Prvi lijek protiv COVID-a: Uzima se nakon pozitivnog testa, smanjuje šansu hospitalizacije

shutterstock Američka kompanija Merck proizvela je prvi lijek protiv COVID-a
Novi lijek molnupiravir u trećoj je fazi kliničkog testiranja, a mogao bi smanjiti broj hospitaliziranih i umrlih od posljedica zaraze korona virusom
Vidi originalni članak

Otkako je prvi put predstavljeno, cjepivo protiv korona virusa pomoglo je spasiti milijune života diljem svijeta. Kako niti jedno cjepivo ne može biti 100 % efektivno u suzbijanju virusa te ga brojni pojedinci i dalje odbijaju primiti, virus se i dalje širi te samo u našoj zemlji dnevno zarazi preko tisuću ljudi. Većina njih uspješno se oporavi, no smrtnih slučajeva i dalje je mnogo

Kako bi smanjili smrtnost i povećali šansu izlječenja, američka kompanija Merck osmislila je lijek pod nazivom molnupiravir koji bi mogao biti dostupan već krajem godine. Lijek bi trebao pomoći svima onima koji se nisu u mogućnosti cijepiti zbog raznih zdravstvenih stanja, a dosadašnja istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 50 posto, prenosi CNN.

Novi lijek se uzima prije nego se klinička slika pogorša

Molnupiravir lijek uzima se odmah nakon što je osoba testirana pozitivno na korona virus. Dolazi u obliku kapsule od 200 mg, pije se pet dana, dva puta dnevno. Za razliku od cjepiva, kapsula ne izaziva imunosni odgovor organizma kako bi zaštitila osoba nego djeluje izravno na sposobnost umnažanja virusa, komentirala je imunologinja Sanjaya Senanayake.
 


 

U trećoj fazi kliničkog testiranja na 700 ljudi, lijek je pokazao 50 postotnu učinkovitost. Potpuno istraživanje i detaljni klinički rezultati još nisu objavljeni javnosti, a trenutno su na procjeni Američke agencije za lijekove i hranu. Ako uskoro bude odobren, lijek bi mogao olakšati liječenje jer pacijent može terapiju uzimati doma, bez potrebe za vremenom provedenim u bolnici. 
 

Cijepi se i zaštiti sebe i druge! Proteinsko cjepivo stiže u Hrvatsku, imunolog tvrdi: Nema argumenata za necijepljenje

Kapsula nije potpuna zamjena za cjepivo

Iako može pomoći ublažiti simptome i smanjiti šansu smrti, lijek poput ovoga nipošto nije zamjena za cjepivo kod zdravih ljudi. Cjepivo uvelike smanjuje šansu oboljenja od COVID-a i pojave ozbiljnijih simptoma. Molnupiravir je odlična alternativa za one koji nemaju pristup cjepivu ili ga zbog raznih zdravstvenih stanja ne mogu primiti, komentirao je profesor imunologije na Sveučilištu Sidney Nial Wheate. 

Lijek poput ovoga mogao bi značiti mnogo zemljama poput Indije gdje dio stanovništva nema pristup cjepivu i bolničkom liječenju. Merck je već pristao patent podijeliti s nekoliko proizvođača lijekova u Indiji koji bi ga proizvodili za siromašnije zemlje, prenosi Reuters. Sličan lijek razvija i Pfizer koji trenutno provodi istraživanje na 1140 pacijenata pozitivnih na korona virus. 
 

Upoznaj naš stručni tim! Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava

Posjeti missZDRAVA.hr