Zašto se zdravim osobama ne preporučuje bezglutenska dijeta?

Thinkstock
Celijakija je kronična, genetski predispozicionirana, imunološka bolest crijeva, kod koje postoji trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine koju sadrže pšenica, ječam i raž, a kod jednog dijela oboljelih i zob te koja zahtijeva potpuno izbacivanje tih žitarica.
Vidi originalni članak

"Prehrana bez glutena nije potrebna zdravim ljudima koji nemaju problema s tolerancijom", kaže dr. sc. Zrinjka Mišak, pedijatrica u Klinici za dječje bolesti Zagreb. "Riječ je o trebdu u svijetu, osobito u SAD-u, gdje su se mnogi odlučili za taj program radi mršavljenja.

S prebacivanjem na ovu dijetu možda se i može izgubiti na težini , no to nije učinak bezglutenske dijete, nego vjerojatno toga je čovjek prestao jesti bijela peciva, pekarske proizvode i grickalice sa štetnim sastojcima. Ako netko sumnja na intoleranciju glutena koja testom nije potvrđena, a osjeća se bolje kad izbaci namirnice koje ga sadrže, može se tako hraniti ali isključivo pod nadzorom nutricionista. Naime, prehrana bez glutena ne sadrži dovoljno vlakana, pa kod zdravih ljudi može izvati prebleme s probavom", objašnjava liječnica.

Pročitaj koje prednosti i nedostatke navodi nutricionist Nenad Bratković o bezglutenskoj prehrani.

Posjeti missZDRAVA.hr