Recept za moćni čaj esijak koji prevenira i pomaže i kod teških bolesti

shutterstock
Prenosimo recept za pripremu čaja esijak (essijac) koji prema tvrdnjama Ty Bollingera autora knjige "Istina o raku", objavljene u izdanju Školske knjige prevenira pa čak i liječi rak.
Vidi originalni članak

Ty Bollinger zagovornik je zdravstvene slobode, istraživač raka, bivši natjecateljski bodibilder, producent dokumentarnih filmova, radijski voditelj i pisac, oženjen i otac dvoje djece. Nakon što mu je od raka umrlo sedam članova obitelji, odbio je pomiriti se s tvrdnjom da su kemoterapija, zračenje i kirurški zahvati najučinkovitije metode liječenja dostupne pacijentima oboljelim od raka. Počeo je tragati za novim podatcima o alternativnim načinima liječenja raka i o medicinskoj industriji.

Svoja je otkrića javnosti prvi put predstavio u uspješnici "Rak: iskoračite iz okvira", a kao suautor surađivao je i u pisanju drugih knjiga o načinima liječenja različitim od uobičajene medicine. Njegove dvije dokumentarne serije o liječenju raka, "Potraga za ozdravljenjem" (2014.) i "Istina o raku: globalna potraga" (2015.) – vidjelo je više od 10 milijuna ljudi diljem svijeta. Bollinger je shvatio da je njegova životna zadaća podijeliti sa svijetom najvažniji zaključak do kojega je u svojoj potrazi došao: golema većina svih bolesti, među njima i rak, može se lako spriječiti, pa čak i izliječiti, bez lijekova ili operacije.

Istina u raku podijeljena jeu tri djela. U prvom se autor bavi povijesti medicine i postupcima liječenja raka s posebnim naglaskom na cjepiva, kemoterapiju i medicinske postupke. U drugom djelu otkriva je li rak uvjetovan genima, što činiti i ne činiti u otkrivanju raka te kako spriječiti rak. U trećem djelu otkriva koje prirodne terapije djeluju protiv raka, a među ostalima je objasnio principe na kojima funkcioniraju biljni lijekovi, detoksikacija i prehrana, terapija svjetlom, biooksidacijske terapije, liječenje raka virusima i eteričnim uljima, enzimska i metabolička terapija.

Čaj esijak

U trećem dijelu knjige "Istina o raku", s podnaslovom Uspješne terapije, Bollinger otkriva čudesno djelovanje čaja esijak te otkriva recept za njegovu pripremu i konzumaciju, a mi vam prenosimo isječak iz knjige.

-Godine 1988. mojoj pokojnoj baki Helen Cade, koju smo od milja zvali 'Mama Helen', dijagnosticiran je rak u terminalnom stadiju. Neću nikad zaboraviti kako sam toj bogobojaznoj ženi u kuhinji kuhinji pripremala pomagao pripraviti poseban biljni napitak koji je trebala piti nekoliko puta na dan kao lijek protiv raka i koji joj je pomogao da poživi godinama duže od onoga što su liječnici predviđali.

Kad nije nesebično drugima prenosila evanđelje Isusa Krista kojemu je iz ljubavi prema vjeri strasno služila, Mama Helen bi u kuhinji pripremala čaj esijak čiji je tajni recept saznala od tko zna koga. Točno se sjećam prizora te čudesne mješavine kako vri na peći i prokuhava se prije nego što bi ga Mama Helen prelila u bočice boje jantara i spremila u hladnjak.

Ona je znala da čaj djeluje, a znao sam i ja. Bilo je očito iz njezine vitalnosti koja bi, da je odabrala kemoterapiju ili zračenje, bila tako poremećena da bi se osjećala vrlo loše i vjerojatno ne bi mogla ustati iz kreveta. Ali ona je na tretmanu čajem esijakom poživjela još deset godina prije nego što ga je prestala piti, ni danas ne znam zašto je tako odlučila i neizbježno podlegla konačnu rezultatu starenja, smrti. Ali njezino odano uzimanje čaja tijekom otprilike jednog desetljeća doista me nadahnulo i upravo me to odvelo na put proučavanja alternativnih terapija za liječenje raka. Mama Helen je negdje načula glasine o tome biljnom lijeku koji je 1922. počela promicati kanadska medicinska sestra Rene Caisse, a za njega je saznala od jedne svoje pacijentice.

Pacijentica, kojoj je u prošlosti bio dijagnosticiran rak dojke, objasnila joj je da joj je taj napitak kao lijek protiv raka ponudio jedan indijanski vrač. Kad je to čula, sestra Caisse odlučila ga je iskušati na svojoj tetki kojoj je bio dijagnosticiran terminalni rak želudca i liječnici su joj prognozirali najviše šest mjeseci života. Čaj je djelovao poput čarolije: tetka sestre Caisse poživjela je još dvadeset godina. Sličan je uspjeh postigla i sa svojom majkom kojoj je dijagnosticiran terminalni rak jetara i rečeno joj je da će živjeti još najviše dva mjeseca, a poživjela je još osamnaest godina!

Bezrazložna panika? Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti

Glas o čaju se raširio i sestra Caisse je ubrzo postala jedan od najpopularnijih iscjelitelja na svojem području gdje je liječila do 600 pacijenata na tjedan prije nego što je zbog nesmiljena maltretiranja zdravstvenih vlasti bila prisiljena zatvoriti ordinaciju. No prije toga je dobila priliku da pod nadzorom petorice liječnika s čikaškoga Medicinskog fakulteta Sjeverozapadnog sveučilišta liječi 30 pacijenata oboljelih od raka u terminalnom stadiju, a oni su po zapažanjima zaključili da čaj esijak 'produžuje život, smanjuje tumore i olakšava bol'. Terapija čajem esijakom postala je tako popularna da je 1938. više od 55 000 kanadskih pristalica terapije sestre Caisse potpisalo peticiju da se to sredstvo u Kanadi proglasi službenim lijekom za rak. No njihovi napori nisu urodili plodom, a Rene Caisse je formulu svojeg čaja držala pod ključem sve dok je nije otkrila bliskom prijatelju i pouzdaniku dr. Charlesu Bruschu, upravitelju glasovite Bruschove klinike i osobnom liječniku američkoga predsjednika Johna F. Kennedyja.

Preboljevši rak donjeg dijela debelog crijeva koji je uspješno izliječio esijakom, dr. Brusch je u razgovoru s dr. Garyjem Glumom o terapiji izjavio sljedeće: 'Znam da esijak ima terapijski potencijal. Može ublažiti bolest, obuzdati je i izliječiti.'

Pridruži se Heal Summitu! "Bio sam kod stanovnika južnih Andi, kod njih ne postoji rak dojke i prostate"

Sestra Caisse je recept za svoj čaj poslije predala tvrtki Resperin iz Toronta koju je zadužila za testiranje, proizvodnju i distribuciju osobama kojima je esijak potreban – što Resperin poštuje i danas, prodajući i distribuirajući proizvod nazvan Resperinova originalna formula čaja sestre Caisse (Original Caisse Formula Tea). Njoj nikad nije bilo do novca; glas je stekla doslovce poklanjajući esijak svojim pacijentima. Nikad sama nije objavila recept jer se bojala da bi se drugi iz pohlepe mogli pokušati obogatiti na njemu. Zahvaljujući nesebičnim naporima predanih povjesničara koji su ga pomno sastavili za dobrobit javnosti, tek od prije nekoliko godina imamo pristup tome dragocjenom receptu.

Mogu vam bez okolišanja reći da čaj esijak sadrži samo četiri jednostavna sastojka. Ali prije nego što ih navedem, morate znati da su upute za pripremu jednako važne kao i sastojci. Za razliku od običnih čajeva, čaj esijak je uvarak, što znači da uključuje ekstrakciju esencije korijena, kore i sjemenaka biljaka, pa sadrži mineralne soli, gorke tvari i druge 'tvrde' tvari koje zahtijevaju kuhanje i dugotrajno natapanje kako bi ih se izvuklo iz biljke. Uvarak se razlikuje od infuzije ili ekstrakta kojima se vitamini i hlapljiva ulja dobivaju iz mekoga biljnog materijala poput lišća i cvjetova. I uvarci i infuzije imaju svoje mjesto u medicini, ali u pripremi čaja esijaka važno je razumjeti da je riječ o uvarku.

Što čaj esijak točno sadržava i kako ga se priprema

  • 1,5 l nasjeckana korijena čička (narezana na veličinu graška)

Korijen čička stoljećima su mnogi upotrebljavali za čišćenje krvi, odnosno neutraliziranje i uklanjanje otrova iz tijela. Studijama je utvrđeno da korijen čička ima antikancerozno djelovanje, a japanski su znanstvenici u biljci pronašli svojevrsno protumutacijsko svojstvo nazvano 'faktor B'. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je prepoznala učinkovitost korijena čička u liječenju virusa ljudske imunodeficijencije, odnosno HIV-a.

  • 434 g praha male kiselice (uključujući korijen)

Mala kiselica je 'zagonetna trava': Jedan je umirovljeni liječnik rekao sestri Caisse da bi 'na svijetu bilo malo raka ili ga uopće ne bi bilo' kad bi je svi uzimali. Mala kiselica glavno je sredstvo iz čaja esijaka za uništavanje tumora, a sadržava jedinstvenu tvar nazvanu aloja emodin koja liječi leukemiju. U maloj kiselici također ima vrlo mnogo moćnih antioksidansa, odnosno, kako kaže Jon Barron iz Fondacije za temelj zdravlja, riječ je o 'jednoj od najjačih poznatih antioksidansnih biljaka'.

  • 60 ml praha kore glatkog brijesta

Ova je smirujuća biljka jako protuupalno sredstvo koje se tradicionalno upotrebljava za liječenje upale grla, proljeva i problema mokraćnog sustava. Kora glatkog brijesta također sadržava tvar nazvanu beta-sitosterol, biljni sterol za koji su studije pokazale da upravlja apsorpcijom kolesterola i smanjuje rizik obolijevanja od raka.

  • 30 g praha korijena turske rabarbare

Korijen turske rabarbare važan je sastojak tradicionalne kineske medicine jer je dokazano da ublažava simptome povezane s povišenim krvnim tlakom, menopauzom, gastrointestinalnim poremećajima, vrućicama i drugim bolesnim stanjima. Tvari poput antrakinona, tanina, kalcijeva oksalata i masnih kiselina također su snažna protuupalna i antioksidansna sredstva, a važan je i emodin, antrakinon kojeg u rabarbarinu korijenu ima najviše i ima snažan antikancerogeni potencijal.

Priprema

  • U poklopljenu loncu od nehrđajućeg čelika pomiješajte 120 ml biljne mješavine* s 3,8 l čiste, neklorirane vode i kuhajte 10 minuta.
  • Isključite grijaću plohu i ostavite da se biljke natapaju 12 sati.
  • Poslije 12 sati ponovno zagrijte čaj toliko da tekućina počne vidljivo isparavati, ali ne i vreti, a nakon toga pričekajte nekoliko minuta da se biljne tvari slegnu.
  • Procijedite vruću tekućinu u sterilizirane posude za ukuhavanje – preostali talog možete sačuvati i upotrijebiti za ljekovite obloge.
  • Ohladite čaj. Za dugotrajnu pohranu posudu s čajem zagrijte u vodenoj kupki te poslije hlađenja spremite na hladno, tamno i suho mjesto.
  • Za preventivnu uporabu 30 do 60 ml čaja esijaka razblažite s oko 120 ml vruće vode i pijte svakog dana. Usto pijte mnogo vode (najmanje dvije litre na dan) kako biste iz tijela izbacili toksine.

Mjesec borbe protiv raka pluća Stadiji razvoja raka pluća i kako cigarete i e-cigarete utječu na njegov nastanak

Ako već imate rak, istu dozu pijte triput na dan, a jedan sat prije i poslije ispijanja čaja nemojte ništa jesti ni piti. Čaj esijak možete uzimati uz većinu alternativnih antikanceroznih terapija, osim Protocela. Odlučite li se na pripremu i pijenje čaja esijaka, preporučujem vam da pročitate Knjigu o esijaku (The Essiac Book) Malija Kleina i postupate u skladu s preporukama.

*Ovim se receptom dobije između 1,8 i 2,4 litre suhe biljne tvari što je dovoljno za 60 do 75 litara čaja spremnog za konzumaciju. Najbolji način da sačuvate višak suhe mješavine za kasniju uporabu je da je spremite u nepropusnu staklenu posudu i pohranite na hladno, tamno mjesto. Mješavina suhe biljne tvari osjetljiva je na svjetlost (baš kao i skuhani čaj), pa ju je najbolje držati na mjestu koje nije izloženo izravnoj svjetlosti ili u smeđim staklenkama koje ne propuštaju ultraljubičastu svjetlost.

Pri uporabi čaja esijaka također imajte na umu da može imati laksativni učinak, pa biste mogli urinirati češće nego inače; to je, naravno, posljedica njegovih detoksikacijskih svojstava. U nekih su moguće glavobolje, naticanje žlijezda, crvenilo i upaljenost kože te simptomi slični gripi, ali sve je to dio normalnog procesa detoksikacije.

Ovaj tekst u opsežnijoj verziji prvi put objavljen je uz odobrenje Školske knjige u mjesečniku Astral 2019. godine.

Posjeti missZDRAVA.hr