Rak gušterače: Dva glavna uzroka nastanka i 6 simptoma

Guliver/Shutterstock
Rak gušterače je prilično rijedak, ali među oboljelima je visoka smrtnost, unatoč brojnim terapijama. Nekoliko poznatih osoba umrlo je od raka gušterače, među kojima su Steve Jobs, Patrick Swayze, Luciano Pavarotti, Aretha Franklin.
Vidi originalni članak

"Karcinom gušterače vrlo je agresivan, a petogodišnja stopa preživljenja niža je od 10%. Među karcinomima sedmi je uzročnik smrtnosti te se češće javlja u razvijenim zemljama. Od karcinoma gušterače češće obolijevaju osobe starije od 65 godina i relativno jednako zahvaća oba spola. Incidencija karcinoma gušterače raste za 1 % godišnje i procjenjuje se da bi primjerice u SAD-u karcinom gušterače do 2030. godine mogao postati drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma", navodi portal Nije Frka.

Rak gušterače u ranoj fazi teško je prepoznati, a mnogi simptomi mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim razlozima. "Iako je za sada rijedak moglo bi se dogoditi da rak gušterače bude ispred karcinoma debelog crijeva kao vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama", kaže Valerie Lee, MD, onkologinja u Johns Hopkins Medicine.

"To je tako jer je rak gušterače vrlo agresivan i  velika je vjerojatnost širenja ili metastaziranja na druge organe u tijelu", kaže dr. Neil Woody za Prevention.com onkolog u Klinici Cleveland i objašnjava da je godišnja stopa preživljavanja samo 8,5 posto.

Gušterača je žlijezda koja pomaže u probavi hrane i pretvara je u energiju, smještena je iza želuca, a osim funkcije koju ima u probavi, luči hormone inzulin i glukagon, a u dvanaesnik i velike količine natrijeva bikarbonata koji neutralizira kiselinu iz želuca. "Dva su glavna uzroka za nastanak raka gušterače, a to su pretilost i šećerna bolest", kaže dr. Lee.

Zašto se rak gušterače teško dijagnosticira?

"Samo oko 10 posto karcinoma gušterače nastaje zbog genetske predispozicije. Testovi kojima se rak gušterače dijagnosticira s visokom vjerojatnošću kao što je endoskopski ultrazvuk, invazivni su, skupi i mogu nositi rizike od komplikacija koje nadilaze njihovu upotrebu kao kontrolnih testova koji bi se radili u svrhu prevencije.

Štoviše, rak gušterače teško je uočiti rano, a mnogi od simptoma mogu biti uzrokovani drugim razlozima. Osim toga, ljudi obično nemaju simptome dok se rak ne proširi na druge organe. Ipak, ako se pojavi bilo koji od niže navedenih simptoma, treba dogovoriti pregled s liječnikom", savjetuje dr. Woody.

gušterača Gušterača: Dvostruka uloga žlijezde koju ne treba "provocirati"

6 simptoma raka gušterače

Iznenadna pojava dijabetesa, bez objektivnih razloga - "Kada se dijabetes pojavi kod osoba koje nemaju rizik (bez obiteljske anamneze, zdravo se hrane, vitke su) ili kod onih koji imaju dijabetes, ali ga dobro kontroliraju i iznenada imaju problema s njegovom kontrolom, treba posumnjati da možda gušterača ne funkcionira dobro", kaže dr. Lee.


Bol u trbuhu - "Gušterača je blizu snopa krvnih žila i živaca koji se nazivaju celijakijskim pleksusom, a rak može uzrokovati iritaciju živaca i bol", kaže dr. Lee i napominje da bol ipak bol najčešće obuhvaća abdomen. "Bolovi nastaju u dubini gornjeg dijela trbuha, često se šire pojasasto sa strane i u leđa. To su bolovi koji mogu varirati od blagih do izrazito teških koji zahtijevaju jake analgetike. Bolovi su često praćeni mučninom, povraćanjem, temperaturom, a ovisno o težini upale može nastati i čitav niz drugih kliničkih simptoma i komplikacija od cirkulacijskog šoka do oštećenja pluća, zatajenja pluća i krvarenja. To su teški slučajevi i takvi pacijenti se odmah hospitaliziraju", tumači prof.dr.sc. Ivica Grgurević, dr.med., specijalist gastroenterolog i upozorava da su isti simptomi i kod akutnog napada gušterače.


Pojava krvnih ugrušaka čije je podrijetlo teško objasniti - "Pacijenti s rakom gušterače posebno su skloni krvnim ugrušcima", kaže dr. Lee i dodaje iako točan uzrok nije poznat, vjeruje se da stanice raka smanjuju proteine ​​koje tijelo koristi za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka. "Osobe kod kojih nema objektivnih razloga za nastanak krvnih ugrušaka kao što su nedavna operacija, trauma (poput prometne nesreće), hospitalizacija, trebaju svakako u suradnji s liječnikom otkriti uzrok zgrušavanja krvi, pa i posumnjati na rak gušterače", kaže dr. Lee.

Proljev i plutajuće stolice - "Gušterača ne samo da proizvodi inzulin, već proizvodi enzime gušterače koji pomažu razbiti masnoću", kaže dr. Lee. "Ako postoji blokada u proizvodnji enzima gušterače, a to tumor može izazvati, masnoća se ne probavlja. Stolice su 'masne' i plutaju u WC školjci i imaju iznimno neugodan miris te znaju biti vrlo učestale, nakon svakog jela. 

Žućkasta koža - Gušterača se nalazi u blizini jetre, koja proizvodi žuč. Ako tumor sprječava da žučni kanali na odgovarajući način  ispuštaju žuč, ljudi u tijelu mogu razviti povišene razine bilirubina, što jednostavnim rječnikom rečeno znači da koža požuti. "To se najbolje vidi u bjeloočnicama, također može uzrokovati svrab po tijelu, stolice su svjetlije boje, a urin tamniji", kaže dr. Lee.

Neočekivani gubitak težine i promjena prehrambenih navika - gubitak apetita i osjećaj punoće u želucu nakon vrlo malo pojedene hrane, također može biti jedan od simptoma raka gušterače."Ako se radi o tumoru gušterače on se nalazi blizu prvog dijela tankog crijeva, a tumor može uzrokovati probavne tegobe", kaže dr. Lee i napominje da se gubitak apetita i osjećaj punoće javljaju kao simptom i kod drugih bolesti.

Liječenje i prevencija

"U trenutku kada se rak gušterače otkrije, obično se vrlo malo toga može napraviti. Osim u rijetkim slučajevima kada se karcinom razvije u glavi gušterače gdje prolazi žučni vod, u tom slučaju tumor pritisne taj žučni vod i on se začepi te osoba požuti jer ne može izlučivati žuč u crijevu. Takvi pacijenti imaju sreću u nesreći jer jako požute i onda im se radi toga, naprave pretrage i kada se taj tumor operira šanse za preživljenje su relativno dobre", tumači prof. Grgurević i objašnjava što svatko može i treba poduzeti kako bi izbjegao bolesti gušterače:

"Treba izbjegavati rizične čimbenike, a to su alkohol i pušenje. Preporučuje se uravnotežena prehrana i održavanje prikladne tjelesne težine. Jedna od suvremenih bolesti je i pretilost koja je povezana s rizikom obolijevanja od čitavog niza bolesti, pa između ostalog i karcinoma gušterače. Kod ljudi koji imaju u obitelji nekoga tko je bolovao od kroničnog pankreatitisa treba dodatno voditi računa o rizičnim čimbenicima i odlaziti redovito na kontrolu."

Članak je iz arhive missZDRAVE i sad je ponovno objavljen.

Posjeti missZDRAVA.hr