Kako odrediti idealnu veličinu obroka?
Riješi kviz.
Preporučeni dnevni unos
Namirnice proizvedene od pšenice, ječma, zobi, riže i ostalih vrsta žitarica svrstavaju se u skupinu žitarica. Kriška kruha, pola šalice kuhane riže i tjestenine, pola šalice zobene kaše, šalica žitarica za doručak te 3 šalice kokica primjer su jednoga serviranja žitarica.
Jedno serviranje mesa predstavlja količina od 80 g mesa - toliko otprilike teži pola malih pilećih prsa, 7 škampa srednje veličine, 3 tanje kriške suhomesnatih proizvoda ili salame. Veličinom, jedno serviranje mesa otprilike odgovara veličini dlana, špilu karata ili pakiranju papirnatih maramica.
Ako stremimo dnevnom unosu preporučenih 4-10 serviranja voća i povrća, 6-10 serviranja žitarica te 2-3 serviranja namirnica izvora proteina, onda bi polovinu našeg tanjura trebalo zauzimati voće i povrće, a četvrtinu cjelovite žitarice i izvori proteina.
Riješi kviz.