Najbolje biljke za detoks i kako ih kombinirati s hranom

shutterstock
Kategorije ljekovitog bilja koje se uzimaju u obzir za detoksikaciju sadrže čak 18 različitih oblika razvrstavanja, a neke od tih kvaliteta su njihova antibakterijska, protuupalna, antivirusna, antifungalna, antimikrobna, antispazmatična i dijuretska svojstva.
Vidi originalni članak

Bilje se upotrebljava tisućama godina u raznim kulturama za liječenje različitih bolesti i zdravstvenih stanja. Sa svojom dugom povijesti, popularnošću i prijavljenom djelotvornošću, nije čudo što se mnogi ljudi okreću biljkama kako bi pomogli tijelu u izbacivanju štetnih tvari. Tijelu je potrebna stalna prehrambena potpora za detoks koji je u tijeku, pa je konzumacija zdrave, uravnotežene prehrane pune cjelovite, neprerađene hrane važan korak u smanjenju toksičnog opterećenja. Kao dodatak cjelovitoj prehrani i redovitom vježbanju, možeš razmotriti uvrštavanje nekih od ovih biljaka, poznatih po svojim detoksikacijskim svojstvima u svakodnevnu prehranu. Budući da bilje može potaknuti nuspojave i komunicirati s drugim biljem, dodacima prehrani i lijekovima, prije početka biljnog režima uvijek se treba posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom.

Korijander

Naša su tijela svakodnevno izložena teškim metalima putem hrane, vode, lijekova, industrijski obrađene hrane, zagađenja i još mnogo toga. Kad se teški metali nakupe mogu dosegnuti toksične razine i dovesti do niza simptoma i kroničnih stanja. Kemijski spojevi u korijanderu djeluju kao prirodna sredstva za čišćenje, vežu se za toksične metale i otpuštaju ih iz tijela. Može se dodati svim vrstama hrane - jelima od peradi i ribe, salatama, umacima, smoothieima i još mnogo toga.

 

Maslačak

Maslačak se tradicionalno koristi kao diuretik, a preliminarna istraživanja sugeriraju da može pomoći u poboljšanju rada jetre i žučnog mjehura. Sadrži vitamine A, B6, C, D i K plus minerale, poput željeza, kalija, cinka i više razine beta karotena od mrkve.
Gotovo niti jedan dio biljke maslačka ne ide u otpad jer su korijen, lišće i cvijeće jestivi i koriste se u terapeutske svrhe. Od maslačka se može napraviti čaj, a neki ga dodaju i u salate. 

 

 

Sikavica

Biljka koja se najčešće preporučuje za podršku radu jetre je sikavica. Za njezin aktivni spoj, silimarin, klinički je dokazano da stabilizira stanične membrane i potiče puteve detoksikacije. Ima i protuupalno djelovanje, a neka istraživanja sugeriraju da čak može pomoći jetri da regenerira tkivo. Budući da silimarin nije jako topiv u vodi ili ga tijelo ne apsorbira dobro, većinom se koristi kroz pripravke koji sadrže 70 do 80 posto silimarina.Sikavica se pije kao čaj.

 


Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja se široko koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini za liječenje probavnih smetnji i poremećaja jetre. Kurkumin je snažna fitokemijska komponenta koja kurkumi daje karakterističnu svijetlo žutu boju i potiče proizvodnju žuči iz žučnog mjehura. Eliminira toksine u jetri i pomlađuje stanice koje razgrađuju štetne spojeve.

 



Kurkumin je također poznat po svojim protuupalnim i anti-oksidativnim učincima. Studije pokazuju da bi čak mogao biti koristan u prevenciji i liječenju raka i Alzheimerove bolesti. Za konkretnu zdravstvenu korist potrebno je više od povremenog posipavanja kurkume po jelima, pa je uzimanje kurkumina kroz dodatke prehrani možda najbolji put. Ali kuhanje s kurkumom može biti ugodno i povoljno. Njezin zemljani okus pojačava okus tjestenine, žitarica, juha, jaja, grah i lisnate zelene salate. Za jednostavno dodavanje povećanja učinkovitosti, jelo koje sadrži kurkumu začini crnim paprom. Studija objavljena u časopisu Clinical Pharmacokinetics pokazala je da unos kurkumina u kombinaciji s piperinom, alkaloidom iz papra, jako povećava bioraspoloživost kurkumina.

Upoznajte nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznajte više!
Posjeti missZDRAVA.hr