Dijeta od 1250 kalorija

Dijeta od 1250 kcal/dan nutricionista dr. sc. Ignaca Kuliera prva je hrvatska dijeta na elektronskom mediju - DVD-u ''Nutrifit'', koji sadrži 100 gotovih jelovnika, generator jelovnika gdje si svatko može sam pripremati i analizirati obroke, videopriloge i prezentacije o mršavljenju, četiri knjige u pdf-u te kemijski sastav i kalorijsku vrijednost 1000 namirnica
Vidi originalni članak

Prenosimo ti poglavlje o dijeti od 1250 kalorija iz knjige dr. Kuliera "Zbogom debljino", objavljene u izdanju V.B.Z.-a:

Dobra za zdravlje i za psihu

Iako nije u pitanju drastična metoda restrikcije kalorija, ona uz pridržavanje režima pruža veliku sigurnost u konačni rezultat – u gubitak težine bez narušavanja zdravlja. Uz odgovarajuće poznavanje problema mršavljenja i zdrave prehrane ova dijeta neće dovesti do nikakvog manjka hranjivih tvari, pa ni uobičajenih psihičkih problema.

Rezultati bi se trebali nazirati nakon 3 – 4 tjedna, a vaga će pokazati uspješnost postupka. Plan sadržava preporučene niskokalorične namirnice koje se mogu pripremiti na razne načine te pomoćna sredstva koja se dodaju sa svrhom popunjavanja želuca, zatomljivanja osjećaja gladi i suzbijanja apetita. Metoda je korisna i svim onim osobama koje se plaše povratka na staro stanje, dakle osobama koje su prethodno prošle put ''do pakla i natrag''.

Glavni obroci sastoje se od izbalansiranog doručka, ručka i večere, uz međuobroke koji u svim kombinacijama sadržavaju uvijek oko 1250 kcal. Dijeta je bazirana na posnom mesu i drugim niskokalorijskim proizvodima među kojima postoji čak i jedna slastica – frape na bazi voća i posebnih dodataka (mliječnih bjelančevina).

Primjer jelovnika

Za doručak se pije frape od voćne podloge i dodataka (bjelančevina sirutke), za ručak, primjerice, jede se pljeskavica od usitnjenog purećeg mesa pečena na teflonskoj tavi te malo salate od celera i mrkve. Poslijepodnevni međuobrok neka bude jedna naranča, a za večeru tjestenina s pečenim patlidžanom (na
teflonu) i nezaslađena voćna salata. Opisani jelovnik ima oko 1250 kcal.

Ako od prijedloga za doručak, ručak, večeru i međuobroke složiš logičan jelovnik približno ćeš dobiti 1250 kcal dnevno. Osim polovice količine standardnih obroka, od svega što je ponuđeno treba uzimati samo po jednu jedinicu!

Primjerice, 3 kuhana bjelanjka i čaša gustog soka za doručak ili pureća pljeskavica s graškom za ručak ili salata od graha s jogurtom za večeru. Kad kažem ''logičan'' jelovnik, to znači odrezak od 150 g, a ne od 300 g, a povrća ne punu zdjelu već duboki tanjur do ruba. Količina frapea se mjeri čašom!

Glavni dio za redukcijski frape koji omogućuje pjenastu strukturu (bjelančevina sirutke) posebno se nabavlja u malim vrećicama i dodaje neposredno
prije miksanja. Ljeti se u frape može dodati i led.

DVD "Nutrifit" možeš naručiti na broj telefona: 01-6688-611, a knjigu "Zbogom debljino" kupiti u knjižarama, ili web shopu V.B.Z.-a: www.vbz.hr

Posjeti missZDRAVA.hr