Znaš li što ti se može dogoditi ako jedeš previše čipsa?

Thinkstock
Jesi li znala da je čips od krumpira broj jedan na popisu 7 namirnica od kojih ćeš se najsigurnije udebljati?
Vidi originalni članak

Prema istraživanju portala Statista.com iz 2020. godine, 85% američke populacije jede čips. Također, čips od krumpira najprodavaniji je slani međuobrok u Americi, te se od njegove prodaje u godini dana zaradi čak vrtoglavih 7 milijardi dolara. Možda je popularan, no svakako nije dobar za tvoje zdravlje.

Ako jedeš previše čipsa svakako ćeš se stalno osjećati naduto i podbuhlo. Liz Lehman, doktorica medicine i anesteziologinja kaže kako je "Znak broj jedan da konzumiraš previše čipsa osjećaj podbuhlosti i natečenosti - posebno ruku, stopala i usana. Ovo je zbog zadržavanja vode iz viška soli. Proizvođači znaju da je teško prestati jesti čips jednom kad započneš. Što više slanog čipsa s visokim udjelom masti pojedeš, to ga više želiš. No, što se smatra "previše"? Više od 1 porcije dnevno previše je, dijeli dr. Lehman. Jedna porcija je 18 komadića čipsa.

sjemenke bundeve 5 razloga zbog kojih bi trebala čips zamijeniti sjemenkama

No, čak je i jedenje jedne porcije čipsa dnevno puno. Alexis Parcells, doktor medicine i plastični kirurg kaže kako bi uistinu trebalo ograničiti količinu čipsa na jedan dlan ruke. "Većina tradicionalnih čipseva začinjena je velikom količinom soli i ulja. Kao i svaka nezdrava hrana, može se tolerirati u malim dozama. No, veće doze dokazano su štetne i brzo će dovesti do debljanja ", Kaže dr. Parcells.

Zašto se zbog čips od krumpira možemo osjećati podbuhlo i naduto? 

Doktor Lehman ističe da se većina simptoma prekomjerne konzumacije čipsa prvenstveno odnosi na prekomjerni unos natrija. Preporučeni unos natrija manji je od 2.300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca unosi preko 3200 miligrama dnevno, kaže dr. Lehman.

Čips, grickanje, prejedanje Možeš li se zaustaviti i ne pojesti sav čips? Otkrij kako je to moguće

Tko može odoljeti da ne otvori vrećicu čipsa i ne dovrši je? Gotovo nitko. No, sljedeći put razmisli da to može dovesti do unosa čak 660 miligrama natrija što je 29% tvog dnevnog preporučenog unosa! "Čips od krumpira izrađuje se s rafiniranim uljima i prerađenim ugljikohidratima. Rafinirana ulja mogu izazvati upalne procese u tijelu, pogotovo kada postoji neravnoteža omega-3 protuupalnih masti i omega-6 masti. To dovodi do upale i bolova u tijelu, zajedno s umorom i debljanjem ", kaže Trista Best registrirani dijetetičar.

Nevjerojatno je teško uočiti i jednu od najgorih nuspojava jedenja previše čipsa: povišeni krvni tlak. "Čips od krumpira obično ima između 120 i 180 miligrama natrija po porciji, odnosno na 28 grama. Ako se ne liječi, povišeni krvni tlak može dovesti do moždanog udara, zatajenja srca, koronarne bolesti srca i bubrega ", kaže dr. Parcells. Ostale dugoročne nuspojave jedenja puno čipsa su problemi sa spavanjem, suha koža, bolesti bubrega, glavobolja i upale u tijelu.

Znači li to da ne bismo smjeli jesti čips?

Krumpir je zapravo zdrav, no problem je što ga većinu vremena obično konzumiramo kao prženu hranu, poput čipsa ili pomfrita. U stvarnosti, krumpir je pristupačan ugljikohidrat i iznenađujuće je dobar izvor kalija (13%  - to je više od banane!) i vitamina C (23% ) kada se jede s kožom.

Čips s druge strane, posebna je priča: "Sve u svemu, čips od krumpira nije zdrava hrana. Niske je hranjive vrijednosti, sadrži visoki udio natrija (što može utjecati na krvni tlak) i često ima proupalne sastojke - poput visoko prerađenih biljnih ulja - što također može dovesti do razvoja zdravstvene disfunkcije i bolesti ", kaže Sheri Vettel, registrirana dijetetičarka. Ali ,čips od krumpira zapravo ne možeš kriviti za sve svoje zdravstvene probleme. Osim ekstremnih okolnosti poput primarne prehrane na bazi čipsa! 

"Na primjer, ako netko istinski uživa u čipsu i ima prehranu uglavnom s cjelovitom hranom, bogatom hranjivim tvarima, tada povremeno jedenja čipsa ima manji utjecaj na zdravlje. Za one koji jedu standardnu ​​brzu hranu, grickanje čipsa čak i povremeno nije preporučljivo ", dodaje Vettel. Kako bi utvrdila trebaš li smanjiti konzumaciju čipsa, Vettel potiče na razmišljanje i osluškivanje tijela. Razmisli o zdravijim alternativama međuobroka te o tome kako se osjećaš fizički i emocionalno nakon jedenja čipsa.

Koje su zdrave alternative čipsu?

tikvice Čips od tikvica pečen u pećnici za grickanje bez grižnje savjesti

"Alternative standardnim čipsima uključuju čips od pečenog povrća, čips od jabuka i kokice. Ove grickalice imaju manje soli, kalorija i masti nego prženi čips i također pružaju vlakna ", kaže dr. Parcells."Dodavanjem zdravije hrane u prehranu postepeno ćete izbaciti izbore koji nisu najbolji za vas. Ovaj koncept izbacivanja može vam pomoći da stvorite zdravije navike s hranom općenito, a posebno oko hrane koja nije tako hranjiva "preporučuje Vettel.

Posjeti missZDRAVA.hr