Zvukovi, namirnice i situacije koji su najčešći okidači migrene

Thinkstock
Postoji nekoliko vrsta glavobolja od kojih ljudi pate. Migrena je glavobolja koja ima određene aktivatore, pa tako pojedine namirnice, zvukovi ili situacije, mogu biti njezini pokretači.
Vidi originalni članak
  • Sir - sadrži tiramin koji utječe na pojavu glavobolje. Što je sir stariji, to je razina tiramina veći.
  • Alkohol - mamurluk nije ništa drugo nego migrena. Alkohol uzrokuje dehidraciju moždanih stanica, te na taj način uzrokuje i glavobolju.
  • Mesne prerađevine - kobasice, salame, smrznuti suhomesnati proizvodi također su pokretači migrene. Prerađeno meso sadrži nitrite, koji uzrokuju glavobolju.

  • Proizvodi od soje - u ovim proizvodima, naročito u sojinom mlijeku i kruhu, prisutan je feniletilamin, koji predstvlja još jedan uzrok glavobolje.
  • Sunce - koliko god da voliš sunce, čak i ono može biti pokretač migrene. Veliki broj ljudi ima glavobolju kada je oblačno ili djelomično oblačno vrijeme.
  • Orašasti plodovi - obiluju kemikalijama feniletilaminom i tiraminom. To posebno vrijedi za kikiriki.
  • Crveno voće - sve voće koje ima crvenu boju sadrži tanin, još jedan od okidača migrene. Ako imaš česte glavobolje, izbjegavaj crvene jabuke, breskve, pa čak i jabučni ocat.

  • Suho voće - je hranjivo, ali sadrži sulfite. Pojedini ljudi su alergični na ove kemikalije, stoga pate od glavobolje nakon konzumiranja suhog voća.
  • Glasna glazba - dok neki ljudi vole glasnu glazbu, za druge ona može biti glavni uzrok migrene.

Blaga masaža stopala koja pomaže kod migrene

Posjeti missZDRAVA.hr