Svjetski dan borbe protiv hipertenzije

Thinkstock
Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv hipertenzije (World Hypertension Day, WHD) svakog 17. svibnja doprinosi se povećavanju svjesnosti o hipertenziji kao važnom javno-zdravstvenom problemu. Naime, prema globalnim statističkim pokazateljima utvrdilo se kako samo 50 posto osoba s hipertenzijom zapravo zna o kakvoj se bolesti radi, a ovisno o populaciji taj se postotak kreće od samo 10 posto do 75 posto
Vidi originalni članak

Prekomjerna tjelesna masa utječe na pojavu hipertenzije

Prije svega, kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću potrebno je uvesti smanjenje dnevnog kalorijskog unosa te polako mijenjati prehrambene, ali i životne navike. Dokazano je kako gubitak 10 suvišnih kilograma koji se postiže dijetom i održava se tijekom dvije godine uzrokuje sniženje vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg.

Optimalna tjelesna aktivnost jednako je bitna kao zdrav pristup i promjene u prehrani kod poremećaja krvnog tlaka te se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta svaki dan. Kao sastavni dio promjena načina života i prehrane, redovita aerobna tjelovježba u osoba s hipertenzijom povezuje se sa sniženjem vrijednosti krvnog tlaka za 4-9/3-9 mmHg.

Preporuke vezane uz pravilnu prehranu

Znanstvenici u SAD-u su razvili i brojnim kliničkim studijama ispitali DASH dijetu za hipertenziju koja se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda i soli. Dijeta se pokazala vrlo učinkovitom i moguće ju je prihvatiti dugoročno, kao način života. Rezultati su vidljivi već nakon dva tjedna.

Kod osoba oboljelih od hipertenzije bitno je još naglasiti da veliki značaj ima omjer i količina elektrolita, gdje je kalij poželjan mineral i potrebno ga je unositi u što većoj količini, a unos soli(natrija) ograničiti na maksimalno 5 g dnevno (1 čajna žlica). Banane, rajčice, zeleno lisnato povrće su namirnice koje su dobar izvor kalija i treba ih kombinirati u svakodnevnom jelovniku. Uz kalij važnu ulogu u održavanju normalnog krvnog tlaka imaju i minerali kalcij i magnezij.

Pročitaj više o hrani za snižavanje krvnog tlaka!

Posjeti missZDRAVA.hr