Dijeta 5 faktora
Tih pet principa su: 5 obroka dnevno, 5 minuta za pripremu obroka, 5 namirnica u receptu, 5 sastojaka jela te 5 vježbi.
5 sastojaka jela odnosi se na proteine, ugljikohidrate, masnoće, vlakna i 'zdravi' napitak. Kao izvor proteina savjetuje se konzumiranje nemasnog mesa, peradi, ribe, nemasnih sireva, bjelanjka, mahunarki, a za izvor ugljikohidrata bitno je da je niskog glikemijskog indeksa.
Pojam glikemijski indeks govori o brzini razgradnje do glukoze, što se očituje razinom glukoze u krvotoku i lučenjem inzulina. Namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks sporije podižu razinu glukoze u krvi, a namirnice sa visokim glikemijskim indeksom brzo podižu razinu glukoze u krvi. Glikemijski indeks vrlo je bitan jer se pomoću njega optimalno može regulirati osjećaj gladi.
Pet obroka dnevno jedan je od najvažnijih principa jer se na taj način osigurava kontinuirana opskrba organizma energijom i nutrijentima za rast i razvoj stanica pa nema izgladnjivanja i naknadnog prejedanja. Pet obroka dnevno podrazumijeva tri glavna obroka i dva međuobroka. Ipak, ti obroci su energetski siromašniji, odnosno količinski su to manji obroci.
Jedan dan u tjednu za kršenje pravila
Pod pojmom 'zdravih' napitaka podrazumijeva se sok ili čaj bez šećera kako bi se postiglo da se putem jednostavnih ugljikohidrata unosi što manje kalorija. Sokovi se mogu pripremati od svježeg voća ili se mogu konzumirati već gotovi sokovi bez dodanog šećera kao što su sok od ananasa, grejpa, juice i jabuka, ali sa naznakom da na njima piše 100%.
Originalnom dijetom predloženi su jelovnici koje nije uvijek lako slijediti zbod specifičnosti sastojaka, ali kada se jednom uhvati nit i okosnica dijete, predložene jelovnike u dijeti nije teško prilagoditi.
Dijeta osim prehrane savjetuje i vježbe koje se trebaju svakodnevno provoditi, a sastoje se od tjelesnih vježbi za zagrijavanje, kardio-vježbi poput vožnje bicikla, preskakanja konopca, vježbi snage za gornji i donji dio tijela i jačanje abdomena te vježbe za topljenje masnoće. Također je dijetom dozvoljen jedan dan u tjednu za kršenje pravila. Taj dan dozvoljeno je jesti sve što čula požele, fast food, slatkiše i grickalice, ali se već sljedeći dan treba vratiti pravilima dijete.
Mišljenje nutricionista
Dijeta 5 faktora zbog nedostupnosti i egzotičnosti pojedinih namirnica nije uvijek lako izvediva.
Ipak, ako se dijeta prevede na namirnice dostupne u našem podneblju može biti vrlo prihvatljiva. Autor dijete nije došao do magičnog broja 5 (5 tjedana, 5 obroka, 5 namirnica, 5 minuta...) nikakvom znanstvenom metodom, već je princip broja 5 shema koja bi trebala zabaviti sljedbenike ove dijete i odvratiti im misli od pogrešnih prehrambenih navika.
Prednosti
Dijetom se mijenjaju životne i prehrambene navike budući da zagovara kvalitetan izbor namirnica, redovitost u obrocima te propisuje svakodnevnu tjelovježbu.
Ako se kombiniraju raznovrsne namirnice iz svih skupina, dijeta osigurava opskrbu glavnim nutrijentima te se manjak ne bi trebao pojaviti, osim u slučajevima kada se drastično smanji dnevni energetski unos.
Nedostaci
U dijeti su zastupljene namirnice koje su u našem podneblju još uvijek teže dostupne i neuobičajene za pripremu. Vjerojatno se htio postići osebujan i moderan, čak pomodan pristup mršavljenu i prehrani pa se zaboravilo na jednostavnost u kreiranju obroka.
Napomena stručnjaka
Ako se osoba upozna sa namirnicama iz 5 skupina tada se dijetom predložene namirnice mogu mijenjati sa drugim namirnicama iz iste skupine te dijeta postaje praktična i prilagođena osobnim idejama i željama.
Primjer jelovnika
Doručak: voćni ražnjići (dinja, lubenica) sa svježim kravljim sirom, krekeri od integralnog brašna, namaz od kikirikija, svježi sok od naranče
Međuobrok: shake od banane i breskve, nemasnog mlijeka, cimeta, javorovog sirupa
Ručak: juha od povrća, rižoto sa šampinjonima i škampima, salata od radića začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježi sok od jabuke
Međuobrok: krekeri od integralnog brašna, svježi kravlji sir s niskomasnim vrhnjem i nasjeckanim krastavcima, zeleni čaj
Večera: Marinirani riblji fileti s ploškama kuhanog krumpira, sa sjeckanim lukom, paprikom kimom i limunovim sokom, 4 masline, zeleni čaj