Dijeta Francuskinja
Francuskinje, jednostavno, imaju zbirku usavršenih trikova koji im pomažu da očuvaju tjelesnu masu, osjećaju se i izgledaju fantastično.
Knjiga 'Zašto se Francuskinje ne debljaju', koju potpisuje Mireille Guiliano nenametljiva je, a opet ambiciozno obećava otkrivanje tajni koje leže iza prehrambenih navika Francuskinja, održavanje vitkosti i najveće tajne: kako jesti i pritom uživati.
Prehrambene preporuke gđe. Giuliano temelje se na umjerenom unosu hrane, stvaranju i očuvanju malih rituala, kuhanju korištenjem svježih namirnica, smanjenju unosa procesirane hrane, unosu vode te svakodnevnom hodanju i tjelovježbi.
U ovoj knjizi pronaći ćeš jednostavne trikove koji se svode na to da jedeš pažljivo pripremljenu sezonsku hranu, više vježbate i prestanete o hrani razmišljati tako da u vama izaziva osjećaj krivnje.
Autorica je svoju metodu podijelila u četiri osnovne faze:
1.faza – uz pomoć trotjednog dnevnika prehrane treba uvidjeti kakva je dosadašnja kvaliteta prehrane
2. faza – 'reprogramiranje' koje obično traje 3 mjeseca i podrazumijeva shvaćanje i prihvaćanje veličina serviranja i raznovrsnosti prehrane te nadređivanje kvalitete kvantiteti hrane
3. faza – stabilizacija – ili uspostavljanje ravnoteže s obzirom na novousvojena pravila prehrane
4. faza – ostatak života
Autorica Mireille Guiliano, svjesna je da, kada su u pitanju najdraže namirnice, odricanje vodi ravno do pretjeranog uživanja u hrani, ali isto tako, na tipično francuski način, smatra da su to užici kojih se ne smijemo odreći ili se boriti protiv njih.
Naime, za Francuze nije svojstven ekstremizam i kako kaže u svojoj knjizi, Francuskinje nikada ne razgovaraju o dijetama i nisu željne 'instant rješenja' poput brojnih Amerikanki.
Mišljenje stručnjaka
Slažete li se da je hrana stvorena zato da bismo u njoj uživali - ali u granicama u kojima ćemo zadržati vitak struk – tada će vam ove šarmantne francuske preporuke možda pokazati put prema budućnosti u kojoj se nećete morati odreći ni croissantsa ni visoke mode.
Ipak, postoji i druga strana medalje jer Francuska bilježi porast pretilosti kao i druge zapadnjački orijentirane zemlje. Prodor američkog načina života je neminovan, posebice u mlađim naraštajima.
Prema tome danas priča o zdravlju i vitkosti Francuza koju mogu zahvaliti prehrani i načinu života nije toliko uvjerljiva koliko je bila prije 15-tak godina kada je francuski paradoks bio u žarištu interesa.
Prednosti
Francuskinje se ne debljaju je koristan pristup za sve žene koje vole fino jelo i dobro vino, a istovremeno im je bitna i fleksibilnost u odabiru.
Male porcije i uživanje u svakom zalogaju olakšava pravovremeno prepoznavanje osjećaja sitosti što doprinosi učinkovitosti plana.
Nema zamaranja brojanjem kalorija niti zabranjenih namirnica što psihički djeluje pozitivno na praćenje ovakve prehrane. Dodatan adut leži u poticanju na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.
Nedostaci
Francuskinje se ne debljaju donosi niz smjernica, ali ne i striktan plan za praćenje. To posebice može biti neprimjereno za osobe koje imaju problema sa samokontrolom količine unešene hrane.
Napomena stručnjaka
Obavezno doručkuj svaki dan, a doručak neka bude nešto obilniji nego ostali obroci.
Jela pripremaj sam te ih planiraj unaprijed.
Primjer jelovnikaDoručak:
- žitarice za doručak sa orašastim plodovima
običan jogurt - naranča
- šalica kave
Međuobrok:
- voće po želji
Ručak:
- tjestenina u umaku od rajčice i tune
- čaša vina
Večera:
- pileća prsa na grillu
- kuhana riža
- povrće sa žara
- sladoled
Doručak:
- žitarice za doručak sa orašastim plodovima
običan jogurt - naranča
- šalica kave
Međuobrok:
- voće po želji
Ručak:
- tjestenina u umaku od rajčice i tune
- čaša vina
Večera:
- pileća prsa na grillu
- kuhana riža
- povrće sa žara
- sladoled