Zašto nekim osobama dok su na dijeti opada kosa?

Guliver/Shutterstock
Broj na vagi je sve manji i manji, konačno sve dolazi na svoje mjesto, a onda primijetiš nešto - kosa ti sve više i više počne opadati. Ne brini, to je normalno. Women's Health donosi i zašto.
Vidi originalni članak

Ken L. Williams Jr., specijalist za presađivanje kose kaže kako "Znamo da se klinički i anegdotalno, gubitak kose veže uz nagli gubitak kilograma ili mršavljenje zbog stresa".

Beth Warren, registrirana dijetetičarka i nutricionistica također potvrđuje da opadanje kose može biti posljedica mršavljenja. 

Sve je u nutrijentima, kaže Fatima Cody Stanford, liječnica za pretilost na Massachusetts General Hospital. Ljudi često ne unose dovoljno proteina kada gube kilograme pa tijelo mora odlučiti kamo će poslati te proteine koje dobije.

Kako tvoja kosa nije nužna za tvoj opstanak kao bića, ona dobiva 'ostatke' proteina nakon što je glavnina usmjerena prema važnijim organima i dijelovima tijela, što vodi do gubitka kose, objašnjava Stanford. 

Ispadanje kose može biti posljedica bolesti, ali i čestih feniranja Ispadanje kose - uzroci i rješenja

ispadanje kose Kako "smiriti" hormone koji uzrokuju pojačano ispadanje kose?

Ne brini, privremeno je!

"Kada prestane proces mršavljenja, kosa samu sebe obnovi", kaže Warren.

Želiš li izgubiti što više kilograma i smanjiti opadanje, osvijesti se o količini proteina koju unosiš i ciljaj na preporučeni dnevni unos od 46 grama. 

Nije loše i pojačati unos cinka u dijeti, kaže Stanford, budući da je to ključni mineral za rast kose (kao i noktiju i zdravlja kože).

Tome će pripomoći povrće poput brokule i špinata, voće poput avokada i smokve i proteini životinjskog porijekla poput jaja i krte junetine. 

Pomoći će i cink u obliku dodatka prehrani.

U međuvremenu, ponavljaj si: "Ovo je samo privremeno".

Opadanje kose: koliko je normalno?

Posjeti missZDRAVA.hr