja naribajte.

Recepti preuzeti iz knjige Detoks program od A do Ž Dunje Gulin u suradnji s Mariom Valentićem. Izdavač Planetopija.

Posjeti missZDRAVA.hr