Ana Butara

Ana Butara, 23-godišnja studentica ekonomije na visinu od 1,71 cm ima 89 kilograma i opseg struka od 94 centimetra, što predstavlja donju granicu pretilosti prvog stupnja. U posljednje tri godine udebljala se zbog studenske prehrane, a voljela bi smršavjeti 10-15 kilograma
Vidi originalni članak

Kako se udebljala?

Prekomjerna težina je prati već godinama, i iako se najbolje osjećala kada je u srednjoj školi imala 73-74 kg, misli da je za 2,5 mj nerealno očekivati gubitak od 15 kg, a gubitak od 8-9 kg bi bio idealan.

Uzrok Aninog viška kilograma je studentska 'brza' prehrana - svakodnevno usputno konzumiranje pekarskih proizvoda poput pizze ili peciva od bijelog brašna s raznim dodacima, koji često sadrže obilje neželjenih masnoća. Također, Ana teško odolijeva i čokoladi koja se često nađe na njezinom jelovniku. 

Ne želi izgledati kao gospođa

Iako je uvijek bila jače građe, višak kojeg se sada želi rješiti stekla je u zadnje tri godine, otkako se odselila od roditelja i počela neuredno jesti i sasvim zapustila vježbanje. Kaže da joj je dosta tajica i širokih tunika i da ne želi s 23 godine izgledati kao gospođa.

'Mislim da su me kilogrami postarali, pa mi se često obraćaju s gospođo. Iako bih željela izgubiti 10 do 15 kilograma svjesna sam da je to nerealno, ali najviše bi me veselio gubitak u centimetrima i manji konfekcijski broj', kaže Ana koja je rodom iz Pazina, a studira ekonomiju u Zagrebu.

Ana u slobodno vrijeme čita razne knjige i članke o dijetama, a uživa i u kuhanju omiljenih namirnica.

Jelovnik (2. tjedan)

1. DAN

Doručak: žitarice Vivera Probavin, sjemenke suncokreta, sušene brusnice, probiotički jogurt

Međuobrok: kivi

Ručak: Rauch Nativa zeleni čaja, burger od graha i tofua u integralnom pecivu s keljom

Sastojci za burger: sitno nasjeckani crveni luk, krušne mrvice, nasjeckani list peršina, usitnjeni ljuti feferoni, majoneze, meki tofu, sol, papar, kuhani grah protisnut vilicom, kukuruz, kelj narezan na trakice, integralno pecivo

Međuobrok: shake: banana + smrznute borovnice + kozje mlijeko + cimet + med – sve izmiksati

Večera: pečeni kesteni

Energetska vrijednost: 1882,50 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,73 %, masti (% E): 28,93 %, bjelančevine (% E): 13,16 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

2. DAN

Doručak: divlje šparoge s jajima, integralni kruh, sok od breskve

Sastojci za divlje šparoge s jajima: jaje, šparoge, kiselo vrhnje (10 % m.m.), mladi luk, maslinovo ulje

Međuobrok: mandarine, bademi, kava s mlijekom

Ručak : Rauch Nativa zeleni čaj, zelena salata začinjena sa maslinovim uljem i octom, tjestenina s umakom od crvene leće

Sastojci za tjesteninu: češnjak, nasjeckani luk, maslinovo ulje, prah ljute crvene paprike, malo papra i soli, lovorov list, rajčica iz konzerve narezana na kockice, crvena leća, integralna tjestenina (penne), malo svježeg peršina za posipanje

Međuobrok: jabuka, tamna čokolada

Večera: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana

Večernji zalogaj: suhe marelice

Energetska vrijednost: 1915,96 kcal, ugljikohidrati (% E): 63,10 %, masti (% E): 26,12 %, bjelančevine (% E): 13,14 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

3. DAN

Doručak: griz na mlijeku: mlijeko, pšenični griz, med, instant kakao, cimet

Međuobrok: probavin sa jogurtom, mango

Ručak: salata od ribane mrkve začinjena sa bućinim uljem i octom, kvinoja s piletinom i tikvicama

Sastojci za kvinoju s piletinom i tikvicama: kvinoja, češnjak, maslinovo ulje, tikvica, pileći file, rajčica, papar, sol, bosiljak, soja sos, pileći temeljac i bijelo vino, parmezan za posipanje

Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, integralni krekeri, orasi

Večera: juha od brokule s Vivera probavin žitaricama, sendvič s alfa alfa klicama na raženom kruhu

Sastojci za sendvič: nasjeckani bosiljak, nasjeckana metvica, svježi posni sir, raženi kruh, matovilac, crvena paprika, klice alfa-alfa

Večernji zalogaj: nar

Energetska vrijednost: 1897,75 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,68 %, masti (% E): 29,19 %, bjelančevine (% E): 17,42 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

4. DAN

Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana

Međuobrok: kava s mlijekom, rižini krekeri, jabuka

Ručak: Rauch Nativa zeleni čaj, paprike punjene heljdom

Sastojci za paprike punjene heljdom:  paprike, rajčica, ulje, sjeckani luk, ribana mrkva, heljdina kaša, kiselo vrhnje, peršinov list, sol i papar

Međuobrok: banana, integralni krekeri

Večera: salata s tunom,

Sastojci za salatu: zelena salata sitno nasjeckana, mozzarella na kockice, slanutak iz konzerve, Rio mare tuna, klice, sjemenke suncokreta i  preprženog sezama

Sastojci za dressing: jogurt,  light majoneza, vrhnje

Večernji zalogaj: suhe smokve

Energetska vrijednost: 1906,82 kcal, ugljikohidrati (% E): 52,65 %, masti (% E): 28,70 %, bjelančevine (% E): 17,10 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

5. DAN

Doručak: žitarice Vivera Probavin, sušene brusnice, probiotički jogurt

Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, bademi, sir od 40 % m.m.

Ručak: limunada zaslađena sa žlicom šećera, salata s rižom, porilukom i lososom

Sastojci za salatu: integralna riža, sol, curry, poriluk narezan na kolutiće, fileti lososa, ocat, papar, maslinovo ulje, nasjeckani kopar

Međuobrok: kompot od marelica

Večera: juha od gljiva, dvopek s namazom napravljenim od Rio mare tune i posnog sira

Večernji zalogaj: kruška

Energetska vrijednost: 1911,50 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,64 %, masti (% E): 22,76 %, bjelančevine (% E): 18,04 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

6. DAN

Doručak: kukuruzne pahuljice, kozje mlijeko, sok od naranče

Međuobrok: lješnjaci, mandarine

Ručak: Rauch Nativa zeleni čaj, salata od crvenog kupusa začinjena s octom i  maslinovim uljem, kuhani krumpir, gulaš od govedine

Sastojci za gulaš: posna govedina, luk, mrkva, korijen peršina,  svježa rajčica ili pire od rajčice, ulje, kiselo vrhnje (do 12% mliječne masnoće), brašno, vinski ocat, limunov sok, ružmarin, crvena slatka paprika, lovorov list

Međuobrok: voćni jogurt

Večera: integralni krekeri namazani sa marmeladom

Energetska vrijednost: 1904,10 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,87 %, masti (% E): 26,91%, bjelančevine (% E): 13,63 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

7. DAN

Doručak: žitarice Vivera Probavin, sitno nasjeckane datulje
probiotički jogurt

Međuobrok: jabuka, Rauch Nativa zeleni čaj

Ručak: špinat na mlijeku, pire krumpir i pileći file na naglo

Međuobrok: kolač od krupice s višnjama

Sastojci za kolač: kukuruzna krupica,kokosovo brašno, obrano mlijeko, jabučni sok, dobro ocijeđene višnje iz kompota, sirup za zaslađivanje (javorov ili agavin), suncokretovo ulje

Večera: grožđe

Večernji zalogaj: sir

Energetska vrijednost: 1906,15 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,17 %, masti (% E): 27,47 %, bjelančevine (% E): 17,93 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Jelovnik (1. tjedan)

1. DAN

Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana, grožđice

Međuobrok: dinja, integralni krekeri, Rauch Nativa zeleni čaj

Ručak: krem juha od gljiva, složenac od tikvica s prosom, tamna čokolada

Sastojci za složenac: tikvice, ulje, pelata, sol, šećer, bosiljak, mlijeko, jaje, luk, proso, krumpir, voda

Međuobrok: kava s mlijekom, orasi, jabuka

Večera: sendvič: raženi kruh, nemasna šunka (pureća prsa), sir (40 % m.m.), zelena salata

Večernji zalogaj: pečena narančasta buče s malo šećera

Energetska vrijednost: 1890,55 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,33 %, masti (% E): 29,98 %, bjelančevine (% E): 14,39 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

2. DAN

Doručak: žitarice Vivera Probavin, zobene pahuljice, lješnjaci, kozje mlijeko

Međuobrok: bademi

Ručak: varivo od leće i ječma, mandarine, banana

Sastojci varivo: ječam, leća, ulje, mrkva, korijen peršina, korijena celera, češnjak, poriluk, sol, papar, nasjeckani peršin

Večera: prepečeni integralni kruh, salata s mozzarellom i tunom: mozzarella, crvena paprika, kukuruz, rikula, crveni radič, tuna Rio mare naturale, tvrdo kuhano jaje, malo bosiljka, sve preliveno s malo maslinovog ulja i limunovim sokom

Večernji zalogaj: nar

Energetska vrijednost: 1895,27 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,70 %, masti (% E): 25,09 %, bjelančevine (% E): 18,99 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

3. DAN

Doručak:

Sastojci : proso, med, naranča, banana, lješnjaci, kivi

Međuobrok: kava s mlijekom, rižini krekeri

Ručak: juha od rajčice, pileći file pripremljen ''na naglo'', kuhana brokula i  kuhana mrkva začinjena maslinovim uljem, tamna čokolada

Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, sir, slani štapići sa sezamom

Večera: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana

Večernji zalogaj: suhe smokve

Energetska vrijednost: 1893,82 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,08 %, masti (% E): 24,54 %, bjelančevine (% E): 16,71 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

4. DAN

Doručak: žitarice Vivera Probavin, zobene pahuljice, probiotički jogurt, grožđice

Međuobrok: grožđe

Ručak: makaroni s tunom i povrćem

Sastojci: integralni makaroni (nekuhani), Rio mare tuna, mrkva, tikvice, mladi luk, cherry rajčice, češnjak, maslinovo ulje, peršin list

Međuobrok: pečeni kesteni, Rauch Nativa zeleni čaj

Večera: juha od buće i batata, Vivera probavin žitarice

Sastojci za juhu: hokaido ili muškatna buća, batata,  luk, zobeno mlijeko, svježi đumbir naribani, maslinovo ulje

Večernji zalogaj: jabuka

Energetska vrijednost: 1910,56 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,36 %, masti (% E): 27,39 %, bjelančevine (% E): 13,87 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

5. DAN

Doručak: svježi sir, vrhnje, crni kruh, svježi sok od naranče

Međuobrok: kruška

Ručak: smrznuti bakalar ispećen na tavi na malo maslinovog ulja, blitva na lešo, kuhani krumpir, Rauch Nativa zeleni čaj

Međuobrok: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana, kompot od marelica

Večera: salata sa slanutkom, Rauch Nativa zeleni čaj

Sastojci za salatu: kuhani slanutak, svježi krastavci, kukuruz, mladi luk, malo kopra i peršinovog lista, maslinovo ulje i limunov sok

Večernji zalogaj: kikiriki

Energetska vrijednost: 1897,30 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,51%, masti (% E): 29,32 %, bjelančevine (% E): 14,25 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

6. DAN

Doručak: crni kruh, maslac, marmelada, kozje mlijeko

Međuobrok: mandarine, Rauch Nativa zeleni čaj

Ručak: kuhana teletina s umakom od mrkve i integralna riža, banana

Sastojci za umak od mrkve: mrkva, krumpir, maslinovo ulje, limunov sok, voda, vrhnje za kuhanje, nasjeckani peršin

Večera: žitarice Vivera Probavin, probiotički jogurt, grožđice

Večernji zalogaj: orasi

Energetska vrijednost: 1995,45 kcal, ugljikohidrati (% E): 51,07 %, masti (% E): 21,61%, bjelančevine (% E): 14,50 %

Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

7. DAN

Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, grožđice, sok od grejpa, kava s mlijekom

Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, jabuka

Ručak: juha minestrone, salata od kupusa, zelene mahune pripremljene na lešo, puretina (file) na naglo

Međuobrok: grožđe

Večera: salata od rikole i radića začinjena za octom i maslinovim uljem, kroketi od prosa

Sastojci za krokete: proso, luk, mrkva, tikvice, parmezan, jaje, limunova korica

Večernji zalogaj: sušene smokve

Energetska vrijednost: 1891,60 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,19 %, masti (% E): 26,14 %, bjelančevine (% E): 16,78 %

Posjeti missZDRAVA.hr