Savjet za dijabetičare: šećer treba mjeriti pola sata prije tjelovježbe

Thinkstock
Svaka pojačana aktivnost zahtjeva korekciju doze inzulina ili povećani unos hrane jer se vježbanjem smanjuje količina šećera u krvi. No bilo kakvu izmjenu terapije mora odobriti liječnik. Dijabetičari se slabije znoje pa je moguća dehidracija.
Vidi originalni članak

Uvijek na oprezu

Ljeto je vrijeme za uživanje s obitelji i prijateljima, ali i odlično vrijeme da budete aktivni te jedete zdravu, svježu hranu uz pomoć koje ćete upravljati svojom bolešću. 

"S obzirom da smo ljeti više aktivni i nemamo redovne obroke, posebno je važno obratiti pažnju na znakove hipoglikemije koji mogu uključivati drhtavicu, lupanje srca, hladno znojenje, blijedost, zamagljen vid, nerazgovijetan govor, smetenost pa i gubitak svijesti", upozorava mag. Eva Pavić iz KBC Zagreb. Oboljeli od šećerne bolesti imaju smanjenu mogućnost znojenja, što utječe i na druge procese u tijelu, pa se samim time kod njih brže javlja dehidracija i velike oscilacije u razinama šećera. Šećer je dobro izmjeriti pola sata prije treninga, kako bi mogli pravilno reagirati u slučaju pogoršanja stanja. Ako dođe do hipoglikemije, treba odmah nešto pojesti i skloniti se u hlad.

"Uvriježeno je mišljenje da oboljeli od šećerne bolesti koji planiraju aktivniji odmor moraju smanjivati doze inzulina i lijekova. Svaka pojačana aktivnost zahtijeva korekciju ili doze inzulina, ili povećani unos hrane, ali o tome se prije svega morate savjetovati s vašim liječnikom", zaključuje Pavić.

Jedinice za nadopunu energije tijekom tjelesne aktivnosti

Obroci za nadopunu tijekom tjelesne aktivnosti su: obrok od 15 g ugljikohidrata (1 jedinica) koji je jednak tri graham krekera, jednoj jabuci ili šest običnih krekera, obrok s oko 30 grama ugljikohidrata i sedam grama bjelančevina (dvije jedinice + bjelančevine) koji je jednak 2 kriške kruha i kriški sira i 5 grama maslaca, ili jednoj većoj banani, te obrok od 45 grama ugljikohidrata i sedam grama bjelančevina (tri jedinice + bjelančevine) jednak šest graham krekera i 1/2 banane i jogurtu. 

Posjeti missZDRAVA.hr