Razlika između alergije i intolerancije na hranu
Nos ti počne curiti nakon što pojedeš zdjelicu juhe ili te uhvati glavobolja neposredno nakon grickanja suhih smokvi? Velike su šanse da na određeni sastojak imaš intoleranciju. Dok se alergija na hranu obično manifestira simptomima kao što su osip na koži, otežano disanje, oticanje usana ili u vidu proljeva, postoje i suptilniji znakovi da određeni sastojak nije dobrodošao u tvom organizmu, odnosno da na njega postoji intolerancija.
Intolerancija ili alergija na hranu?
Kada određeni sastojak izazove reakciju imunosnog sustava, tada govorimo o alergiji, no ako imamo reakciju na hranu koja ne aktivira imunosni odgovor, tada je riječ o intoleranciji, piše za Mayo Clinic doktor James T C Li. Intolerancija se javlja zbog izostanka određenog enzima u metaboličkom putu, kao posljedica sindroma iritabilnog crijeva ili zbog preosjetljivosti na određeni aditiv. Može biti blaga toliko da ju jedva zamijetimo, ali može postati i ozbiljan problem kao što je to u slučaju celijakije. Važno je zapamtiti da osoba s intolerancijom na određeni sastojak nema šanse od anafilakse jer u odgovor nije uključen imunosni sustav.
Neki od najčešćih sastojaka koji uzrokuju intoleranciju su gluten, laktoza, sulfiti u vinu i na suhom voću, kofein, salicilati i amini. Postoje i osobe koje su intolerantne na fruktozu i druge ugljikohidrate. Važno je napomenuti da nikako ne trebamo izbaciti ove sastojke iz prehrane, ako na njih nismo intolerantni. Osoba koja nije intolerantna na gluten nema razloga izbaciti gluten iz prehrane jer time uklanja cijeli niz dobrih izvora ugljikohidrata i proteina. Ako primijetiš neki od navedenih simptoma, svakako se obrati liječniku prije nego što odlučiš tu namirnicu izbaciti iz jelovnika.
Simptomi intolerancije na hranu
Ponekad simptomi intolerancije mogu izgledati kao simptomi alergije, no njihov uzrok je drugačiji. Eat this, not that! donosi nekoliko najčešćih simptoma intolerancije na hranu:
- Nadutost i grčevi - Enzimi u našem tijelu odgovorni su za razgradnju hrane koju jedemo, no ako nam nedostaje neki od tih enzima, hrana se ne probavlja pravilno i dolazi do nakupljanja plinova u crijevima, a samim time i pojave nadutosti i grčeva.
- Migrene - Sulfiti su konzervansi koje možemo pronaći u vinu, sušenom voću i određenim gotovim jelima, a mogu izazvati migrene, glavobolje pa čak i simptome slične astmi kod ljudi koji su na njih intolerantni.
- Proljev i konstipacija - Oba simptoma mogu se javiti kod ljudi osjetljivih na gluten, čak i ako nemaju celijakiju. Također su prisutni i kod ljudi s intolerancijom na laktozu.
- Žgaravica - Kada se hrana ne može razgraditi kako treba uslijed manjka određenog enzima, tijelo ulaže više napora u razgradnju, a samim time je potrebno i više vremena za probavu što uzrokuje žgaravicu.
- Curenje nosa - Ako nakon obroka primijetiš curenje nosa, a ne radi se o ljutoj hrani, to je način na koji tijelo pokušava "isprati" neželjeni sastojak iz organizma.
- Umor - Konstantno izlaganje hrani koju tijelo odbacuje može iscrpiti organizam i dovesti ga do upalnog stanja. Kada se tijelo bori s upalama, postaje iscrpljeno, a osobi se konstantno spava.