Zaštita od korone: 'Na metar od sugovornika i temeljito peri ruke!'

shutterstock
Nazvali smo dr. Tanju Pekez Pavliško, liječnicu obiteljske medicine i provjerili kakve su preporuke vezane za koronavirus dobili u domovima zdravlja te koje su opće preporuke za zaštitu od zaraze.
Vidi originalni članak

"Ne dolazite u domove zdravlja ili u bolnice, zovite liječnika ili hitnu"

"Postoji zapovjedna piramida koja od kriznog stožera Ministarstva zdravstva ide prema ustanovama. Ravnatelji domova zdravlja su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužni osigurati funkcioniranje zdravstvene zaštite u svojoj županiji. Imamo dobru suradnju s lokalnim epidemiolozima i inače, a sada je suradnja stavljena na viši nivo", objašnjava dr. Pekez Pavliško i otkriva kako treba postupiti u slučaju da posumnjaš da si zaražena koronavirusom:

"Na granicama su sanitarni inspektori koji pregledavaju putnike koji ulaze u zemlju tako da su oni prvi zid obrane od širenja epidemije. Ljudi na granici također dobivaju upute što trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma. Jedna od važnih uputa je da ne dolaze u domove zdravlja niti sami odlaze na epidemiološko testiranje, nego da nazovu svog liječnika obiteljske medicine koji će im dati broj dežurne epidemiološke službe, od kojih će dobiti daljnje upute. Ako ne mogu dobiti liječnika onda trebaju kontaktirati hitnu službu."

Prvi pacijent Koronavirus stigao u Hrvatsku: Prvi slučaj potvrdili u Zagrebu

Nema razloga za paniku

Dr. Pekez Pavliško kaže da je Hrvatska spremna i da ne treba širiti paniku te da koronavirus ne bi trebao izazvati veće probleme od gripe. Upozorila je na mjere koje svatko od nas može poduzeti: "Kronični bolesnici i starije osobe ne bi trebali ići među veće skupine ljudi, ako ne moraju.

Za osobe koje već imaju neke kronične bolesti koronavirus može biti opasan isto kao i gripa. Ako već moraju izaći među ljude, onda je potrebno smanjiti kontakt na najmanju moguću mjeru.

Pacijenti koji moraju ići u bolničke čekaonice neka gledaju ispred sebe jer su stolci preblizu pa ako se osoba okrene prema sugovorniku povećava se mogućnost zaraze. Opće preporuke za zaštitu su - stajati bar na metar udaljenosti od sugovornika jer se bolest isto kao i gripa prenosi kapljičnim putem te je potrebno često i temeljito prati ruke i mijenjati odjeću kada se dođe izvana."  

Nije važno što ih nema za kupiti Kirurške maske ne štite od ulaska koronavirusa, neka ih nose samo oni koji imaju simptome!

Liječnica je istaknula da iako se koronavirus za sada pokazao fatalnim za starije i bolesne osobe da to ne znači da ne može zahvatiti i neku mlađu i naizgled zdravu osobu. "Mi ne znamo genetski kod svakog čovjeka i zna se dogoditi da i mlada i zdrava osoba podlegne gripi ili korona virusa, ali to je obično zato jer je ta osoba već imala neku bolest koja nije prepoznata i onda se od takvih slučajeva obično radi generalna panika, a ne bi trebala."

Posjeti missZDRAVA.hr