Proširene pore na licu i kako ih učiniti manje vidljivim

Shutterstock
Ako razmišljaš o tome mogu li se i kako smanjiti pore na licu, vjerojatno prvo pomisliš na pilinge i maske, ali uz tako široku ponudu kozmetičkih proizvoda teško je odabrati prave. Ali za početak je dobro znati zašto uopće nastaju kako bismo mogli eliminirati uzrok.
Vidi originalni članak

Znoj, prištići, miteseri sve je to sadržaj pora. Žlijezde lojnice (ili pore na koži) stvaraju sebum. Ovaj masni sebum pomaže vlažiti kožu, održavajući je mekom i podatnom. Postoji više razloga zašto se pore čine većim i uočljivijim.

Pore i rasa

Postoji puno nagađanja, ali evo što znamo. Čimbenici poput dobi, etničke pripadnosti i zdravlja igraju ulogu u veličini pora.
Provedene su studije koje su se bavile proučavanjem veličine pora u međuetničkim skupina i zaključak je da Kineskinje i Japanke  imaju značajno nižu gustoću pora. Te su žene imale 5-8 puta manju gustoću pora od bilo koje druge etničke skupine, dok su žene u Indiji i Brazilu imale najuočljivije pore. Dakle, to je nešto na što ne možemo utjecati.

Dob

Često se kaže da se veličina pora povećava s godinama, ali to nije sasvim točno. Iako gustoća pora donekle ovisi o dobi, razlike su obično neznatne. Etnička pripadnost i genetika igraju puno veću ulogu u veličini pora od naše dobi. Međutim, oštećenja na koži čine pore vidljivijima, a oštećenja kože povećavaju se s godinama.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni kontroliraju mnoge funkcije u tijelu, od plodnosti, rasta, do promjena na koži. Kako starimo, smanjenje estrogena rezultira oštećenjem i stanjivanjem kože. Sloj epiderme postaje tanji, a mrtve stanice kože se zadržavaju duže. To ne utječe samo na starije žene. Neravnoteža hormona doprinosi ranim znakovima starenja kože, aknama i drugim problemima koji pore čine uočljivijim.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama važna je u rješavanju problema akni Akne i proširene pore česta su ljetna muka, evo što učiniti

Cjelokupno zdravlje

Mi smo ono što jedemo, a to se odražava i na koži. Hrana koja djeluje upalno doprinosi neravnoteži hormona i oksidacijskoj šteti. Oboje može uništiti zdravlje kože. Slobodni radikali oštećuju kožu i razgrađuju kolagen i elastin koji su nam potrebni za glatku, zdravu kožu. Odabirom zdrave, cjelovite hrane ne samo da se osjećamo bolje, već i naša koža izgleda bolje.

Mogu li se pore smanjiti?

Da i ne. Veličina pora u velikoj mjeri određuje genetika, ali ono što jedemo, pijemo i stavljamo na kožu utječe na zdravlje naše kože. Iako tehnički ne možemo smanjiti pore, možemo zategnuti i zagladiti kožu i tako ih prividno smanjiti. 

Neki od uobičajenih tretmana za smanjivanje pora

Glikolna kiselina i kemijski pilinzi jedan su od češćih rješenja koji daju vrlo dobre rezultate. Pilinzi na bazi mliječne i glikolne kiseline, uobičajeni su izbor. Salicilna kiselina, koja se često preporučuje protiv akni, također pomaže u uklanjanju pora jer vizualno smanjuje njihov izgled. 

maske za lice Domaće maske za lice: med protiv akni, a jaja za proširene pore

Kako djeluju kemijski pilinzi?

Glikolna kiselina, kemijskim djelovanjem odstranjuje površinski sloj kože. Dubinski čisti pore, uklanja mitesere, posvjetljuje kožu i zaglađuje je. Sve ovo značajno doprinosi da pore izgledaju manje. Jačina pilinga varira od slabog koji se radi kod kuće preko srednje jakih što se izvode u kozmetičkim salonima do jakih koje rade dermatolozi u svojim ordinacijama. Iako mogu smanjiti pojavu pora, kemijski piling također može uzrokovati crvenilo, peckanje i iritaciju. Teže nuspojave uključuju ožiljke, kožne infekcije i oštećenje organa.

Učinci dubokog kemijskog pilinga traju godinama i rade se samo jednom u životu Kemijski piling umjesto face liftinga

Retinoidi

Retinoidi su još jedan uobičajeno preporučeni tretman kod jako proširenih pora. Iako postoje dokazi da je učinkovit, možda nije najsigurnija opcija. Retinoidi su sintetski spojevi dobiveni iz vitamina A. Retinol potiče obnovu stanica te čini kožu glađom, a pore manje uočljivim. Previše sintetičkog vitamina A može uzrokovati određene tegobe. I Njemačka i Kanada ograničile su upotrebu ove kemikalije u proizvodima za njegu kože.

Zaštita od sunca

Dobro je poznato da je prekomjerno izlaganje UV zračenju može dovesti do oštećenja kože. Stoga i ne čudi što mnogi stručnjaci za njegu kože preporučuju kreme za sunčanje. Ipak neki tvrde da kreme za sunčanje sa sintetskim kemikalijama mogu učiniti više štete nego koristi. To je jedan od razloga zašto je dobro za svaki slučaj birati mineralne kreme za sunčanje. Iako je najsigurnije izbjegavati izlaganje suncu kada su zračenja najviša te se fizički zaštiti (odjeća, šeširi, naočale). Unatoč štetnim zrakama, sunce ne treba doživljavati kao neprijatelja jer mu dugujemo sav život i toliko potrebni i korisni vitamin D. 

Starenje, zagađenje okoliša i loši zdravstveni izbori uzrokuju oštećenje kolagena i elastina u koži. Bez njih koža postaje oštećena i pore se mogu proširiti. Prištići, miteseri i druge nečistoće začepljuju pore i također ih čine vidljivijim. Smanjivanje pora prirodno zahtijeva nekoliko koraka.

višestruka namjena Kako ukloniti kurje oči uz gorku sol?

Što možeš učiniti?

  • Hrani se zdravo i pij dovoljno vode.
  • Nastoj uravnotežiti hormone.
  • Redovito spavaj.
  • Redovito čisti i hidratiziraj lice.
  • Stavljaj maske na bazi gline.
  • Pari lice ili još bolje redovito posjećuju saunu.
  • Koristi preparate na bazi vitamina C.
  • Koristi AHA kiseline.
  • Koristi ružinu vodicu za lice.


 

Posjeti missZDRAVA.hr