Znaš li složiti Rubikovu kocku?

Rubikova kocka je najpopularnija mozgalica svih vremena, vole je djeca i odrasli, a prvenstva u slaganju održavaju se svake godine u svim dijelovima svijeta.
Vidi originalni članak

Povijest Rubikove kocke

O nastanku Rubikove kocke postoji puno priča, ali poznati je podatak da je profesor Erno Rubik 1974. godine pokušavao pronaći model kako da svojim studentima arhitekture objasni trodimenzionalnu geometriju.  Promatrajući lijepo obrađeni šljunak Dunava, dobio je ideju da napravi kocku. Anegdota kaže kako je profesoru Ernu Rubiku trebalo više od mjesec dana da pronađe rješenje za svoj novi proizvod.

Početkom 1978. godine ta je čudna igračka stigla do svojih prvih kupaca. Širenje je počelo nakon što je Nijemac dr. Tibor Lasczi otkrio kocku i odnio ju na izložbu igračaka u Nurnberg. Navodno je tada pobudila vrlo malen interes. Ipak, Tom Kremer iz kompanije ''Seven Towns'' je prihvatio izazov. Čak i sa velikim iskustvom u proizvodnji igračaka, bilo mu je jako teško pronaći partnere za marketing i distribuciju. Rubikova kocka se počela prodavati ponajviše zahvaljujući pojavljivanju njezinog tvorca - Erna Rubika na brojnim sajmovima igračaka. Potražnja je 1981. godine nadmašila kapacitete proizvodnje. Svi su poludjeli za Rubik kockom.

U 30 godina prodano je više od 300 milijuna Rubikove kocke

U više od 30 godina njezinog postojanja, prodano je više od 300 milijuna komada, a da se sve prodane kocke poslažu jedna do druge pokrile bi udaljenost od Sjevernog do Južnog pola, što kocku čini jednom od najprodavanijih igračaka na svijetu. Rubikova kocka je sigurno jedan od kult proizvoda osamdesetih godina, ali ludilo još uvijek traje. Prvenstva u sastavljanju održavaju se svake godine na svim dijelovima zemaljske kugle, s time da su se vremenom razvile i razne discipline slaganja, kao što su slaganje na slijepo i slično.

Sadašnji svjetski rekord u sastavljanju kocke je 5,66 sekundi. Svako službeno prvenstvo ima svoja stroga pravila, a početni položaj kocki namještava računalo na način da je potrebno minimalno 22 poteza da bi se kocka složila. Naravno sa svakom pogreškom, geometrijskom progresijom raste broj potrebnih poteza.

Računalnom simulacijom nedavno je otkriveno da se svaka kocka u bilo kojem položaju može složiti u 26 poteza. Tijekom vremena razvijene su razne tehnike slaganja, naravno za početnike je onaj klasični sloj po sloj, ali s njime ćeš teško spustiti rezultat ispod 1 minute. Za dobre rezultate potreban ti je napredniji algoritam i stalna vježba. Naravno kocka se treba i dobro podmazati da klizi – preporuka je silikonski spray. Ima jako puno internet siteova koji objašnjavaju načine sastavljanja, ali možda je najbolje započeti od službenog site-a www.rubiks.com, ili na: www.rubikssolver.com.

Mehanizam, izgled, boje i ime originalne kocke su zakonom zaštićeni. Originalna kocka se odlikuje trajnošću i preciznošću mehanizma koji omogućava nesmetano vježbanje na putu prema novom rekordu.  Zbog popularnosti kocke pojavilo se puno kopija originala. Osim svojom kvalitetom, originalna kocka se moze prepoznati preko rubikovog loga otisnutog u sredini bijelog polja.

10 najkreativnijih čitatelja osvojilo je orginalnu Rubik kocku! Dobitnici su registrirani korisnici portala pod korisničkim imenima: malapcelamaja, zdravcro, scarecrow, Livergirl88, katichh, dora_84, nektarina, Fishes, sasko i magda59. Svi će biti obaviješteni putem e-maila o načinu preuzimanja nagrade!

Natjecanje

Natjecanje u slaganju Rubikove kocke održati će se u Zagrebu, 19. i 20.11. u City Center One u Zagrebu.

Donosimo nekoliko zanimljivosti o natjecanju:

  • radi se o službenom natjecanju prijavljenom kod WCA ( World Cube Association)
  • do sada je prijavljeno 80 natjecatelja
  • većina natjecatelja dolazi iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a očekuje se dolazak i natjecatelja iz Srbije, BiH, Italije i Austrije
  • potvrđen je i dolazak natjecatelja koji se nalaze među top 10 osoba u slaganju Rubik kocke
  • natjecanju će prisustvovati i službeni delegat Svjetske cubing Udruge -gosp. Ron van Bruchem, kao i gosp. Janos Kovacz, predsjednik Uprave RUBIK STUDIA , društva koje upravlja proizvodnjom i distribucijom Rubik proizvoda diljem svijeta 
  • natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj
  • kotizacija u iznosu od 100 kuna uključuje sudjelovanje na natjecanju, službenu majicu i ručak, a dio prihoda od kotizacije i sponzorstava natjecanja biti će doniran u dobrotvorne svrhe, splitskoj udruzi “Anđeli” – udruzi roditelja djece najtežih tjelesnih invalida i djece s posebnim potrebama
Posjeti missZDRAVA.hr