Vrućine i stres uzrokuju vrtoglavicu!

Od vrtoglavice pati gotovo osam posto populacije, a zbog visokih temperatura, vlažnosti i tlaka zraka ovi neurološki simptomi češće se javljaju ljeti. Što trebaš učiniti ako osjetiš napad vrtoglavice te kada trebaš potražiti pomoć liječnika, objasnio je dr. med. Berislav Spahija
Vidi originalni članak

Žene češće imaju vrtoglavice

Vrtoglavice su jedan od najčešćih neuroloških simptoma te od njih pati skoro osam posto populacije. Tri su puta češće u žena nego u muškaraca te su također mnogo češće kod starijih nego kod mlađih ljudi.

Simptomi koji prate vrtoglavicu su:

I vremenski uvjeti kao što su temperatura, vlažnost i tlak zraka pridonose vrtoglavicama tako da su češće u ljetnim mjesecima.

I stres djeluje na vrtoglavicu

Uzrok im može biti periferni odnosno u unutarnjem uhu kao sto je benigni paroksizmalni vertigo ili labirintitis.

Benigni paroksizmalni vertigo je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice. Nastaje kada dođe do poremećaja u položaju kristalića u unutarnjem uhu te se time poremeti pacijentov osjećaj za položaj u prostoru kod određenih pokreta glave.

Poznato je da stres, nedostatak sna ili čak promjene vremena mogu pogoršati simptome ove vrste vertiga.

Labirintitis je upalna bolest unutarnjeg uha koja uzrokuje vrtoglavicu za koju se smatra da je najčešće uzrokovana virusom, no u posljednje vrijeme i stres se našao na listi potencijalnih okidača. Pušenje, prekomjerno uživanje alkohola te droga također su potencijalni dodatni okidači koji mogu pridonijeti pogoršanju vrtoglavice.

Uzrok vrtoglavica također može biti centralni - u moždanom centru za ravnotežu, te tada upućuje na bolesti mozga kao što su moždani udar, migrena, multipla skleroza i tumor.

Savjeti

U slučaju naglog napada jake vrtoglavice najbolje je učiniti sljedeće:

  • Odmah sjesti ili leći da bi se izbjegao pad i ozlijeda glave
  • Dobro je popiti nešto tekućine, po mogućnosti soka kako bi bili sigurni da pad razine šećera u krvi nije uzrokovao vrtoglavicu
  • Ukoliko vrtoglavice postaju česte te utječu na naše svakodnevne aktivnosti potrebno je svakako potražiti pomoć liječnika
  • Liječniku se treba obratiti i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, dvoslikama ili slabošću mišića lica i udova

Nakon dijagnostičke obrade liječnik će utvrditi je li potrebno liječiti bolest koja je uzrokovala simptome vrtoglavice, a ako to nije moguće postoji nekoliko lijekova koji se mogu koristiti za simptomatsku terapiju.

Posjeti missZDRAVA.hr