2 glavna rizika za nastanak melanoma

Najmanje tri četvrtine slučajeva karcinoma otkrivaju sami pacijenti. Međutim, stručna osoba može uočiti sumnjivu pojavu na koži i prije nego što ona postane kancerogena. Rano dijagnosticiranje od presudnog je značaja i kada je riječ o melanomu, a dermatolozi su ipak najkompetentnije osobe. Poželjno bi bilo da jednom godišnje odeš na dermatološki pregled, bez obzira na to jesi li uočila nešto sumnjivo
Vidi originalni članak

Sunce ili solarij

Sunčanje u solariju predstavlja kancerogeni uzročnik br. 1 u usporedbi s nikotinom i arsenom. Samo jedno izlaganje UV ­zrakama u zatvorenom prostoru povećava rizik od pojave melanoma za 20 posto. Čak i ako si prestala odlaziti u solarij, sve ono što si radila u prošlosti stvorilo je trajni rizik. Tvoj dermatolog trebao bi znati jesi li se i kada sunčala u solariju radi procjene rizika i određivanja učestalosti pregleda. Obavezno provjeri s dermatologom moguće posljedice korištenja solarija u prošlosti. A ako to i dalje činiš, bilo bi do bro da što prije prekineš s tom navikom. 

Obiteljsko nasljeđe

Zaboravljaš ili ignoriraš obiteljsku povijest bolesti - rođak iz prvog koljena koji je bolovao od melanoma presudan je čimbenik rizika. Mnogi ljudi, čak i ako znaju da su njihovi roditelji uklonili madež, ne znaju koji je to tip madeža bio, niti je li se zaista radilo o karcinomu. Ispitaj roditelje o obiteljskoj povijesti bolesti prije dermatološkog pregleda i obavijestite specijalista o svojem ponašanju na suncu u prošlosti, uključujući učestalost uporabe zaštitnih preparata, njihovu vrstu i dužinu boravka na suncu. Važno je da ništa ne držiš u tajnosti, jer je svrha pregleda tvoje zdravlje. Nitko ne kaže da ne možeš voditi aktivan i zanimljiv život – važno je samo da budeš oprezna i da se pravilno zaštitiš.

Pročitaj više o zaštiti kože.

Posjeti missZDRAVA.hr