Blagdanske delicije u kalorijama
Često se dogodi da se taj višak ne izgubi tijekom godine što nakon nekog vremena počne predstavljati problem jer se mali višak vrlo brzo pretvori u veliki višak kojeg se teško rješavamo. Drugim riječima, kada čujemo da porcija purice i mlinaca ima gotovo 1000 kalorija, možda ipak ne uzmemo treći komad kolača.
Purica s mlincima
Prosječna porcija purice s mlincima koja sadrži komad pečenog mesa od 200 g i 150 g mlinaca iznosi oko 950 kalorija, a uračunamo li juhu, salatu i desert, shvatit ćemo zašto većina ljudi tijekom blagdana nakupi koji kilogram viška. Ključ sočnosti mlinaca, a i visoke kalorijske vrijednosti je upravo u dodatku masnoće od pečenja.
- Trik – Ako paziš na liniju, ovih blagdana si nemoj uskraćivati jela koja obožavaš. Primjerice, ako najviše uživaš u purici s mlincima pojedi koliko želiš, no preskoči kolače koje svake godine jedeš bez razmišljanja, a svjesna si da ti nisu najdraži.
Božićni bakalar
Kalorijska vrijednost božićnog bakalara najviše ovisi o količini dodanog ulja pa ako na 1 kg sušenog bakalara dodaš jednu šalicu maslinovog ulja, tada kalorijska vrijednost za jednu osobu iznosi oko 900 kalorija.
- Trik – Za lakšu varijantu ovog blagdanskog objeda valja koristiti manje ulja, dok energetska vrijednost samog bakalara nije visoka i 100 g namirnice osigurava oko 100 kalorija.
Sarma i pire krumpir
Jedna porcija sarme koja uključuje oko 120 g mesa sadrži oko 350 kalorija. Ako sarmu pojedemo uz krumpir pire tada moramo zbrojiti dodatnih 300 kalorija.
- Trik – Da bismo pire učinili laganijim, jedan dio krumpira možemo zamijeniti kuhanom cvjetačom. Vegetarijanske sarme u pravilu imaju manju kalorijsku vrijednost. Zamijeni meso s mariniranim pečenim seitanom ili pak propirjanim i usitnjenim šampinjonima.
Francuska salata
Jedna porcija francuske salate osigurava oko 700 kalorija, a za visoku energetsku vrijednost najzaslužniji je dodatak majoneze i kiselog vrhnja. Francusku salatu s manje kalorija možemo dobiti ako punomasnu majonezu i kiselo vrhnje zamijenimo s niskomasnim jogurtom i light majonezom.
- Trik – Napravi sama svoju majonezu od orašastih plodova i sjemenki. U blender dodaj namočene indijske oraščiće, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje, malo senfa, češnjaka i limunovog soka, zatim posoli i miksaj dok se ne dobije homogena smjesa.
Medenjaci, orahnjača, fritule
Poznato je da su kolači prave kalorijske bombe jer obiluju masnoćama i šećerom. Jedan medenjak sadrži oko 60 kalorija, a rijetko stajemo samo na jednom. Dvije do tri kriške orahnjače mogu osigurati čak 900 kalorija, a porcija fritula može sadržavati i više od tisuću kalorija, ovisno o tome koliko ulja 'popiju' zbog čega ih treba pržiti u vrućem ulju, a ne ih stavljati u hladno ulje te svakako odložiti nakon prženja na kuhinjski papir koji upije višak masnoće.
- Trik – Masnoće u kolačima možemo smanjiti tako da polovinu propisane količine zamijenimo pireom od jabuke, banane, suhih šljiva ili pak bundeve. Dobra zamjena je i posni sir koji može zamijeniti svu masnoću u receptu u jednakoj količini. Zbog sadržaja vlakana topivih u vodi, mljevene sjemenke lana su također pogodne za upotrebu u kolačima, a svaku žlicu maslaca ili ulja u receptu mogu zamijeniti 3 žlice mljevenih sjemenki lana uz dodatak jedne žlice vode. Smanjeni udio šećer u kolačima može se uspješno maskirati dodatkom začina poput vanilije, muškatnog oraščića i cimeta.
Nekoliko trikova kako se ne udebljati ovih blagdana
- Tijekom blagdana ne valja preskakati doručak. Preskakanje obroka pojačava želju za hranom pa kasnije tijekom dana u konačnici unesemo puno više kalorija nego što je kalorijska vrijednost doručka.
- Za predjelo uzimi salatu. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Cornell pokazala je kako su prve tri odabrane namirnice poslužene na švedskom stolu zastupljene u kasnijim sljedovima za više od 60 posto.
- Pij obilje vode. Blaga dehidracija može se očitovati kao lažni osjećaj gladi, a konzumiranje vode između unosa kaloričnih alkoholnih pića može smanjiti njihovu konzumaciju.
- Pazi kako točiš vino. Ako želiš smanjiti količinu vina koju popiješ na zabavama, toči vino u prozirnu užu čašu i toči isključivo u čašu koja je odložena na stolu ili pultu, a ne u ruci. Tako možeš smanjiti unos vina za otprilike od 9 do 12 posto. Rezultati nedavno objavljene studije pokazali su kako točenje vina u šire čaše te točenje u čašu držanu u zraku za razliku od čaše koja stoji na stolu, potiče veću konzumaciju vina.
- Koristi pribor za jelo većih dimenzija, a tanjure manjih dimenzija. Studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Research pokazala je da osobe koje jedu s priborom koji jeza otprilike 20 posto veći od uobičajenog manje pojedu. Moguće objašnjenje je da kada jedemo priborom manje veličine imamo osjećaj da ne napredujemo dovoljno dobro po pitanju unosa i na kraju pojedemo više.
Nauči kako izbjeći i spriječiti zimsko prejedanje.