Povijest duhana: Tvrdili su da pušenje liječi artritis i depresiju

Guliver/Shutterstock
Duhan ima dugu i vrlo zanimljivu povijest koja datira još od 6000 p.n.e. Dvadesetih godina prošlog stoljeća pojavila su se prva medicinska izvješća koja povezuju pušenje s rakom pluća. Međutim, urednici novina nisu se željeli zamjeriti duhanskim tvrtkama koje su se oglašavale kod njih pa toj činjenici nisu davali prostora u svojim medijima.
Vidi originalni članak

Velike zvijezde Hollywooda u oblaku cigaretnog dima

Čelnici duhanske industrije u SAD-u mudro su se dosjetili da glavni promotori njihovih proizvoda postanu filmske zvijezde te je u Hollywoodu 30-ih i 40-ih godina pušenje bilo sveprisutno, pušili su i muškarci i žene. Žena s cigaretom u ruci postala je simbol samosvjesne zavodnice, poput Lauren Bacall koja od Humphreyja Bogarta traži da joj zapali cigaretu u filmu "Imati i nemati" ili Audrey Hepburn u “Doručku kod Tiffanyja”, Bette Davis u "Sve o Evi". Osim toga duhanska industrija je pušenje reklamirala i kao potiskivač apetita što je ženama naravno bio dodatni poticaj za pušenje.

U studiji Big Tobacco in Hollywood otkriveno je da su holivudske zvijezde dobivale veliki novac za reklamiranje određenih vrsta cigareta. Osim njih cigarete su u časopisima i na televiziji reklamirali liječnici, medicinske sestre i sportaši koji su promovirali pušenje kao nešto zdravo. Svoje zlatno doba duhanska industrija živjela je u prvoj polovici 20. stoljeća, a "dobra vremena" nastavila su se i u narednim desetljećima unatoč tome što je 1950. uspostavljena veza između raka pluća i pušenja, a rezultat istraživanja objavljen je u British Medical Journalu (Istraživanja profesora Richarda Dolla i Bradforda Hilla).

 

Pušilo su posvuda u poštama, domovima zdravlja, kinima... Prvi pravi pokušaj iskorjenjivanja pušenja pokazao se uspješnim kada je u Kaliforniji 1995. stupila na snagu zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama. Danas je u gotovo svim zem ljama Europske unije pušenje zabranjeno...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

U zatvor zbog pušenja

Kratki pregled povijesti uživanja duhana:

  • 6000. p.n.e.: Duhan je počeo rasti na američkom kontinentu.
  • 1000. p.n.e.: Civilizacija Maja iz Srednje Amerike počinje koristiti lišće tvornice duhana za pušenje i žvakanje. Postupno, navika se usvaja diljem Amerike.
  • 1493. godine: Jedan od članova Columbove posade Rodrigo de Jerez, vjerojatno prvi europski pušač, nakon povratka iz Amerike u Europu pušio je javno što je ljudima bilo toliko odvratno da ga je uhitila Inkvizicija i zatvorila na tri godine.
  • 1560. (ne zna se točno je li ta godina u pitanju): Prva pošiljka duhana stiže u Britaniju.
  • 1566-1625: Godine 1604. kralj James I objavio je svoje poznato izvješće pod nazivom "A Counterblast to Tobacco", u kojem opisuje duhana kao sredstvo ovisnosti i izum Sotone i zabranjuje njegovu upotrebu u svim pivnicama u Londonu. Međutim, kasnije se predomislio i čak smanjio porez na duhan.

  • 1596-1645: Michael Feodorovich, ruski princ, proglasio je uporabu duhana smrtnim grijehom u Rusiji i zabranio njegovo posjedovanje u bilo koju svrhu.
  • U Indiji, Perziji i Turskoj propisana je smrtna kazna za uživatelje duhana.
  • 1600: Papa Klement VIII, prijetio je svakom tko puši na svetom mjestu ekskomunikacijom. Međutim, proizvodnja duhana postala je uobičajena u Novom svijetu, a njegova upotreba postaje sve popularnija diljem Europe.
  • 1795: Sammuel Thomas von Soemmering od Maina izvijestio je da je rak usne šupljine kod osoba koje puše lulu učestaliji. 
  • 1798: Liječnik Benjamin Rush pisao je zdravstvenim opasnostima uporabe duhana.
  • 1832. Proizveden je prvi papir za cigaretu.
  • 1856: Prva tvornica cigareta na svijetu otvara se u Walworthu u Engleskoj.
  • Kasnih 1800-ih: Razvijeni su strojevi za izradu cigareta koji proizvode oko 200 cigareta u minuti (današnji strojevi proizvode oko 9.000 po minuti), što omogućuje jeftinu masovnu proizvodnju. Povećana proizvodnja i oglašavanje doprinijele su da duhanske tvrtke značajno prošire svoje tržište. 
  • 1920-ih: Pojavljuju se medicinska izvješća koja povezuju pušenje s rakom pluća. Međutim, urednici novina nisu se željeli zamjeriti duhanskim tvrtkama koje su se oglašavale u novinama pa toj činjenici nisu davali prostora u svojim medijima.
  • 1950: Uspostavljena je veza između raka pluća i pušenja, a rezultat istraživanja objavljen je u British Medical Journalu. Istraživanja profesora Richarda Dolla i Bradford Hilla.

  • 1964: Luther Terry, američki kirurg, objavljuje da pušenje uzrokuje rak pluća.
  • 1965: Vlada Velike Britanije zabranjuje oglašavanje cigareta na britanskoj televiziji.
  • 1970: Zabranjeno je prikazivati reklame  za cigarete u Americi. Posljednji oglas prikazan je za Virginia Slims 1971. godine.
  • 2003. - 2007.: SAD, Velika Britanija, Australija i veći dio Europe ograničavaju pušenje u zatvorenim prostorima, a u narednih nekoliko godina dolazi i do potpune zabrane pušenja u zatvorenim prostorima.

Beskrupulozni marketinški trikovi duhanske industrije

  • U 19. stoljeću neki su liječnici tvrdili da je pušenje zdravo te su govorili kako je pušenje korisno za liječenje depresije, nekih plućnih i reumatskih bolesti.
  • Broj pušača drastično se povećao tijekom svjetskih ratova, uglavnom zbog dijeljenja besplatnih cigareta sa svrhom "jačanje morala".
  •  
  • Poricali su da su njihovi proizvodi štetni i izazivaju ovisnost, unatoč nepobitnim statistikama. Dodavali su šećer i druge kemikalije kako bi okus cigarete učinili privlačnijim. Prodavali su žvakaće gume i slatkiše u omotu koji izgleda kao cigarete kako bi se u igri pretvarali da puše s namjerom da im pušenje postane blisko već u ranim danima. Predstavljanje pušenja kao nečega glamuroznog u reklamama i filmovima.
  • Plakat s Marlboro muškarcem, jedna je od najsnažnijih i najutjecajnijih kampanja potekla iz SAD-a, a znatno je utjecala na povećanje broja pušača, posebno među muškarcima. Koristila se od 1954. do 1999. godine. Prvi Marlboro Man bio je Leo Burnett.

karcinom dojke Ova biljka djeluje kao preventiva karcinoma dojke i karcinoma pluća

 

Posjeti missZDRAVA.hr