Kako odrediti idealnu veličinu obroka?

Porcije se odnose na količinu hrane koja se servira na tanjur, odnosno, na količinu hrane koja se pojede tijekom dnevnih obroka. Veličina serviranja uvelike određuje način na koji se hranimo te samim time određuje i kalorije koje unesemo u naš organizam. Riješi kviz i saznaj koliko znaš o serviranjima i porcijama
Vidi originalni članak

Riješi kviz.

Preporučeni dnevni unos

Namirnice proizvedene od pšenice, ječma, zobi, riže i ostalih vrsta žitarica svrstavaju se u skupinu žitarica. Kriška kruha, pola šalice kuhane riže i tjestenine, pola šalice zobene kaše, šalica žitarica za doručak te 3 šalice kokica primjer su jednoga serviranja žitarica.

Jedno serviranje mesa predstavlja količina od 80 g mesa - toliko otprilike teži pola malih pilećih prsa, 7 škampa srednje veličine, 3 tanje kriške suhomesnatih proizvoda ili salame. Veličinom, jedno serviranje mesa otprilike odgovara veličini dlana, špilu karata ili pakiranju papirnatih maramica.

Ako stremimo dnevnom unosu preporučenih 4-10 serviranja voća i povrća, 6-10 serviranja žitarica te 2-3 serviranja namirnica izvora proteina, onda bi polovinu našeg tanjura trebalo zauzimati voće i povrće, a četvrtinu cjelovite žitarice i izvori proteina.

Riješi kviz.

Posjeti missZDRAVA.hr