Prevencija raka: 7 savjeta uz koje ćeš smanjiti rizik

shutterstock
Svjetski dana borbe protiv raka obilježava se 4. veljače. Tema koja se provlači tijekom tri godine od 2019. do 2021. je "I am and I will" čije je cilj poslati osnažujuću poruku da svaki pojedinac može poduzeti akcije u smislu prevencije nastanka raka.
Vidi originalni članak

Vjerojatno si čula oprečna izvješća o uzrocima nastanak raka poput genetskih i okolišnih faktora na koje teško možemo utjecati. Ali, ono na što možemo utjecati, a odnosi se na prevenciju raka i s tim se slaže medicinska zajednica jest stil života. Donosimo poruke za prevenciju nastanak raka po preporuci liječnika sa slavne Mayo Clinic.

Nemoj koristiti duhan

Korištenje bilo koje vrste duhana svrstava te u skupinu za obolijevanje od raka. Pušenje je povezano s različitim vrstama raka - uključujući rak pluća, usta, grla, grkljana, gušterače, mjehura, grlića maternice i bubrega. Duhan za žvakanje povezan je s rakom usne šupljine i gušterače. Čak i ako ne koristiš duhan, izlaganje dimu može povećati rizik od raka pluća.

Izbjegavanje duhana ili odluka o prestanku pušenja važan je dio prevencije raka. Ako ti je potrebna pomoć pri odvikavanju od duhana, posavjetuj se s nekom od udruga ili centara za odvikavanje od pušenje ili pitaj za savjet svog liječnika obiteljske medicine.

pluća Neobični znakovi koji mogu upućivati na rak pluća

Pravilno se hrani

Iako odabir zdravih prehrambenih proizvoda ne može jamčiti prevenciju raka, može umanjiti rizik. Razmotri ove smjernice:

  • Jedi puno voća i povrća. Prehranu temelji na voću, povrću i drugoj hrani iz biljnih izvora - poput cjelovitih žitarica i graha.
  • Održavaj zdravu tjelesnu masu - u tome će ti pomoći unos manje kalorične hrane, smanjena upotreba rafiniranog šećera i masnoća životinjskog podrijetla. 
  • Ako piješ alkohol, konzumiraj ga umjereno -  rizik od različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, debelog crijeva, pluća, bubrega i jetre povećava se s količinom popijenog alkohola tijekom duljeg perioda.
  • Ograniči unos prerađenog mesa - izvješće Međunarodne agencije za istraživanje raka, agencije za rak Svjetske zdravstvene organizacije, zaključilo je da jedenje velikih količina prerađenog mesa može malo povećati rizik od određenih vrsta raka.

Žene koje unose maslinovo ulje, orašaste plodove i uglavnom slijede mediteransku dijetu imaju smanjen rizik za obolijevanje od raka dojke. Mediteranska prehrana usredotočena je uglavnom na biljnu hranu, poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Osobe koji slijede mediteransku prehranu biraju zdrave masti poput maslinovog ulja, maslaca i ribe umjesto crvenog mesa.

sve učestalija bolest Rak gušterače: Dva glavna uzroka nastanka i 6 simptoma

Održavaj zdravu težinu i budi fizički aktivna

Održavanje zdrave težine može sniziti rizik od različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, prostate, pluća, debelog crijeva i bubrega. Također se računa i tjelesna aktivnost. Osim što će ti pomoći u kontroli težine, tjelesna aktivnost samostalno može sniziti rizik od raka dojke i raka debelog crijeva.

Odrasli koji sudjeluju u bilo kojoj vrsti tjelesne aktivnosti ostvaruju određene zdravstvene koristi. Ali kako bi te zdravstvene koristi bile značajne nastoj tjedno obaviti minimalno 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta tjedno energične aerobne aktivnosti. Naravno da te aktivnosti možeš i kombinirati. Kao općeniti cilj, u svoju svakodnevnu rutinu uvrsti najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti, a ako možeš više, još bolje.

Anemija je jedan od simptoma Gastroenterolog otkriva zbog kojih simptoma treba sumnjati na rak crijeva

Zaštiti se od sunca

Rak kože sve je učestaliji, ali to je ujedno i rak na koji najviše utječu mjere prevencije.

  • Izbjegavaj podnevno sunce, po mogućnosti ne izlaži se u periodu između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače.
  • Ostani u hladu. Kad si vani, ostani u hladu što je dulje moguće. Sunčane naočale i šešir širokog oboda također pomažu.
  • Pokrij izložena područja. Nosi široku i prozračnu odjeću koja pokriva što više kože. 
  • Ne štedi na kremi za sunčanje. Koristi kremu za zaštitu širokog spektra sa SPF-om od najmanje 30, čak i za oblačnih dana. Nanesi obilnu količinu kreme za sunčanje svaka dva sata ili češće ako se puno znojiš i plivaš. 
  • Izbjegavaj solarij jer je jednako štetan kao i prirodna sunčeva svjetlost.

Pridruži se Heal Summitu! "Bio sam kod stanovnika južnih Andi, kod njih ne postoji rak dojke i prostate"

Cijepi se

Prevencija raka uključuje zaštitu od određenih virusnih infekcija. Razgovaraj sa svojim liječnikom o cijepljenju protiv:

  • Hepatitisa B. koji može povećati rizik od razvoja raka jetre. Cjepivo protiv hepatitisa B preporučuje se određenim odraslim osobama visokog rizika - kao što su osobe koje često mijenjaju seksualne partnere, zatim osobe sa seksualno prenosivim bolestima, osobe koje koriste intravenske lijekove, zdravstveni radnici koji su izloženi krvi i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba. 
  • Humani papiloma virus (HPV) je spolno prenosivi virus koji može dovesti do karcinoma grlića maternice i drugih genitalnih vrsta raka kao i raka glave i vrata. Cjepivo protiv HPV-a preporučuje se za djevojčice i dječake.

Mjesec svjesnosti o raku vrata maternice HPV osim raka vrata maternice može uzrokovati još 5 vrsta raka

Izbjegavaj rizično ponašanje

  • Druga učinkovita taktika prevencije raka je izbjegavanje rizičnog seksualnog ponašanja koje može dovesti do infekcija, a koje mogu povećati rizik od raka. Stoga se preporučuje prakticiranje sigurnog seksa (ograničen broj seksualnih partnera i upotreba prezervativa).
  • Ovisnici ne smiju dijeliti igle zbog opasnosti od zaraze hepatitisom B i C koji povećava rizik od raka jetre.

Redovito idi na kontrolne preglede

Redovni samopregledi i pregledi za razne vrste karcinoma - poput raka kože, debelog crijeva, grlića maternice i dojke - mogu povećati šanse za otkrivanje raka rano, kada postoji velika vjerojatnost za izlječenje. Odazivaj se na nacionalne programe za prevenciju raka.

Posjeti missZDRAVA.hr