Znanstvenici potencijalno otkrili razlog zašto sve više mladih ljudi dobiva rak gušterače, ali manje ih umire od njega
Rak gušterače smatra se jednim od najsmrtonosnijih oblika bolesti. "Karcinom gušterače vrlo je agresivan, a petogodišnja stopa preživljenja niža je od 10 %. Među karcinomima sedmi je uzročnik smrtnosti te se češće javlja u razvijenim zemljama", navodi portal Nije Frka.
Stručnjaci su stoga očekivali značajan porast broja smrtnih slučajeva od raka gušterače kod mlađih od 50-ih godina, što bi odgovaralo skoku dijagnoza od dva do osam posto u posljednjih 18 godina, piše Daily Mail. Sada stručnjaci vjeruju da se to nije dogodilo zbog specifičnog tipa raka gušterače koji pogađa mlade ljude, a koji je lakše uočiti i liječiti u ranijim fazama.
Rak gušterače je krovni izraz za razne tumore koji se nalaze na organu (veličine od 25 cm) u trbušnoj šupljini koji pomaže u probavi i regulaciji hormona. Jedan tip, adenokarcinom, najčešći je i čini 90 posto slučajeva. Ova varijanta ima malo ili nimalo simptoma sve dok pacijenti ne počnu naglo gubiti na težini i požute, a tada je za veliku većinu prekasno. To je razlog zašto je bolest nazvana 'tihim ubojicom'.
No stručnjaci, predvođeni liječnicima iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu, su nakon analize podataka otkrili da nema porasta adenokarcinoma kod mladih ljudi. Umjesto toga, porastao je broj slučajeva druge vrste raka gušterače - endokrini rak. Za razliku od adenokarcinoma, ovo su sporo rastući tumori kojima su potrebna desetljeća da nastanu, a iako mogu postati kancerogeni, uglavnom su benigni.
Nadalje, autori sumnjaju da se rak zapravo ne pojavljuje češće kod mladih ljudi, već liječnici samo imaju daleko bolje alate da ga uoče. Oni vjeruju da povećana upotreba visokotehnoloških medicinskih skeniranja poput CT-a i magnetske rezonance - koji su s godinama postali osjetljiviji - sve više izaziva rak endokrinog sustava. Ta su otkrića često slučajna, pri čemu skeniranje nije usmjereno na samu gušteraču, već su ga uočili liječnici dok su istraživali drugi medicinski problem.
Dr. Gilbert Welch, istraživač kirurgije i javnog zdravstva na Brighamu i autor studije objavljene u Annals of Internal Medicine, rekao je za The New York Times: "Što vas više slikaju, to će se više ovih stvari pojavljivati". Unatoč smjernicama prema kojima male endokrine tumore treba pratiti skeniranjem, a ne uklanjati rizičnim kirurškim zahvatom, neki liječnici tvrde da ih je bolje ukloniti kod mlađih pacijenata. Kažu da što mlađi pacijenti imaju duži životni vijek, ima više vremena da ti karcinomi na kraju postanu smrtonosni.
Kako je objasnio dr. Adewole Adamson, sa Sveučilišta u Teksasu i kolega autor nove studije, ove zahtjeve za djelovanjem često pokreću sami pacijenti. "Mnogi pacijenti kažu 'Izvadite to", rekao je. "Kada vam netko kaže da imate rak, osjećate kao da morate nešto učiniti". Ali liječnici kažu da uspjeh ove vrste intervencija za endokrine karcinome nije procijenjen. Neki traže da se endokrini rak i daleko opasniji adenokarcinom razdvoje tako da se prvi više ne klasificira kao rak gušterače kako bi se podaci prikazali točnije.
Britanka Becki Buggs, 46, iz Colchestera, Essex, primijetila je da su joj koža i oči požutjele i shvatila je, kao iskusna medicinska sestra, da nešto nije u redu s njezinim tijelom. Na Božić 2021., tri dana prije početka žutice, nije se osjećala dobro, ali je mislila da se vjerojatno radi o infekciji covidom. Žureći u bolnicu na pretrage, prisjetila se kako je sumnjala da neće dobiti dobre vijesti. "Sve je vodilo ka tome da to neće biti dobra dijagnoza. To nije nimalo olakšalo", rekla je za MailOnline.
Tri dana kasnije dobila je poražavajuću vijest da su njezini strahovi bili opravdani - da ima rak gušterače. Ipak, bila je jedna od rijetkih sretnika kod kojih je rak uhvaćen u ranoj fazi, što znači da se mogao operirati. Imala je pankreatikoduodenektomiju, također poznatu kao Whippleov postupak, iscrpljujuću operaciju u kojoj se vadi kancerogeno tkivo, a kirurzi zatim 'preuređuju' pacijentov probavni sustav.
"Bilo je to najtežih 11 dana u mom životu'", rekla je. "To je užasna operacija. Potpuno vam obnavljaju cijeli probavni sustav, pa je naporno, ali za mene nije bilo tako loše jer sam znala što mogu očekivati", dodala je Becki koja je kao medicinska sestra već pripremala pacijente za istu operaciju.
Becki je, zajedno sa stručnjacima za rak, pozvala ljude koji imaju bilo koji od suptilnih znakova raka gušterače da potraže savjet od svog liječnika opće prakse. "Zabrinuta sam za druge pacijente s rakom gušterače", rekla je. "Plaši me što postoje ljudi koji će misliti da su samo malo bolesni i da će to proći. Tada se toliko razbole i dobiju žuticu da moraju dobiti hitnu medicinsku pomoć, a tada je već prekasno. Ako ste zabrinuti zbog simptoma, obratite se svom liječniku opće prakse", naglasila je Becki.
Simptomi raka gušterače uključuju žuticu, gdje bjeloočnice i koža požute, uz svrbež kože i tamniji urin. Drugi mogući znakovi uključuju gubitak apetita, nenamjerni gubitak težine, zatvor ili nadutost. Iako simptomi ne moraju nužno značiti rak, važno je da ih liječnik opće prakse rano pregleda za svaki slučaj, osobito ako traju više od četiri tjedna.