"Rezultati su važan korak za daljnji razvoj cjepiva protiv gripe"

Pexels Cjepivo protiv gripe
Američka biotehnološka tvrtka Moderna priopćila je da je njezino cjepivo protiv gripe stvorilo imunološki odgovor protiv sojeva influence A koji je bio jednak ili bolji od odgovora već licenciranih cjepiva. Priopćila je i da ima neujednačene rezultate opsežnog ispitivanja svog mRNA cjepiva protiv gripe, temeljenog na istoj tehnologiji korištenoj u njezinom uspješnom cjepivu protiv covid-19.
Vidi originalni članak

Iz tvrtke su priopćili i da imaju neujednačene rezultate opsežnog ispitivanja svog mRNA cjepiva protiv gripe, temeljenog na istoj tehnologiji korištenoj u njezinom uspješnom cjepivu protiv covid-19. Modernino eksperimentalno mRNA-1010 cjepivo protiv gripe je "kvadrivalentno", što znači da cilja četiri soja gripe: A/H1N1, A/H3N2, B/Yamagata i B/Victoria -- odabrana na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tvrtka sa sjedištem u Massachusettsu rekla je da je njezino cjepivo protiv gripe stvorilo imunološki odgovor protiv sojeva influence A koji je bio jednak ili bolji od odgovora već licenciranih cjepiva. Međutim, zaostajalo je za već odobrenim cjepivima protiv sojeva influence B, stoji u priopćenju Moderne.

"Današnji rezultati predstavljaju važan korak naprijed u razvoju cjepiva protiv gripe temeljenih na mRNA", rekao je predsjednik Moderne Stephen Hoge. "Već smo ažurirali cjepivo za koje vjerujemo da bi moglo poboljšati imunološki odgovor protiv influence B i nastojat ćemo brzo potvrditi ta poboljšanja u nadolazećoj kliničkoj studiji."

U treću fazu ispitivanja mRNA cjepiva bile su uključene 6102 odrasle osobe u Argentini, Australiji, Kolumbiji, Panami i Filipinima tijekom sezone gripe na južnoj hemisferi. Sudionici su primili jednu dozu mRNA-1010 ili jednu dozu licenciranog cjepiva protiv gripe.

70 posto primatelja mRNA-1010 prijavilo je nuspojave

Moderna je rekla da je 70 posto primatelja mRNA-1010 prijavilo nuspojave kao što su glavobolje, otekline i umor u usporedbi s 48 posto u drugoj skupini. Sojevi virusa moraju se odabrati šest do devet mjeseci prije nego što se cjepiva namjeravaju koristiti, a njihova je učinkovitost približno 40 do 60 posto. Moderna istodobno provodi ispitivanje učinkovitosti svog cjepiva.

Moderna i drugi proizvođači cjepiva, uključujući Sanofi, nadaju se da mRNA tehnologija može ubrzati razvoj imunizacije i proizvodnju cjepiva te povećati učinkovitost. Godišnje u svijetu ima oko tri do pet milijuna teških slučajeva gripe i između 290.000 i 650.000 smrtnih slučajeva, izvijestio je WHO.

Posjeti missZDRAVA.hr