Što napraviti kada ti nešto upadne u oko i kako izbjeći infekciju?

Guliver/Shutterstock
Kada nam se strano tijelo nađe ispod kapka, osjetimo to istog trenutka, bilo da je riječ o trepavici, zrncu pijeska ili nečem trećem. Bilo kako bilo, strano tijelo je važno odmah ukloniti, ne samo zbog toga što te ometa, već i da bi se izbjeglo stvaranje infekcije.
Vidi originalni članak

Budi nježna

Kada ti nešto upadne u oko, prvi instinkt te vjerojatno navodi na trljanje, što je u redu dok god to radiš nježno i prije toga opereš ruke. Ukoliko je riječ o nečem većem, poput komada šljunka, i oštrom, bolje je otići liječniku. Neopreznim vađenjem samo možeš uzrokovati veću ozljedu oka.

Ispiri vodom

Ispiranje oka čistom i hladnom vodom u većini slučajeva riješi problem, pa svakako iskušaj ovu metodu.

U nuždi, odi liječniku

Ako si pokušala sama ukloniti objekt iz oka i nisi u tome uspjela, rješenje nije ignoriranje već odlazak k liječniku. Što duže strana čestica ostane oku, to su veće šanse za oštećenje oka i stvaranje infekcije, prenosi Health.

Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes i loš rad štitnjače

Ako si česticu uspjela otkloniti ispiranjem, ali nakon toga ti se javilo jako crvenilo oka ili bol, također odi liječniku.

Blaga bol je gotovo uobičajena nakon uklanjanja čestice iz oka, a liječnici ponekad propisuju i antibiotike kako bi bili sigurni da neće doći do infekcije.

Štiti svoje oči

Važno je kvalitetno zaštititi oči, i od jakog sunca i od vjetra koji sa sobom nosi razne čestice. Zbog toga se ne libi investirati u kvalitetne naočale, tvoje oči to zaslužuju.

Posjeti missZDRAVA.hr