Dijetni recepti za sedam dana

Kandidatkinja zdravog mršavljenja Helena pridržava se dijetne prehrane, a mi ti donosimo njezin dijetni jelovnik koji kombinira dijetne namirnice i Sensilab Acai Detoxan kapsule. Jelovnik sadrži nekoliko ukusnih recepta koji se jednostavno pripremaju, a pridonose zdravom mršavljenju
Vidi originalni članak

Prvi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Dvije kriške integralnog kruha namazane sirnim namazom
  • Kakao: šalica mlijeka, žlica instant kakaa

Međuobrok (u školi)

  • Jabuka 
  • Suhe marelice, 50 g
  • Slani štapići, jedna vrećica, 50 g

Ručak

  • Varivo od mahuna, 1 tanjur 
  • Kiseli krastavci, par komada
  • Kosani odrezak od mljevene puretine s tikvicama

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g mljevene puretine
  • 1 režanj protisnuta češnjaka 
  • 50 g luka
  • 1 žlica vrhnja
  • 1 žlica nasjeckana peršina
  • 1 žlica nasjeckana celerova lista
  • Sol, papar
  • Jaje
  • 150 g tikvica
  • 70 g krušnih mrvica

Priprema:

  1. Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješati.
  2. Tikvice oprati, odrezati im krajeve, naribati i dobro ocijediti.
  3. Naribane tikvice umiješati u pripremljenu smjesu od mesa.
  4. Na kraju dodati 50 g krušnih mrvica i sve još jednom dobro promiješati.
  5. Od pripremljene smjese oblikovati polpete. Svaku valjati u preostale krušne mrvice i pržiti u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.

Međuobrok

  • Kruška

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Jogurt, probiotički, 150 g s nasjeckanom bananom, žlicom usitnjenih sjemenki lana, žlicom meda i prstohvatom cimeta
  • Rižini krekeri, 3 kom s mozzarellom i svježom rajčicom narezanom na kriške, 100 g

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Četvrti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Dvije kriške kruha namazane maslacem (2 žličice) i džemom od šljiva, 2 žlice
  • Šalica mlijeka, 2,5 dl

Međuobrok

  • Kruška
  • 2-3 mandarine
  • Keksi od integralnog brašna, 50 g

Ručak

  • Piletina, file, pečen na naglo, 150 g
  • Pire od batata

Sastojci za dvije osobe:

  • 500 g batata
  • Maslac, 2 žličice
  • Malo muškatnog oraščića i čilija

Priprema: 

  1. Oguljene batate narezati na kocke i skuhati u vodi. 
  2. Kuhanom i ocijeđenom batatu dodati maslac, sol i začine te napraviti pire.
  • Salata od ribane cikle i mrkve, 1 zdjelica, začinjena s 2 žličice maslinova ulja i octom
  • Čaša voćnog soka, 2 dl

Međuobrok

  • Kivi, 2 komada

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Tuna konzervirana u salamuri (bez ulja), veća konzerva, 160 g
  • Dvije kriške kruha
  • Svježi krastavac
  • Pistacija, 50 g

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Treći dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g
  • Čaj zaslađen žlicom meda

Međuobrok

  • Suhe smokve, 5 kom
  • Jabuka 
  • Voćni jogurt, 200 g

Ručak

  • Kajgana od 3 jaja pripremljena na dvije žličice maslinova ulja
  • Tri kriške kruha 
  • Salata: rikula, matovilac, zelena salata, jedna zdjelica začinjena s dvije žličice ulja i octom

Međuobrok

  • Mandarine, 2 – 3 kom
  • Keksi od integralnog brašna, 50 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Namaz od patlidžana

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 srednji patlidžana
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Pola režnja češnjaka
  • Prstohvat ljute papričice
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Pola žlice nasjeckanog bosiljka

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200°C. Patlidžan dobro operi i još vlažnog stavi u zagrijanu pećnicu. Peci ga 40-45 minuta uz povremeno okretanje tako dugo dok se ravnomjerno ne ispeče.
  2. Pečenom patlidžanu odreži gornji dio, oguli ga i mesnati dio poprskaj limunovim sokom i izmiksaj u električnoj sjeckalici. Dodaj maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sitno nasjeckanu papričicu, papar te dobro izmiješaj. Na kraju lagano umiješaj peršin i bosiljak. 
  3. Tako pripremljen namaz posluži dobro rashlađen s prepečenim kruhom (dvije kriške).
  • Jogurt, 150 g
  • Svježi krastavac

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Peti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Svježe cijeđeni sok od naranče i grejpa, 3 dl uz dodatak prstohvata cimeta
  • Dvopek, 6 kom namazan biljnom paštetom, npr. od graha, 50 g i svježa paprika

Međuobrok

  • Jabuka 
  • Paketić integralnih krekera
  • Lješnjaci, 30 g

Ručak

  • Pečena pastrva, 1 kom 
  • Kuhani krumpir (1 šalica, 150 g) i blitva (pola šalice kuhane blitve, 100 g) s nasjeckanim češnjakom i preliveni žlicom maslinova ulja
  • Kriška kruha

Međuobrok

  • Komad tamne čokolade, 30 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Dvije kriške kruha namazane svježim sirom (100 g) i posute sjemenkama suncokreta ili lana, 1 žlica i klicama rotkvice
  • Voćni jogurt, 200 g
  • Grožđe, 200 g

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Drugi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g

Međuobrok

  • Banana 
  • Šaka lješnjaka, 30 g
  • Pločica sa žitaricama, npr. od amaranta, 30 g

Ručak

  • Varivo od slanutka s povrćem te dvije kriške kruha

Sastojci za 2 osobe:

  • Dvije žlice maslinovog ulja
  • 450 g smrznute mješavine povrća (ili svježeg povrća: tikvice, krumpir, mrkva, poriluk, celer, grašak, mahune, korijen celera i peršina)
  • Slanutak iz konzerve, 100 g
  • 0,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice prosa
  • Lovorov list
  • Prstohvat soli i papra

Priprema:

  1. U većoj posudi zagrijati maslinovo ulje pa dodati mješavinu povrća i pirjati oko 5 minuta na slaboj vatri.
  2. Zaliti temeljcem, posoliti i popapriti, dodati lovorov list i proso te kuhati dok ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati oprani slanutak iz konzerve.
  3. Ako je varivo prerijetko, dio sadržaja se može usitniti štapnim mikserom.
  4. Čaša voćnog soka, 2,5 dl

Međuobrok

  • Ananas svježi, 3 tanje kriške, 150 g

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera:

  • Tri kriške tostiranog kruha namazane ribljom paštetom, 75 g i komadom sira, 30 g
  • Kakao, 1 šalica mlijeka sa žlicom instant kakaa

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Šesti dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Zobena kaša

Postupak: Šalicu mlijeka pusti da zavrije i zatim dodaj 5 žlica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat cimeta i zajedno kuhaj 1 minutu. Posluži sa žlicom usitnjenih sjemenki lana i bananom narezanom na kolutiće.

Međuobrok

  • Očišćeni nar, 1 šalica

Ručak

  • Bistra juha s ukuhanim rezancima i mrkvom, 1 tanjur
  • Kuhana teletina ili junetina, 150 g
  • Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, 200 g
  • Umak od hrena

Sastojci za 2 osobe:

  • Žlica maslinova ulja
  • Kuhani krumpir, pasiran
  • Hren iz staklenke, 1 žlica
  • Mlijeko, 100 ml
  • Žlica kiselog vrhnja
  • Sol, papar

Priprema:

Dobro promiješati sve sastojke i poslužiti.

  • Kriška integralnog kruha

Međuobrok

  • Kivi, 2-3 kom

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Sendvič: dvije kriške kruha namazane sirnim namazom (30 g) sa sirom (30 g) i salamom od purećih prsa (30 g)
  • Pečeni kesteni, 150 g
  • Sladoled, 2 kuglice, 100 g
  • Sjemenke bundeve, 30 g

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Sedmi dan

Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Doručak

  • Dvije kriške kruha 
  • Sir, npr. ementaler 30 g
  • Pureća salama, 20 g
  • Svježa paprika
  • Jogurt, probiotički, 150 g

Međuobrok

  • Kruška 
  • Mandarine, 2-3 kom

Ručak

  • Krem juha od buče

Sastojci za 2 osobe:

  • 300 g buče
  • Dvije žličice maslinova ulja
  • Dvije žlice vrhnja za kuhanje
  • 300 ml vode
  • Prstohvat curryja
  • Sol

Priprema:

  1. Buču oguli, nareži na četvrtine i kuhaj 15 – 20 minuta s češnjakom. Ocijedi je, a vodu sačuvaj i propasiraj buču, a češnjak ukloni. 
  2. U vodu u kojoj se buča kuhala dodaj pire od buče, malo soli i curry te kuhaj na srednje jakoj vatri 3 – 4 minute. 
  3. Na kraju dodaj dvije žličice maslinova ulja.
  • Tjestenina sa špinatom i kozicama

Sastojci za dvije osobe:

  • Tjestenina npr. integralne špagete (200 g)
  • Dvije žlice maslinova ulja
  • Dva režnja češnjaka
  • 400 g svježeg špinata
  • 200 g kozica
  • Žlica nasjeckanog peršina
  • Naribana limunova korica
  • Nekoliko cherry rajčica, razrezanih na četvrtine
  • Parmezan, 2 žlice

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju da bude al dente.
  2. U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko popržiti usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodati oprani špinat i pirjati još dvije minute.
  3. Dodati kozice i peršin, začiniti s malo soli i papra, dobro promiješati i pirjati još par minuta.
  4. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodati u tavi i smanjiti vatru.
  5. Naribati malo limunove korice, dodati rajčice, još jednom dobro promiješati i odmah poslužiti.
  • Desert, puding, gotovi proizvod, 250 g

Međuobrok

  • Jabuka

Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.

Večera

  • Voćni smoothie

Sastojci: 1 šalica svježeg voća (to mogu biti breskve, nektarine, bobičasto voće, ananas), ¼ šalice soka od ananasa, ¼ šalice jogurta

  • Tri kriške kruha namazane svježim sirom, 100 g pomiješanim s nasjeckanim svježim vlascem ili lukom

Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Posjeti missZDRAVA.hr