Debljam se usprkos redovitom treningu

Naša čitateljica Nevena redovito vježba i trenira tae bo, ali iako primjećuje kako joj je tijelo sada čvršće, kilogrami se i dalje ne tope. U potrazi za rješenjem obratila se našoj nutricionistici Mirni Trumbetaš
Vidi originalni članak

Pitanje čitateljice

'Imam 25 godina. Visoka sam 174 cm i imam 74 kg. Do prije godinu dana, držala sam godinama težinu od 66-68 kg. Prošlu godinu sam počela raditi u noćnim smjenama , te sam počela nakupljati kilograme. Jedan od hormona štitnjače, je malo ispod razine, ali ništa problematično, doktor mi je rekao da je to normalno za moj posao. Zadnjih pola godine treniram tae bo ili cross fit (oko 3 puta tjedno). Rezultati se vide. Smanjile su se naslage na bokovima, iako je težina ostala ista. Najviše problema imam s nadutosti, pogotovo nakon ispijanja vode i mliječnih proizvoda nakon treninga'.

Odgovor nutricionista

Mirna Trumbetaš zaključila je kako Nevena mora promijeniti prehrambene navike. Tako će postignutu željenu težinu zadržati, a i zdravstveno stanje cjelokupnog organizma biti će bolje.

'Kako bi se riješila nadutosti svakako se kloni nezdrave i brze hrane, previše šećera, mliječnih proizvoda, a pšenicu zamijeni drugim žitaricama. Kada si u mogućnosti ranije pripremi večeru, a kada si u noćnoj pripazi na odabir namirnica. Pij žlicu soka od aloe vere i tekućeg klorofila prije glavnog dnevnog obroka. Jelima dodaj začine poput kopra, komorača, majčine dušice i metvice, a smanji unos soli. Jedi polako i žvači temeljito, te pij čaj od komorača i paprene metvice.'

Konzumiraj cjelovite obroke

'Ne znam kakve su ti prehrambene navike sada no ono što ti savjetujem podrazumijeva tri glavna obroka i dva međuobroka u razmaku od 3-4 sata kako ne bi došlo do pretjerane gladi i opasnosti od konzumiranja prevelike količine hrane u jednom obroku. Također je važno konzumirati cjelovite obroke tako da su zastupljene sve hranjive tvari.

Daj prednost složenim ugljikohidratima poput: krumpira, riže, tjestenine, tamnog kruha te ostalih žitarica poput ječma, raži, heljde i dr. Od bjelančevina preporučljivo je konzumirati puretinu, piletinu, jednom tjedno crveno meso (svinjetina, teletina, junetina, konjetina), svježi sir, jaja, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka, acidofila ili kefira, ribu, rakove i školjke koji su izvori bjelančevina životinjskog podrijetla, a mahunarke (grah, grašak, bob, mahune, slanutak), cjelovite žitarice i orašasto voće koji su izvori bjelančevina biljnog podrijetla.

Masti su također vrlo važne stoga ih nemoj izbacivati iz svog jelovnika, no naravno treba paziti na izbor. Maslinovo ulje je odličan izvor masti u našoj prehrani. Uz maslinovo ulje kao izvor masti mogu poslužiti i ostala ulja, sjemenke koje se mogu dodati u jogurt za međuobrok ili salatu i orašasto voće koje može biti dodatak u jutarnji misli ili međuobrok sa suhim voćem kada nam je potrebna veća energija. Povrće sirovo u obliku salata te kuhano na pari uključi u što veći broj obroka.'

Prijedlog za međuobrok

'Konzumiraj voće (svježe i sušeno te orašasto), povrće, sjemenke, svježi sir i mliječne fermentirane proizvode. Pri konzumiranju voća pazi da bude svježe sezonsko i koliko je to moguće ekološko tj. domaće dakle što manje tretirano pesticidima i drugim otrovima. Kod suhog voća pripazi da nije ušećereno kako ne bi unijela neželjenu količinu šećera. Orašasto voće sadrži masnoće, dakle vrlo je kalorično no srećom ne treba ih se pojesti mnogo da bi se duže vrijeme osjećala sitom.

Dakle pripremi si vrećicu suhog i orašastog voća, zapamti neka sve stane u šaku i pojedi za jedan od međuobroka. Za idući pripremi štapiće od mrkve, celera (list i korijen) sa svježim sirom (opet paziti da sve stane u šaku) ili dvije žlice sjemenki i 2 dl fermentiranog mliječnog proizvoda. Sve to možeš ponijeti sa sobom na posao i pojesti u kratkoj pauzi.'

Namirnice koje otežavaju rad štitnjače

'Namirnice koje se preporučuje konzumirati u manjoj količini jer sadrže spojeve koji otežavaju posao štitnjače pri proizvodnji hormona su: brokula, prokulica, kupus, cvjetača, kelj, breskve, rotkvica, jagode, korabica, repa, proso, kikiriki, špinat i proizvodi od soje. Posebno ovdje treba naglasiti soju koja se u različitim oblicima nalazi u gotovoj ili polugotovoj hrani te u slatkišima stoga čitaj deklaracije i svakako smanji unos takvih proizvoda i namirnica.'

Posjeti missZDRAVA.hr