Zaštita od gripe i teških komplikacija započinje – cijepljenjem!

Promo Prof.dr.sc. prim. Rok Čivljak, dr.med., doc.dr.sc. Valerija Bralić Lang, dr.med. i prim.dr.sc. Daniel Lovrić, dr.med. govorili su o važnosti cijepljenja protiv gripe
Gripa povećava rizik prvog infarkta miokarda deset puta, a moždanog udara osam puta.
Vidi originalni članak

Gripa, sezonska i epidemijska bolest koja se pojavljuje svake godine, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju populacije, osobito ranjivim skupinama kao što su starije osobe i pacijenti s kroničnim bolestima. Godišnje se u Hrvatskoj registrira 10 000 – 80 000 slučajeva gripe, a stvarni broj oboljelih je sigurno višestruko veći. Iako većina oboljelih preboli blaži oblik bolesti, kod starijih osoba, djece i kroničnih bolesnika gripa može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput upale pluća, srčanih problema, pa čak i smrtnog ishoda.

Upravo su te komplikacije, kao i važnost cijepljenja, bile u fokusu stručne konferencije „Gripa nije vrijedna rizika“, u organizaciji multinacionalne farmaceutske kompanije Swixx BioPharma Hrvatska. Na konferenciji su sudjelovali  stručnjaci iz različitih područja, koji su podijelili svoja saznanja i iskustva iz kliničke prakse o važnosti cijepljenja kao najvažnije preventivne mjere u borbi protiv sezonske gripe.

Svatko može oboljeti od gripe

Gripa je ozbiljna sezonska bolest od koje mogu oboljeti osobe bilo koje životne dobi. Osobe starije životne dobi i kronični bolesnici su najviše izloženi riziku od teških komplikacija. „Osobe starije od 65 godina, kao i one s bolestima poput KOPB-a, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, posebno su osjetljive na komplikacije. Gripa može izazvati primarnu virusnu upalu pluća, upalu mišića, meningitis, pa čak i infarkt miokarda te moždani udar. Rizične skupine imaju višestruko veće šanse za hospitalizaciju, pa čak i smrtnost. Svaka epidemija gripe značajno opterećuje zdravstveni sustav, a tijekom zimskih mjeseci bilježimo i porast nezaraznih bolesti. Povećana smrtnost tijekom epidemija potvrđuje ozbiljnost gripe. Posljedice uključuju veće izostanke s posla i škole te povećane zdravstvene troškove, što naglašava potrebu za prevencijom, osobito cijepljenjem, kako bismo zaštitili rizične skupine“, istaknuo je prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, specijalist infektolog i pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Doc. dr. sc. Valerija Bralić Lang, specijalistica obiteljske medicine, istaknula je izazove s kojima se suočavaju liječnici primarne zdravstvene zaštite tijekom ove epidemijske bolesti: "Tijekom sezone gripe naše ambulante suočene su s velikim priljevom pacijenata. Osobito su ranjivi stariji pacijenti i oni s kroničnim bolestima. Gripa kod starijih osoba može pogoršati postojeće bolesti, poput srčanih ili plućnih problema. Također, kod starijih je primjetan veći rizik od padova, prijeloma, pa čak i smrti nakon što prebole gripu. Za njih, oporavak je često dugotrajan, a nerijetko dolazi i do pogoršanja općeg stanja, čime postaju ovisni o tuđoj pomoći“. 

Dijabetes i gripa – opasna kombinacija

Dodatno upozorenje, zbog ozbiljnih prijetnji zdravlju, upućeno je osobama koje boluju od šećerne bolesti. "Osobe s dijabetesom imaju značajno veći rizik od komplikacija kad obole od gripe. U odnosu na osobe koje ne boluju od dijabetesa, sedam puta češće će, razviti upalu pluća, tri puta češće biti upućeni na bolničko liječenje, a četiri puta češće će se u bolnici liječiti u jedinicama intenzivnog liječenja gdje su pak izloženi dodatnim rizicima poput bolničkih infekcija. Nadalje, kod većine dolazi do pogoršanja regulacije šećera u krvi nakon preboljenja gripe. Za njih je cijepljenje od iznimne važnosti“, naglasila je docentica Bralić Lang. 

Gripa kao prijetnja kardiovaskularnom zdravlju

Gripa predstavlja i ozbiljan rizik za kardiovaskularni sustav. "Svaka infekcija i upalno stanje povećavaju šansu za pojavu akutnog kardiovaskularnog događaja poput infarkta miokarda ili srčanog zatajivanja. Infekcija influencom povećava rizik od srčanog udara čak deset puta, a jedan od osam bolesnika s gripom može razviti srčane komplikacije. Miokarditis, odnosno upala srčanog mišića, česta je komplikacija gripe, koja se najčešće javlja kod mlađih i prethodno zdravih osoba. Posljedice mogu biti ozbiljne, ponekad i fatalne, ako se rad srca ne nadomjesti mehanički na vrijeme“, naglasio je prim. dr. sc. Daniel Lovrić, voditelj Odjela za intenzivnu i akutnu kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila, KBC Zagreb. 

Cijepljenje - najvažnija mjera prevencije

Najvažniji način za prevenciju gripe i njenih komplikacija je cijepljenje. Cijepljenje ne štiti samo od gripe, već značajno smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija, kao što su sekundarne bakterijske infekcije te smanjuje smrtnost među najugroženijima. „Iako učinkovitost cjepiva varira ovisno o sezoni i cirkulaciji virusnih sojeva, cijepljenje ipak smanjuje rizik obolijevanja za 40 do 60 %. Čak i ako osoba oboli nakon cijepljenja, bolest je blaža, s manjim rizikom komplikacija i smrtnog ishoda. Pogrešno je vjerovanje da cjepivo izaziva gripu. Ono samo potiče naš imunološki sustav da razvije zaštitu, bez izazivanja bolesti. Iznimno je važno cijepiti se na vrijeme, osobito ako spadate u rizične skupine“, dodao je prof. Čivljak.

"Smjernice Američkog kardiološkog društva još su 2006. godine preporučile cijepljenje protiv gripe kao ključnu mjeru u prevenciji kardiovaskularnih događaja. Nedavna istraživanja pokazala su da cijepljenje nakon preboljelog srčanog udara donosi značajne koristi, a više meta-analiza potvrđuje smanjenje rizika od srčanih problema povezanih s infekcijom gripe“, zaključio je Lovrić.

Apel stručnjaka: Cijepite se na vrijeme

Cijepljenje protiv gripe, uz kontinuiranu edukaciju i povećanje svijesti u javnosti, ostaje ključni alat u zaštiti najranjivijih skupina i smanjenju tereta za zdravstveni sustav. Medicinski stručnjaci su jednoglasni - Hrvatska se mora približiti globalnim ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije, koji nalažu procijepljenost od najmanje 75 % populacije starije od 65 godina.

Cijepljenje je najjednostavnija i najučinkovitija mjera zaštite koja može spasiti živote. Redovitim cijepljenjem štitimo ne samo sebe, nego i druge oko nas, uključujući najranjivije članove društva.

Objavu za medije podržava Swixx BioPharma, farmaceutska kompanija koja zastupa više multinacionalnih farmaceutskih kompanija u 44 zemlje srednje i istočne Europe, Euroazije i Latinske Amerike. S više od 1600 zaposlenih, Swixx je jedna od najbrže rastućih kompanija u ovom segmentu poslovanja. Fokus Swixx BioPharme je na cjepivima i inovativnim lijekovima iz više terapeutskih područja kao što su onkologija, hematologija, rijetke bolesti, dijabetes, multipla skleroza i druge. Više informacija o kompaniji Swixx možete naći na poveznici: www.swixxbiopharma.com

 

Posjeti missZDRAVA.hr