Uši kod djece: Kako ih se najlakše riješiti, ali i kako spriječiti njihovu pojavu?

123RF
Kada je riječ o ušima kod djece, treba odmah razjasniti jednu stvar - njihova pojava nije znak loše higijene, kao ni lošeg materijalnog statusa. Ovi sitni nametnici mogu svoj dom pronaći u bilo čijoj kosi, a ipak mnogim klincima izazivaju osjećaj srama. Uz svrbež, naravno.
Vidi originalni članak

Srećom, uši nisu prijenosnici bolesti, ali svrbež koji nastaje kao posljedica njihovih ugriza može biti toliko neugodan da ometa svakodnevni život i aktivnosti. Osim toga, dolazi do pojave crvenih kvržica na vlasištu i vratu, a uporno češanje zahvaćene kože može dovesti do nastanka rana koje su podložne infekcijama.

Iako su uši vrlo uporni nametnici, problem se uspješno rješava uz odgovarajuće proizvode, a posebno su praktični oni u obliku šampona, koji se mogu normalno koristiti tijekom kupanja.

Kako se najlakše riješiti ušiju?

Ako primijetite da se vaše dijete češka po glavi, a uz to pronađete i male crvene kvržice ili ranice na stražnjoj strani vrata i tjemena, vrijeme je za nekoliko koraka.

  1. Obavijestite vrtić ili školu o zarazi.
  2. Razgovarajte s djetetom o ušima.
  3. Pregledajte vlasišta svih ukućana.
  4. Započnite s tretmanom protiv ušiju.

Danas postoji mnoštvo različitih tretmana, pa je dobro izabrati onu vrstu koja će najmanje narušiti vašu rutinu. Hedrin All in One Shampoo se potpuno uklapa u rutinu tuširanja i kupanja jer ovaj jednostavan tretman dolazi u obliku šampona za pranje kose. Ne sadrži pesticide, blag je prema koži, a uspješno ubija uši i olakšava iščešljavanje gnjida.

Kod korištenja bilo kojeg tretmana, važno je provjeriti uputstva proizvođača kako biste znali koliko često proizvod treba koristiti, kada ponoviti tretman i, u konačnici, kako postići najbolje rezultate. 

Kako se boriti protiv pojave ušiju?

Zajednička igra i bliski kontakt između djece u vrtićima i školama je faktor koji u najvećoj mjeri otežava sprječavanje širenja ušiju. Budući da je to nemoguće spriječiti, treba se fokusirati razgovor o problemu, usvajanje novih navika i redovite provjere kako bi se zaraza što brže suzbila.

Djecu treba naučiti da ne dijele osobne predmete poput češljeva, kapa ili šalova te da odjeću u školi vješaju na odvojene kukice, umjesto da je gomilaju s tuđom. Ako je dijete bilo u kontaktu s nekim tko ima uši, svakako operite njegovu odjeću na 60 °C, a predmete koje ne možete oprati ili dezinficirati stavite u plastičnu vrećicu na dva tjedna.

Naravno, važno je redovno obavljati preglede kose, barem jednom tjedno, i posebno obratiti pažnju na stražnji dio glave, blizu vrata i ušiju. Tražite znakove ugriza te provjerite kriju li se u kosi sivo-smeđi sitni insekti i njihova jajašca u obliku malih bijelih ljuskica. Ako uočite problem, vrijeme je da nabavite Hedrin All in One Shampoo

 

Posjeti missZDRAVA.hr