Pranje lica šamponom protiv peruti uklanja akne

shutterstock Za razliku od drugih popularnih trendova, ovaj zapravo ima i medicinsko uporište
Aktivni sastojci u šamponu protiv peruti djeluju antimikrobno, baš kao i pojedini proizvodi naminjenjeni za njegu kože lica
Vidi originalni članak

Gdje bismo dalje naišli na ovakvu ideju osim na društvenim mrežama? Nedavno je tiktokerica Elyse Myers objavila video u kojem objašnjava kako se akni riješila tako što je lice prala Head & Shoulders šamponom protiv peruti. Dodaje i kako su se akne vratile kada ga je prestala koristit, a da se sada ponovno vraća "isprobano efektivnoj metodi". Je li moguće da šampon protiv peruti uistinu uklanja akne pitali smo i stručnjaka.

Što je u to šamponu protiv peruti dobro za borbu s aknama?

Za razliku od drugih popularnih trendova, ovaj zapravo ima i medicinsko uporište. Dva glavna aktivna sastojka koja se nalaze u šamponima protiv peruti su cink pirition i selenov sulfid. Oba spoja imaju antifungalna svojstva i rješavaju se peruti tako što uništavaju gljivice koje izazivaju upalu i dovode do perutanja tjemena, objašnjava za Byrdie dermatolog Joshua Zeichner.  "Pojedini šamponi protiv prhuti sadrže antimikrobne sastojke koji mogu povoljno utjecati na klinički tijek bolesti 'običnih akni'. Ponajprije se radi o ciklopiroksolaminu, spojevima selena, piroktonolaminu i sličnim spojevima koji pokazuju antimikrobno i protuupalno djelovanje", pojašnjava dr.sc. Josip Zekić spec. dermatovenerologije spec.mag.pha., vlasnik Dr. Zekić CLINIC.
 

Kako se ovi sastojci obračunavaju s aknama?

Najprije je važno napomenuti da nisu sve akne iste, odnosno da postoje različiti uzročnici zbog kojih nastaju obične akne. Bakterijske akne drugačije su od akni koje uzrokuju gljivice, no naizgled mogu biti iste jer su simptomi isti - crvene upaljene točkice ispunjene gnojem. Iako izgledaju isto na koži, gljivične akne ne uzrokuju baterije nego posebna vrsta gljivica koja je zaslužna i za pojavu peruti. Kada znoj i sebum završe u porama, stvaraju idealno mjesto za razmnožavanje gljivica koje zatim izazivaju upalu i pojavu bolnih prištića. 

Ako nismo sigurni radi li se o bakterijskim ili gljivičnim aknama, možemo se obratiti specijalistima za pomoć. Druga opcija je isprobati antimikrobne proizvode te ako se akne povuku, radi se o gljivičnim aknama, a ako ne nestaju niti nakon nekoliko tjedana, radi se o bakterijskim aknama, objašnjava Zeichner. 

Cink pirition i selenov sulfid zaustavljaju prekomjeran rast gljivica na licu i samim time sprječavaju pojavu novih upala i akni. Iako su djelotvorni u suzbijanju akni, šampone protiv peruti ipak ne bi trebali koristiti svi koji imaju akne. Baš kao i na tjemenu, ovakvi šamponi mogu djelovati isušujuće i izazvati iritacije ako imaš jako osjetljivu kožu. Posebno na oprezu trebaju biti osobe čija je koža jako suha te ako primijete da se još više isušuje, odmah prestati s korištenjem. 

"Potrebno je istaknuti da na tržištu postoje specijalizirani losioni, gelovi, pjene, kreme za čišćenje i njegu kože sklone aknama koji sadrže ove, ali i druge korisne sastojke koji blagotvorno utječu na kožu sklonu aknama poput spojeva retinola, azelaične i mliječne kiseline, probiotika, biljnih ekstrakata poput silimarina i slične", dodaje dermatolog Zekić i preporučuje da je ipak najbolje koristiti proizvode koji su specifično dizajnirani i ispitani za određeni dermatološki problem. "Svakako posjetite dermatologa kako biste bili sigurni da ste na pravom putu. Uz to nemojte zaboraviti da raznovrsna i zdrava ishrana s obiljem povrća, niskim unosom šećera i preporučenim unosom čiste vode bitno utječe na zdravlje i izgled vaše kože", savjetuje. 

Kako koristiti šampon protiv peruti za pranje lica?

Ako ipak želiš isprobati šampon protiv peruti na licu, dermatolog Zeichner upozorava kako ga za pranje lica trebamo koristiti pažljivo i uvoditi ga u rutinu polako. Kada kupuješ ovakav šampon, pripazi da sadrži navedene aktivne sastojke. Ne moraš svoje sredstvo za pranje lica potpuno zamijeniti šamponom, dovoljno je da šampon koristiš barem tri puta tjedno. Nije potrebno razrijediti šampon prije korištenja, baš kao i kada njime pereš kosu. Malo šampona razmaži po vlažnom licu i zatim dobro umasiraj i isperi. Lice svakako nakon pranja namaži hidratantnom kremom kako se ne bi isušilo, a ako primijetiš bilo kakve nuspojave, odmah prestani s korištenjem.

Novi beauty trend na društvenim mrežama Kome mješavina soli i vode pomaže u liječnju akni, a za koga nije

Posjeti missZDRAVA.hr