Stručnjaci na Avivinom Zdravljaku otkrili put ka dugovječnosti

U Poliklinici Aviva 5. lipnja održan je 8. Avivin Zdravljak, ovoga puta na temu "Doživjeti stotu!? Revolucija zdravlja: put ka dugovječnosti uz medicinu životnog stila". Na panelu su Avivini stručnjaci i gost govorili o tome kako životne navike mogu utjecati na zdravlje i samim time na dugovječnost.
Vidi originalni članak

Kako promjena životnih navika i redovni odlasci na sistematske preglede mogu utjecati na naše zdravlje bila je samo jedna od tema razgovora novog izdanja Avivinog Zdravljaka, a o tome kako utječu i na dugovječnosti govorili su stručnjaci dr. Goran Šukara, dr. med. spec. interne medicine, subspecijalist reumatologije, Katarina Robić, mag. nutricionizma i Martina Štrk, mag. psihologije. Uz Avivine stručnjake svoja su iskustva i uvide podijelile gošće glumica Ankica Dobrić te predstavnica Udruge za medicinu životnog stila Đurđica Kašuba Lazić

O važnosti sistematskih pregleda pričao je dr. Goran Šukara. Istaknuo je kako nam upravo redovni sistematski pregledi pomažu u ranoj detekciji kroničnih nezaraznih bolesti odnosno malignih bolesti. Jednom kada su takve bolesti otkrivene u ranim fazama, veće su šanse da ćemo ih izliječiti jer jednom kada dođe do pojave izraženih simptoma, liječenje postaje otežano.  U takve bolesti ubrajamo i one od kojih žene najčešće stradaju, a to su karcinom dojke, debelog crijeva ili pluća, kao i srčane bolesti. Takve se bolesti također jednim dijelom mogu i prevenirati promjenom životnog stila i navika. 

"Nema bolesti ili nekog organskog sustava na koji ne možemo utjecati prehranom", istaknula je nutricionistica Katarina Robić. Regulacija pretilosti, koja se definira kao bolest, također je temeljena na uravnoteženoj prehrani, ali prehranom možemo utjecati i na primjerice zdravlje mozga ili inzulinsku rezistenciju. Napomenula je da univerzalni jelovnik za sve bolesti ne postoji, da svaka od njih zahtijeva prilagodbu prehrane te se rijetko dogodi da jedan pacijent ima samo jednu dijagnozu. Zato je potrebno u suradnji sa stručnjacima kombinirati preporuke i namirnice kako bi stvorili najoptimalniju prehranu za svakog pojedinca. 

 Više o ovoj temi možete pogledati u videu u nastavku. 

Posjeti missZDRAVA.hr